VIŠE OD RIJEČI

Hobotnica

800.000? Za tu cijenu, čovjek mora biti majstor svoga posla
224 pregleda 32 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2016. 17:58h

Ko daje imena policijskim akcijama, uvijek sam se pitao. Jer, to je jedna od rijetkih zona policijskog posla koja dozvoljava stanovitu maštovitost, referencijalne igre, postmoderne citate... Sve ono što, ni u kom slučaju ne očekujete od - policijskog posla. Evo nekih imena: Torpedo, Trio, Kukolj, Herc (prostitucija, naravno), Omča i Zvrk (zelenašenje), Virus (skank), Orlean (iznuda u Baru)... I tako dalje.

Najnovija akcija dobila je kodno ime “Hobotnica”. Ovdje, očito imamo jednu pop-kulturnu referencu. Takvim nazivom priziva se jedna od najpopularnijih tv serija, slavna italijanska La Piovra - Hobotnica.

Serija je trajala čak deset sezona i bila je svakako najambiciozniji pokušaj da se dočara duh organizovanog kriminala i korupcije koja razjeda društvo i sve njegove institucije. Zvuči poznato, a? I ne završavaju se tu, kod imena, sve sličnosti...

Kako čitamo, u akciji “Hobotnica”, uhapšen je čovjek koji je, navodno, uzeo 800.000 eura od Sveta Marovića da mu “pomogne kod tužilaštva”. Ovo već ne zvuči dobro po Marovića. Liči na logiku teškog bolesnika koji je izgubio nadu u ljekare, pa se obraća raznim vračevima i nadriljekarima. Čim nekadašnja druga ličnost DPS-a traži ovakve stručnjake, jasno je da zna da se ne može nadati pomoći od onoga ko ove stvari završava bez ikakvog posrednika. Ali, na tu milost Marović, izvjesno, više ne može računati.

Đukanović je nedavno obilježio dvije i po decenije na vlasti, Marović će uskoro obilježiti dva i po mjeseca u zatvoru. Ko bi rekao da će te dvije, sijamski spojene političke sudbine, tako da se razdvoje. I to na ovaj način.

Mada je za crnogorsko društvo zanimljivija činjenica da postoji - ovakav “posao”, ova vrsta “male privrede”. Čovjek koji trguje, i to na veliko, svojim navodnim uticajem na tužilaštvo. On kupcu prodaje svoju moć da izigra tako važne institucije. Da li se, ako je sve to tačno, samo ovaj gospodin bavi takvim poslom, ili ima još neko vičan sličnim kombinacijama? Ima li u toj branši konkurencije, monopola, ko su najjači igrači... Ako je sve to tačno, naravno.

Očito je gospodin Posrednik utemeljen u ovom poslu. Nije mu, izvjesno, ovo prvi angažman. Gospodin Marović plaća za usluge impresivnu cijenu - 800.000. To se ne daje nekome ko se nije mogao pohvaliti kvalitetnim portfoliom: Evo, viđi, spasio sam ovoga, spasio sam onoga. Ovome niko nije davao šanse, a, sad je čovjek na slobodi, pa ti viđi... Tako nekako. Za tu cijenu, čovjek mora biti majstor svoga posla. Zato bi bilo zanimljivo znati što je gospodin Posrednik činio u vrijeme dok su na čelu odgovarajućih institucija bile neke druge osobe. Ja li mu bilo lakše da djeluje dok smo imali tužiteljicu fasciniranu moralom kriminalaca? Možda je to fon na kom treba razumjeti - specijalni rat protiv Specijalnog. (Specijalni, a nije Murinjo.)

I, za kraj, opet malo o imenu, ali ne policijske akcije, već jednog uhapšenog. Primijetio sam da se u cijelom ovom budvanskom galimatijasu pominje izvjesni gospodin - Faust. Ginter Faust. Nešto oko uređaja za desalinizaciju vode, ako sam dobro zapamtio. Eto i tu (postmodene) citatnosti. Valjda je Marović i najprirodnija adresa za “faustovski motiv”. Jer, u vrhu DPS, pretpostavljam da je samo on čitao Getea i Bulgakova. Priča koju su proslavili pomenuti pisci je njemačka narodna priča, koja, u najkraćem, priča o doktoru Faustu, učenjaku koji, nezadovoljan dometima ljudskog znanja, pravi ugovor sa Đavolom, demonskim Mefistofelom, koji ga uvodi u “tajne”. Za totalno znanje i zadovoljstva koja nosi život Faust plaća dušom. Otada se pridjev faustovski koristi da označi osobu kojoj želja i ambicija značajno nadilaze tzv. moralni integritet... Nešto vam je poznato u ovoj priči? A tek Maroviću... Toliko o Faustu, makar dok na red ne dođe i - Mefistofel...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")