PISMO UREDNIKU

Šampioni u preživljavanju

Pogađate - to su penzioneri sa mjesečnim primanjima ispod 200 eura. A znatan je i broj onih koji primaju ispod 100 eura
91 pregleda 3 komentar(a)
penzioneri, Foto: Arhiva "Vijesti"
penzioneri, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.02.2016. 08:39h

U ovoj predivoj zemlji, koja krupnim koracima ide ka Evropskoj uniji i NATO-u i bilježi rast bruto proizvoda, živi na desetine hiljada šampiona u preživljavanju. Pogađate - to su penzioneri sa mjesečnim primanjima ispod 200 (dvije stotine) eura. A znatan je i broj onih koji primaju ispod 100 (sto) eura.

Oni koji su imali sreće da se penzionišu po starom sistemu (deset ili dvadeset najpovoljnijih godina), imaju pristojna primanja, a ovi što su otišli u penziju po novom, nemaju ni za hljeb. Veliki broj njih cijelu penziju troši samo na ljekove. Penzioner koji je sa visokom spremom radio 40 godina, prima penziju od 172 (sto sedamdeset dva) eura. Mislim da je svaki komentar suvišan. A kada se iznose podaci o prosječnoj penziji, stiče se utisak da to i nije tako loše.

Vlada i Ministarstvo rada i socijalnog staranja uložili su velike napore i povećali januarske penzije za OGROMNIH 1,2 odsto. Tako da će svaki srećni-nesrećni penzioner koji prima 100 eura, za to povećanje moći da kupi dvije vekne hljeba i tako preživi još dva dana.

Gospodo iz ministarstava finansija i rada i socijalnog staranja, morate što prije iznaći mogućnost i povećati sve penzije koje su ispod 200 eura, ali ne procentualno, već linearno zato što veliki broj penzionera živi na donjoj egzistencijalnog granici.

Mitar ANĐELIĆ, Podgorica

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")