PRAVILA BORDELA (21)

I poslije Tita - Tito

U ime Vlade Crne Gore, želim da se zahvalim svima njima na predanom radu u korist sedmog ili osmog mandata našeg vođe. Neka ne zamjere što nijesam siguran u cifru, jer toliko ih je da se čovjek lako zabroji
154 pregleda 71 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2016. 06:55h

Dok je bio Titov pionir, ugledni Darko P. maštao je da jednog dana posjeti “ujka Sema” i poljubi ruku najmoćnijem čovjeku svijeta. I baš kad mu se ukazala takva prilika, morao je da odustane! Jer parlamentarni dijalog ne može da čeka. Da ostavi Mila i Duška na cjedilu?! Malo morgen! Lider Pozitivne nije otišao za Ameriku, ali je zato proglašen za ličnost godine i, po skraćenom postupku, stavljen pod zaštitu. Vlade naravno, UNESKO će da sačeka. Kada je Darko P. bio mali i kada su ga pitali koje auto najviše voli, on je rekao - pod rotacijom. Čitavog života je maštao da postane toliko važan za Službu kako bi ga ona uzela pod svoje. I uspio je. Istina, vlast ga čuva od sopstvenih glasača, a ne od spoljnjeg neprijatelja ili mafije. Ali to su već nevažni detalji. Drago Đurović je za slično pregnuće dobio prekomandu za Beograd, Dragan Bogojević dekanat (kod Bebe), a Darko - pratnju. Sigurnosnu, a ne poslovnu. Ispada da je, iako lider stranke u nestajanju, Pajović najlošije prošao. Eto, što je nepravda.

Fox news javlja da je vijest o otkazivanju Pajovićevog dolaska na molitveni doručak imala velikog odjeka u Americi. Jer baš su se radovali uglednom gostu iz daleke i kontroverzne Makedonije. Bijela kuća i Kongres su toliko bili dirnuti Pajovićevim potezom da državni interes stavi ispred ličnog i partijskog, da su zamolili svoju ambasadorku u Podgorici da posjeti lidera sa vizijom. Tako se Margaret našla u viziti kod Darka s pomorandžama i limunom. Ali bez banana. Da u domoljubnoj Pozitivnoj to ne bi shvatili kao provokaciju. Vijest da su Pajović and friends, u posljednjem momentu, koji traje već 2 i po godine, prelomili i glasali za Titov kabinet, nije naišla na razumijevanje predsjedničkog kandidata Donalda Trampa. Koji koristi svaku priliku da napadne dinastiju Buš. Zašto Darko spasava premijera, pita se Tramp, kada je taj došao na vlast u vrijeme Buša, starijeg! Koga su skoro svi zaboravili. Onda je nadživio i Klintona. Pa Buša, mlađeg. I luđeg, kaže Tramp. Kontroverzni milijarder zaključuje da se naš Tito sada sprema da isprati i aktuelnog predsjednika Obamu. Koji je ispunio oba mandata. Čitavo to vrijeme, 25 godina, Montenegro se uči demokratiji i vladavini prava sa istom facom. Shit, rekao bi Tramp. Što je najgore, nema naznaka da će i naredni izbori nešto promijeniti. Zato se Pajović i Brajović utrkuju ko će da ponese štafetu za još jedan, osmi mandat Titu.

Pa ko onda kaže da smo banana država. U kojoj se vlast bira u nekom svjetskom centru moći.

Ali, vakat je da se i ta praksa prekine. Dosta je bilo Milovog šefovanja - kaže Pajovićev brat po patriotizmu, Mandić. On je, naime, nakon posjete Moskvi i pravoslavnom bratu Nariškinu, zaključio da je došlo vrijeme za novu političku akciju. Utemeljenu na ne baš novoj platformi: nas i Rusa 300 miliona. Zato se svakog jutra iščekuje da Mandića na priganice pozove ruski ambasador Sergej. Priganice će, javlja Sputnjik, biti pripremljene na tradicionalni način, u tiganju ručno rađenom kod Mandićevih Kozaka, u Gornjoj Morači. Za sirovinu će se isključivo koristiti brašno i jaja iz Rusije koja je, zahvaljujući nepravednim sankcijama, postala svjetski lider u proizvodnji hrane. Uz priganice bi se umjesto meda služio osiromašeni uranijum u znak vaskolikog prisjećanja na bombardovanje zločinačkog NATO-a. Doručak kod Sergeja imaće radni naslov, "I poslije Putina - Putin", što mu dođe na isto kao kod Pozitivne - "I poslije Tita - Tito"! I Andrija je, kao i Darko, pobornik ideje o Crnoj Gori kao banana državi - Mandić bi samo da se promijeni centar koji drži džojstik u rukama.

Zato očekujem da, u susret 10. obljetnici naše neovisnosti, kreativni tim koji vodi rektorka Beba, osmisli novčanicu od 25 evra, to jest eura, na čijoj bi jednoj strani bio lik Andrije M. a na poleđini Darka P. Logično je da Andrija bude na licu novčanice, s obzirom na to da kao opozicionar mnogo duže podupire režim druga Tita. Plus, već je kod Putinovih ugovorio besplatnu isporuku raketa S 400, kao zalogu naše budućnosti i neutralnosti.

Ako može, pitam rektorku, pustio bih povodom velikog jubileja i izbjegavanja svađe u opoziciji i jednu kovanicu, od simboličnih 5 evra (a ne eura) na kojoj bi bio lik Srđana Milića. Na poleđini kovanice bio bi otisnut nelegalno podignuti treći sprat njegove porodične kuće u nelegalnoj Budvi. Da nije te bespravno sagrađene etaže, niko se prije uglednog lidera SNP ne bi mogao isprsiti kao Titov pionir. Jedno priča, drugo misli, treće radi, četvrto sprovodi, za peto glasa, a šesto potpisuje - pa ko onda može prebaciti Miliću da radi za Tita?! Još kad se udruži sa kontroverznom Ivanom Š. sa Javnog RTCG servisa. Uvijek spremni da saberu i ojačaju opoziciju u namjeri da nas Tito još dugo, dugo vodi.

Zato, u ime Vlade Crne Gore, želim da se zahvalim svima njima na predanom radu u korist sedmog ili osmog mandata našeg vođe. Neka mi ne zamjere što nijesam siguran u cifru, jer toliko ih je bilo da se čovjek lako zabroji. Čudo su metafore. Bravo ti ga, Tito.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")