NEKO DRUGI

Pa onda neko pita zašto ovi zvižde

Na koktelu, vaterpolisti su ćaskali sa rukovodstvom naše zemlje, ni sami ne vjerujući kako imaju priliku da uživo vide ljude od kojih su im izrasla krila
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 30.01.2016. 10:21h

Ko kaže da evropska titula u vaterpolu nije rezultat vizije premijera Vučića? Evo, na primer, ko se ne seća, premijer je ličnim angažmanom, vizionarski, pre dve godine naredio Zoranu Babiću da podnese ostavku na funkciju predsednika Vaterpolo saveza Srbije.

Verovalo se da je Babić na to mesto izabran nenamernom greškom: trebalo je da bude predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, ali je zbog sličnosti termina vazduhoplov i vaterpolo zalutao na izbornu skupštinu Vaterpolo saveza Srbije gde je izabran velikom većinom glasova pošto je prisutne podsećao na "nekog vaterpolistu, bog te pita kog".

Zatim, premijer je istovremeno naredio i Aleksandru Vulinu i Zoranu Bašanoviću da napuste Upravni odbor Vaterpolo saveza zato što se javnost opravdano zapitala: Bože, da li oni uopšte znaju da plivaju u stajaćim vodama, pošto u tekućim vodama svako zna da pliva samim tim što ga voda ponese prema nepoznatom cilju.

Rezultat premijerske vizije za srpski vaterpolo bio je vidljiv u subotu uveče. Srbija je u finalu pobedila Crnu Goru, što je verovatno rezultat okolnosti da predsednik Vaterpolo saveza Srbije nije bio Babić, a članovi UO Vulin i Bašanović. Svaka čast, Vučiću!

Kada su u avgustu uzeli zlato na Svetskom prvenstvu u Kazanju, opet se neko setio da vaterpolisti zapravo plivaju za vizijom Vlade Srbije.

"Državni uspesi i posebno uspesi Vlade Srbije kao da su dali krila i našim sportistima da pobeđujete države koje imaju više vaterpolista nego mi građana. Zbog toga vam dugujemo neizmernu zahvalnost", kazao je tada predsednik Toma Nikolić kada ih je skupa sa premijerom, svečano dočekao posle pobede nad Hrvatima.

Srbija, doduše, ima više stanovnika nego što Hrvatska ima građana zajedno sa vaterpolistima, košarkašima, fudbalerima, stonoteniserima i dizačima tegova, da ne pričamo o Crnoj Gori, ali svi smo mi pomalo vaterpolisti, što se videlo još pre koju godinu kada su u rukovodstvo Vaterpolo saveza ubačena ona trojica iz legendarne vaterpolo generacije u sastavu: Šoštar, Trbojević, Zimonjić, Savić, Ikodinović, Jelenić, Uskoković, Ćirić, Šapić, Vujasinović, Šefik, Vulin, Babić, Bašanović.

Onaj drugi podatak, da su vaterpolisti dobili krila tako što su tokom priprema gledali TV Dnevnik i konferencije za štampu premijera na video bimu pored bazena, garantovano je tačan. Selektor naših vaterpolista mora da je znao kako nema veće motivacije za momke od neviđenih uspeha Vlade Srbije, koja svaki dan pobeđuje države koje imaju više ministara nego mi državnih sekretara.

- Pre svake utakmice obavezno gledamo direktne prenose sednica Vlade Srbije iz vremena poplava, snimke skijaškog triatlona iz Feketića, integralne govore Babić Zorana u Skupštini, neintegralne dosetke Marijana Rističevića, a najviše nas motivišu frapantni rezultati Humanitarnog fonda "Nikolić Dragica" - umalo da kaže naš selektor, ali su ga obavestili da počinje koktel.

Na koktelu, vaterpolisti su ćaskali sa rukovodstvom naše zemlje, ni sami ne verujući kako imaju priliku da uživo vide ljude od kojih su im izrasla krila. I o kojima sve vreme razmišljaju dok plivaju sa jedne na drugu stranu bazena.

Iznenadili su se jedino kada ih je predsednik u neformalnom ćaskanju pitao: "Da li razmenjujete gaće na kraju utakmice ko što fudbaleri razmenjuju dresove?"

Pa se posle neko pita: "A zašto ovi ljudi zvižde?"

(Danas)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")