IN MEMORIAM

Duboki pečat

50 pregleda 15 komentar(a)
Slavko Lukić, Foto: Savo Prelević
Slavko Lukić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2016. 10:04h

Prof.dr Slavko M. Lukić (1954-2015)

Životnu, naučnu i humanističku pozornicu napuštio je 16.12.2015. redoviti profesor Ustavnog prava i šef Katedre za javno pravo i političke nauke Pravnog fakulteteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Slavko M. Lukić. Rođen je 1954. u Titogradu, đe je završio studije jurističke studije, a doktorat pravnih nauka stekao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1982. godine kao najbriljantniji u svojoj generaciji, ocjenom magna cumm laude.

Živjeti, znači misliti (Vivere est cogitare) - Seneka. Misliti, znači razmišljanjem uzvisiti se do mudrosti, a preko nje do umnosti kao najvišeg duhovnog stepena mišljenja čijom se djelatnom ekspresijom otkrivaju kauzalni tokovi u razviću ljudske svijesti i bića. Ekspresijom svog duha i tvoračkog uma, kao božanskog nadahnuća i unutrašnjeg pokretača djelatnog agona bića, što se u antičkoj metafizici nazivalo daimonion, profesor Slavko Lukić uzvisio se nad vremenom u kome je živio i naraštajem kojem je darovao svoje stvaralačke potencije polihistoričnoga homo poeticus-a kojim je zašao u horizonte genijalnosti, na kojoj pozornici je ostavio pečat briljantne inteligencije, lucidnog duha, široke erudicije znanja i neprekosnovenog autoriteta konstitucionalnih nauka jurisprudencije koje je znanje ujedinio sa humanističkom filozofijom, poetikom, duševnošću, pedagoškim blagorođem, talentom, i nesvakidašnjom filantropijom prema mladim naraštajima kojima je nesebično prenosio raskošno znanje i čovjekoljublje.

Na svom naučnom i prosvjetiteljskom putu bio je oslonjen isključivo na sopstveni um i potencije znanja, bez podrške Fortune, nego više uz pratnju Erinija čija je boginja sudbine, Atropa, prerano prekinula nit njegovog ljudskog života, potvrđujući Hajdegerovu filozofemu da je smrt spasitelj čovjekove suštine, zadatoj u tragu i djelu svog životnog pregnuća na kom putu je jedinstveni, neponovljivi, autentični i naučni um profesora Slavka Lukića ostavio duboke biljege i brazde svoga stvaralaštva i potencija duha koje je ostavio mlađim naraštajima i svojoj univerzitetskoj katedri, a još više po neubranim plodonosnim darovima koje su mu na putu scijentizma zapriječile Moire života.

Profesor Lukić pronio je, kroz svoje knjige, studije, rasprave, članke, besjede, slavu crnogorske pravne znanosti u oblasti konstitucionalne jurisprudencije na širokim horizontima humanističkih nauka, političke filozofije i javnog prava, što je postalo sastavnim djelom kulturnog duha čovječanstva.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")