STAV

Nagodbe sa kriminalom?!

Pitamo: ko to danas u Crnoj Gori ovakvim sudskim i zakonskim mjerama “stimuliše” legalizaciju otimačine i lopovluka, pa nam uslove postavljaju oni koji su se ogriješili o zakon i Ustav ove države?
3 komentar(a)
Komunisti, Foto: Svetlana Mandić
Komunisti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.01.2016. 09:29h

Komunisti, a ni mnogi drugi građani naše zemlje, ne mogu da povjeruju, još manje da shvate, da je došlo ovako grdno vrijeme pa se krađa i prekrađa smatraju normalnom pojavom, odnosno vrlinom.

Najnoviji obnarodovani događaji po Budvi i našem primorju, a ima ih u cijeloj državi, najbolje ilustruju sve to - pojedinci i organizovane grupe ojadile su narodnu imovinu i sebi i drugima pribavili ogromnu korist milionskih vrijednosti. Narod se sa pravom pita: đe su bili organi, institucije, šta su radili pa su dozvolili da se to događa? Jesu li i oni dio tog organizovanog kriminala ili su zatvarali oči zbog njima znanih interesa i koristi?

Ono što zabrinjava i, u najmanju ruku, čudi je to što se i sada kada su sudski organi otkrili i utvrdili da su korupcionaške kriminalne strukture pljačkale ovaj narod i zemlju, ponašaju kao da se ništa naročito nije dogodilo, pa se sa tim strukturama “kockaju”, odnosno pogađaju koliko će opljačkanog novca da vrate, a koliko će da “odmaraju” u “hotelu” u Spužu. Pa, đe to ima, narode crnogorski, kakva smo mi to zemlja i pravosudni organi: umjesto da pohapse sve koji su se ogriješili o zakone ove zemlje, nacionalizuju im svo to njihovo bespravno stečeno bogatstvo i izreknu maksimalne kazne zatvora (da bude nauk za sva vremena), naše sudske instance prave pogodbe kao na buvljoj pijaci, pozivajući se, navodno, na uporedne zakone Amerike i nekih država umjesto da do kraja primijene naše zakone. Jer, opljačkana je naša država. Ovo je, poštovani građani, cirkus, demagogija, bacanje prašine u oči da bi se stvorio privid da se, tobože, nešto i kod nas procesuira. A zapravo je sve dimna zavjesa iza koje se sakriva teško stanje naših građana u svakom pogledu.

Pitamo: ko to danas u Crnoj Gori ovakvim sudskim i zakonskim mjerama “stimuliše” legalizaciju otimačine i lopovluka, pa nam uslove postavljaju oni koji su se ogriješili o zakon i Ustav ove države? Zar je za nekoga ko je uzeo milione i uhvaćen na djelu kazna to što će vratiti državi siću ili dio kamate stečene na tolike milione i još tražiti privilegije za visinu učinjenih nedjela? Ili je ovo opasan rulet u kome će građani i država biti gubitnici, a oni dobitnici?

Gospodo Vujanoviću, Đukanoviću i Krivokapiću i vi iz pravosudnih organa: vodite li vi ovu zemlju ili neko drugi? Ake je vi vodite, zaustavite ovo beznađe i “ludilo” u kome se nalazi Crna Gora! Dozvolili ste na jednoj strani ogroman broj sirotinje, a na drugoj one koji su stekli svoje bogatstvo - čast poštenim izuzecima - krađom i rasprodajom naše imovine. Privreda ne funkcioniše, a kriminal cvjeta, pa vi sami to, gospodo, vidite. Je li ovo crnogorska sudbina i perspektiva? Dozvoljavate da se rasprodaju svi naši resursi i spomenička i kulturna dobra i to ni za kakve pare, izdajući ih bjelosvjestkim ili domaćim tajkunima, svejedno. Dovedoste u pitanje integritet i suverenitet naše zemlje, a dolazećim generacijama ostaviste probleme. Pa je li to ispravna i mudra politika, kako je vi zovete? Da su naši preci i komunisti za svoje vladavine sve ovo radili, vi i mi, svi skupa koliko nas je u Crnoj Gori, danas ne bismo što imali da prodajemo i bili bismo robovi u sopstvenoj zemlji. Zato, molimo vas, shvatite ozbiljno naše upozorenje: na peronu pravde stoji posljednji voz, a mi ćemo se ili ukrcati u njega ili ćemo ostati i čekati da izgubimo identitet, slobodu i državu i otići u zaborav.

Savez komunista Jugoslavije Savez komunista Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")