PRCH.ME

Spuž Gra(n)d teatar

Poklič ’90-ih ’’Rat za mir’’ je njegova parafraza replike iz jedne Šekspirove tragedije. Iz rata CG izlazi poražena, izgubljena obraza. Cilj rata je bila ’’junačka’’ pljačka. Došao je mir a gubitnici su se vratili djelatnosti
0 komentar(a)
Grand city, Foto: Prch.me
Grand city, Foto: Prch.me
Ažurirano: 18.01.2016. 16:19h

Prva faza:

Sveto je bio prvi od ’’mangupa u sopstvenim redovima’’ od kojih je strijepio i njihov rođeni Komunizam. Kumrovački pitomac je banuo u javnost kada je na Skalinama (ušće Ribnice), izvan institucija, izveo kao performans, konferenciju Socijalističke omladine. Odatle je skalu po skalu savladao strmu obalu i primio se na ulicu.

Druga faza:

S ulice je s istomišljenicima ’90 srušio vlastitu vlast i zaposjeli su institucije. Uvijek blizu centra, nikad u epicentru.

Treća faza:

Poklič ’90-ih ’’Rat za mir’’ je njegova parafraza replike iz jedne Šekspirove tragedije. Iz rata CG izlazi poražena, izgubljena obraza. Cilj rata je bila ’’junačka’’ pljačka. Došao je mir a gubitnici su se vratili djelatnosti.

Četvrta faza:

Lakše su dijelili plijen no mandate pa vodeći DPS razvodi s vlastitim vođama i puca na komade. Premijer ’’za primjer’’ je odsječen od Crne Gore ali ne i od svijeta. Sveto zna od kud vjetar duva i sa još petinom staje prvi put u epicentar uz otpisanog, predsjednika DPS-a, premijera. Njih sedam su partija koje nema. Sa Svetom ustaju iz pepla. Premijer postaje Britva. Redom brije protivnike a Sveto sapunja. Jedino Amfilohiju, i bradatoj mu bratiji, njeguju bradu za zlu ne trebalo a u dobru se našlo. Sveto je u Sveti-gori pregovarač bez mane i zamjene. U ime DPS-a posvetio se izdavanju Crne Gore SPC (Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi). Od izbora do izbora izdali su joj i kopno i more, na rate bez kamte.

Peta faza:

Po nalogu Britve, Sveto odlazi u Beograd za predsjednika SCG jer Britva onamo ne može na viđenje a kamoli na mandat. Svetozar državnoj zajednci SCG vadi dušu na pamuk bez potresa i protesta. Zajednica izdušuje ka šlauf za spasavanje. Davi se. Lesi se vraća kući. Ništa bez Sveta.

Među faza:

Sveto je Predsjednik Narodne skupštine.Vodio je ka ijedan i pojedan. Umio je sa svim i svakim bez ijedne grke. Ništa bez Sveta.

Šesta faza:

Potpisan je Beogradski sporazum i CG ide na Referendum. Sveto je glavni stožer za kordinaciju i propagandu. Ide se od kuće do kuće a Sveto ulazi i kod onih koji bi Crnu Goru raskućili… Govori od mjesta do mjesta a lobira izmjesta. Ništa bez Sveta.

Posljednja faza:

Stari lisac je u lisicama. Manje više radio je što i drugi. Ne znamo još; manje ili više!? Britva, prvi partijski drug, poziva javnost da poštuje pretpostavku nevinost. Ako se pretpostavlja nevinost, ko mu postavlja lisice ako ne izvršna vlast. Sveto nema kuđ da bježi osim svome jatu. Mame fotoreportere da ga slikaju. Od Ništa bez Sveta – Niko za Sveta. Crna kutija je u Spužu.

P.S. Jednoga dana Gra(n)d Teatar će biti u Spužu. Igraće se Gor(s)ki Vijenac na istrazi Crne Kutije. Oće li se i tamo otimati za glavnu ulogu ili će je podijeliti ka Vladika Rade: ’’Vladika Danilo……….. Ja!’’

Prch.me

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")