STAV

Podjele NA TO

Uzajamna satanizacija DPS-a i DF-a je uslovljavanje naših građana na sumanuto odlučivanje zasnovano na strahovima prošlosti, prevarama i prijetnjama, netačnim informacijama...
85 pregleda 5 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2015. 09:45h

“Gađajte i nas, nismo ni mi gubavi.” (parola sa skupa u Nikšiću 1999. godine povodom NATO intervencije)

“Odluka o priključenju Crne Gore NATO-u biće donijeta u Skupštini, a ne na referendumu.“ (odgovor premijera Mila Đukanovića na pitanje poslanice DF-a Jelisave Kalezić)

Predstojeći parlamentarni izbori otpočeli su subotnjim skupom DF-a, a svoj konačni ishod ostvarili su tokom nedavno održanog premijerskog sata. Ovih dana građanima Crne Gore predočava se njihova sudbina i ukazuje na bespotrebnost njihovog slobodnog odlučivanja. Kroz sugerisanje šta će biti centralna tema narednih izbora, saopšteno im je da nova-stara kleptokratija i ubuduće neće zavisiti od „pravnih obaveza“ i njihove političke volje. Naravno, ovakvo nastojanje potvrdili su i njihovi vječiti oponenti. Ovi dobro situirani gubitnici, veoma zadovoljni sobom i neodgovorni pred svojim biračima, poručili su da fer i demokratski parlamentarni izbori ne ukazuju na mnogo toga, ali da za posljedicu mogu imati i građanske sukobe, odnosno oružani ustanak.

Obije strane, kao demonske protivteže, poručuju crnogorskom građaninu - iako imaš pravo, ne donosi odluku! Mi usvajamo civilizacijske vrijednosti Zapada. Odnosno, mi smo baštinici pravih vrijednosti Istoka. Znaju da je osnovni problem kod donošenja odluka strah. I znaju da se ova emocionalna barijera gradi podjelom. Znaju da se u ovako naštimanoj i surovoj igri uništava naša socijalna sigurnost i besomučno proganja svaki oblik građanske alternative. Žele da se, po ko zna koji put, krećemo se od nemila do nedraga, da biramo između manjeg i većeg zla, da budemo između mafijaškog čekića i šovinističkog nakovnja... Žele da se bojimo da ne sjaše kurta, jer će, pobogu, uzjahati murta!

Uzajamna satanizacija DPS-a i DF-a nije ništa drugo do uslovljavanje naših građana na sumanuto odlučivanje zasnovano na strahovima i baucima prošlosti, prevarama i prijetnjama, netačnim informacijama i licemjernim prigovorima.

Netačno nam saopštavaju koliko koštaju njihove kampanje, ko su njihovi politički patroni iz Evope i preko okeana, kako će se razmatrati pitanje jednostrane vojne neutralnosti ili kakav će biti model participacije u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti. Netačni su navodi koji se odnose na tzv. „cost-benefit analizu“ neutralnosti i kolektivne bezbjednosti. Ne znamo, odnosno, nismo valjano ni pokušali da izračunamo koliko nas košta svaki od modela i šta njime dobijamo.

Licemjerno je kada o regionalnoj stabilnosti i garantu našeg suvereniteta propovjedaju oni koji su vršili deportacije, batinjali izvorne suvereniste (i danas to čine), palili po Konovala i „oslobađali“ Dubrovnik, a nisu procesuirali ratne zločince. Licemjerno je i kada njima prigovaraju oni koji su izazivali nacionalu i vjersku mržnju tokom 90-ih, oni koji ne priznaju ratne zločine poput Srebrenice i Sarajeva, oni koji su kao pripadnici Vojske SiCG i paravojnih formacija ubijali civile i izazivali incidentne tokom 1999. godine, a danas se, uz četničku ikonografiju, pozivaju se na tekovine 13. jula. A, da! I jedni i drugi su čeljanoidi izašli iz šinjela Slobodana Miloševića.

Neke od njih i danas vidimo na ulici ispred Skupštine Crne Gore sa istim pjesmama i skandiranjem kao početkom 90-ih. Nekome i rođeni sin može biti obuhvaćen potencijalnim postupkom protiv njega samog. Neko, poput svog političkog oca, podjednako efikasno kasapi ekonomiju svoje zemlje i ima sličnu autokratičnost.

Kreatori novije crnogorske podjele znaju da će odluka o priključenju NATO-u, odnosno o načinu odlučivanja (referendum ili skupštinska odluka), biti usvojena od strane budućeg skupštinskog saziva. Zato su pregovarački proces oko izbornog sistema već opteretili ovim pitanjem. U svim predstojećim političkim procesima DF će svojim isključivim stavom uslovljavati opozicionu saradnju, a DPS će, s druge strane, nazivati neprincipijelnim svako zajedničko opoziciono djelovanje. I jednima i drugima odgovara blagi otklon od tematike vezane za vladavinu prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Podjela je uvijek dobar alibi za poraz i odličan izgovor da neke stvari ne morate obaviti da bi zadobili povjerenje. Demokratski front će zbog straha (podmićivanja i prijetnji) svojih pristalica pravdati svoj neuspjeh, a DPS će se, još jednom u beskonačnom nizu, pozvati na sudbonosnost, „na samo još ovu odbranu“ i saopšavati i nama i EU predstavnicima da „preuzete obaveze zbog objektivnih okolnosti nisu mogle biti realizovane“.

Kamijevski rečeno, trebamo biti jači od sudbine koju nam nameću kreatori naših podjela. Pokažimo svoju veličinu! Birajmo slobodno i neka nam naše razlike NA TO ne budu smetnja.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")