BLOG

NATO je savez vrijednosti

10 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 06.12.2015. 10:17h

Ove sedmice ministri spoljnjih poslova zemalja članica NATO uputili su poziv Crnoj Gori da otpočne pristupne pregovore. Taj poziv jasno potvrđuje da je Crna Gora napredovala krupnim koracima otkako je povratila svoj suverenitet 2006.godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji. Naša neposredna saradnja na ovom polju obuhvata obuku iz engleskog jezika kako bi se olakšala vojna saradnja i komunikacija, tehničke i operativne posjete i vježbe, kao i odlične bilateralne odnose i zvaničnu saradnju.

NATO je političko-vojni savez. Kao član, Crna Gora će uživati plodove uzajamne sigurnosti, ali joj i doprinositi. Crna Gora je već imala zapaženo učešće u Avganistanu, operacijama protiv pirata, kao i u globalnij koaliciji protiv ISIS - kroz podršku Iraku, kao i učešće u radnoj grupi o prijetnji koja nastaje odlaskom na strana ratišta.

Crna Gora je već prepoznata u regionu kao zemlja koja podstiče regionalno umrežavanje, saradnju i dobrosusjedske odnose. NATO članstvo će Crnoj Gori pružiti još više mogućnosti da doprinosi regionalnoj stabilnosti. Takođe, na širem planu, crnogorsko članstvo će biti pozitivna poruka drugima koji žele da se pridruže.

NATO je savez vrijednosti. Saveznici su zajednički posvećeni izgradnji Evrope koja je cijelovita, slobodna i uživa u miru. Pridruživanjem Savezu, Crna Gora stupa u ovu zajednicu vrijednosti i stiče nove mogućnosti da poboljša ne samo svoju bezbjednost, već i demokratiju. Vjerujem da je ovo prirodan korak naprijed za Crnu Goru na njenom evro-atlanskom putu, koji je bio jasan strateški cilj zemlje još otkako je povratila nezavisnost.

Meni je privilegija da obavljam dužnost britanskog ambasadora u Crnoj Gori u ovom važnom periodu, kad Ujedinjeno Kraljevtsvo radi na jačanju naših odnosa ne samo na bilateralnom planu već i kroz saradnju na polju pristupanja NATO i EU.

Posebno mi je drago što se saradnja sa Crnom Gorom unapređuje i širi i na ovom polju, koje sve nas, pojedinačno i kolektivno, čini bezbjednijim.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")