STAV

Otvorena vrata Crnoj Gori

U dragom sjećanju su mi brojne uspomene sa odmora provedenih u Crnoj Gori tokom djetinstva. Sa svojim planinama i zalivima, Crna Gora me je podsjetila na moj dom u Norveškoj
52 komentar(a)
NATO, proslava, Podgorica, Foto: Boris Pejović
NATO, proslava, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2015. 06:24h

Ove sedmice ministri spoljnih poslova NATO-a dogovorili su se da pozovu Crnu Goru da otpočne pristupne pregovore kako bi postala 29. članica Alijanse. Ovo je istorijski događaj. Čestitam vladi i narodu Crne Gore na svemu što su postigli.

U dragom sjećanju su mi brojne uspomene sa odmora provedenih u Crnoj Gori tokom djetinstva. Sa svojim planinama i zalivima, Crna Gora me je podsjetila na moj dom u Norveškoj.

Norveška je mala zemlja, ali unutar NATO-a njen glas je jednako važan kao glas bilo koje druge države, jer sve odluke donosimo konsenzusom. NATO garantuje bezbjednost Norveške. NATO je dobar za bezbjednost Norveške i siguran sam da će tako biti i sa Crnom Gorom.

Crna Gora je prešla dalek put od kako je postala nezavisna prije manje od decenije. Ona je povratila svoj suverenitet i konsolidovala svoje demokratske institucije u skladu sa evropskim standardima.

Radeći sa NATO, oružane snage Crne Gore su sada snažnije i sposobnije da zaštite narod Crne Gore. Početak zvaničnih pristupnih pregovora sa NATO je još jedna značajna prekretnica.

NATO ne primorava nijednu zemlju da se pridruži. I ovaj poziv nije uperen ni protiv koga. U cilju je naše zajedničke bezbjednosti. Radi se o tome da Crna Gora slobodno bira svoj put kao suverena država.

Napredak koji je ostvarila Crna Gora takođe joj pomaže u putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Države NATO i EU su zajednica modernih demokratija. Mi dijelimo iste vrijednosti. Devet od deset građana EU živi u NATO državi. NATO politika otvorenih vrata i proširenje EU zajedno su doprinijeli unapređenju bezbjednosti i stabilnosti širom Evrope i našoj viziji jedinstvene i slobodne Evrope u kojoj vlada mir.

Ovo nije kraj putovanja za Crnu Goru, već početak jedne nove faze. Pristupni proces je zahtjevan. Podrazumijeva kontinuirane reforme, naročito u daljem jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Crna Gora takođe mora nastaviti da radi na izgradnji razumijevanja i podrške javnosti članstvu u NATO-u. Imajući u vidu snažnu posvećenost koju je do sada ispoljila, uvjeren sam da će Crna Gora nastaviti da čini sve što je neophodno.

Članstvo Crne Gore će takođe donijeti koristi NATO-u. Dodatno će pojačati bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana, regiona koji je dugo nazadovao zbog nestabilnosti i konflikta. Crna Gora ima ponosnu vojnu tradiciju i ima stručnost u oblastima poput planinskog ratovanja i pomorske bezbjednosti. Članstvo Crne Gore će pokazati svima onima koji teže da se pridruže Alijansi da ukoliko jedna država ispuni ono što se od nje očekuje, onda će to učiniti i NATO. Naša vrata ostaju otvorena.

Današnji svijet je više nepredvidiv nego što je bio u posljednjih niz decenija. Međutim, kada su NATO saveznice ujedinjene u solidarnosti, onda smo snažni. U osnivačkoj povelji Alijanse stoji da je napad na jednog, napad na sve nas. Više od šest decenija NATO je odgovoran za nenadmašan stepen bezbjednosti u Evropi. Nakon vjekova konflikata, NATO je svojim članicama pružio stabilnost i povjerenje koje im je potrebno da bi rasli i napredovali.

Zahvaljujući članstvu u NATO moja zemlja je bezbjednija, a tako će biti i sa Crnom Gorom. To će biti dobro za Crnu Goru, biće dobro za Evropu, i biće dobro za Alijansu.

Autor je generalni sekretar NATO-a

Prevela: N. BOGETIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")