NEKO DRUGI

Sanadera za mandatara! Pa da zaokružimo ovu farsu...

2 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.12.2015. 09:26h

Prije ravno osam godina, nakon parlamentarnih izbora 2007. godine, Ivo Sanader je presreo Zorana Milanovića na hodnicima Ureda predsjednika na Pantovčaku i sarkastično priupitao: "Onda, jesi skupio potpise za Vladu?".

Sanader može to isto pitanje postaviti i sutra kad na Pantovčaku započnu konzultacije o formiranju nove Vlade. I Milanović opet teškom mukom krene skupljati potpise saborskih zastupnika.

I tko zna, sad kad ga je Ustavni sud pustio na slobodu, možda ne bi bilo zgorega da i sam navrati na konzultacije do svoje bivše tajnice, ministrice i veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović i ponudi se za mandatara tehničke Vlade.

Bio bi to posve prikladan ishod ove farse.

Pravosudne farse oko poništavanja presuda bivšem premijeru, natezanja s jamčevinom i puštanja iz zatvora do ponovnog suđenja, ali i one političke s pregovorima oko formiranja nove Vlade.

Je li Most u pregovore o pravosuđu uvrstio ovaj dio o Sanaderu? Kako ga napokon osuditi? Ili možda kako ga ponovno osloboditi?

Simbol, nego što

Stvari su, rekli bi cinici, napokon sjele na svoje mjesto.

Ako su svi vani, zašto bi onda Ivo Sanader još bio unutra? Trebao je biti simbol borbe protiv korupcije, a sada je ispao simbol nesposobnosti ove države da se bori protiv korupcije.

Stvarno je već svejedno sjedi li Sanader u zatvoru ili ne, to nam stvarno više neće pomoći. Neće nam pomoći kad nijedan visoki dužnosnik HDZ-a nije osuđen na više od kazne guljenja krumpira - ako zanemarimo Damira Polančeca i njegovu presudu za reflektore - kad Sanaderovi kompanjoni kupuju slobodu pokajništvom ili nagodbama, kad Mamić i Bandić ulaze i izlaze iz zatvora, bez ijedne mjere opreza, pa čak i onda kad krše uvjetnu slobodu...

Sanader je bježao od policije i pravosuđa, izbjegavao izručenje Hrvatskoj, pa je na koncu za to nagrađen puštanjem na slobodu.

Kome se više isplati zbog toga nervirati?

Dok je trebalo, Sanaderu se sudilo. Sad kad nam to više ne treba, barem ne zbog onih zabadala iz Bruxellesa, Sanadera se može pustiti na slobodu do ponovljenih suđenja.

I tako, svakoga petka ispočetka.

Nema katarze

Proces protiv Sanadera , i to ne samo jedan, ionako nije donio ni katarzu u politici i društvu, ni sređivanje stanja u pravosuđu, ni obračun s njegovom hobotnicom koja se proteklih godina uredno nakačila na druge centre moći.

Njegov ministar policije preuzeo je HDZ i od njega stvorio još rigidniju nedemokratsku prijetnju. Njegova ministrica sad je predsjednica. Njegov tužitelj bi, za nagradu, ušao u Ustavni sud.

Isti sud koji je Sanadera upravo pustio na slobodu. U kojem sjede ljudi koje je Sanader amenovao i koji uredno, bez ikakvog pardona, šuruju s optuženicima za korupciju.

I zbog čega bi onda, zaboga, Ivo Sanader još sjedio u zatvoru? Kome bi to više uopće pomoglo?

Dapače, neka mu se povjeri mandat za sastav nove Vlade, po mogućnosti zajedničke, pa da više znamo na čemu smo. Ako Bandić i dalje može biti gradonačelnik, a Mamić šef Dinama, zašto onda Sanader ne bi bio premijer?

Da zatvorimo više ovaj krug farsa i obmana.

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")