SRDAČNO S KOSOVA

U dimu suzavca

Na Kosovu svi imaju alibije i izgovore. Vlast se žali da sa opozicijom koja ne da da se radi, ništa i ne može da se uradi. Opozicija kaže da se vlasti koja radi samo ono što nije u interesu države i ne smije dozvoliti da išta radi!
62 pregleda 4 komentar(a)
kosovo suzavac, Foto: Reuters
kosovo suzavac, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2015. 09:35h

Već treći mjesec na Kosovu vlada suzavac! Opozicija je, u nedostatku glasova u parlamentu koji bi blokirali samovolju vladajuće koalicije, od septembra započela neku vrstu političko-gerilske borbe sa ciljem paralize vlasti. Parlament je blokiran tako što su opozicioni poslanici nekoliko puta iznudili prekid sjednica tako što su prvo gađali jajima premijera Mustafu, a onda su počeli i sa bacanjem suzavca u skupštinskoj sali.

Borba se, s vremena na vrijeme, vodila i na ulicama glavnog grada, Prištine; policija je pokušavala da uhapsi neke od poslanika koji su bacali suzavac, dok su opozicionari odgovarali gađajući policiju kamenicama. U posljednjem okršaju opozicionari su čak koristili Molotovljeve koktele i zapalili par službenih vozila, dok je policija koristila suzavac te hapsila kog je mogla.

Stanje se ove sedmice smirilo, ali većina građana strepi kad god sazovu sjednicu Skupštine, pošto opozicija insistira na tome da neće dozvoliti normalan rad institucija dokle god premijer ne povuče potpis na dogovor sa Srbijom o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i sa dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Cijela priča donijela je opoziciji mnogo kritika od strane međunarodne zajednice, naročito EU i SAD, koje otvoreno podržavaju (ili ga kroje, kako hoćete) kurs Vlade Kosova. No, bez obzira što ni Zapad, pa ni većina građana, ne podržavaju upotrebu sile od strane opozicije u političkoj borbi, ostaje činjenica da je vlast nesposobna da nastavi normalan rad dokle god su institucije blokirane; već tri mjeseca vladajuća koalicija ne može izglasati ni najobičnije zakone u Skupštini Kosova, a da ne osjeti miris suzavca. Ako se ovako nastavi, kriza će neminovno ugroziti normalan rad i ostalih državnih institucija, naročito ako budžet za sljedeću godinu ne bude mogao biti usvojen na vrijeme.

* * *

I tako, dok se cijeli svet znoji pred mogućnošću trećeg svjetskog rata koji se najavljuje kao veoma moguća posljedica terorističkih napada u Parizu i ostalih konfrontacija, uključujući posljednji incident između Rusije i Turske, na Kosovu političari građanima i dalje pokušavaju da prodaju maglu i prašinu, i to sakriveni iza dimne zavjese od - suzavca.

Ali, zbog tog istog dima ne vide se i mnogi drugi problemi Kosova, koje od maja 2014. godine - znači već više od godinu i po - živi u nekoj vrsti permaanentne političke krize, zbog koje vlast nema vremena da rješava problem građana kao što su jadne zdravstvene usluge u javnom sektoru, katastrofalni sistem nižeg, srednjeg i višeg obrazovanja, korupmirana administracija, skoro nepostojeća privreda, ogromna nezaposlenost, vidljivi rast ekstremizma i nacionalizma te opšta radikalizacija stanovništva, kako većinskog tako i manjinskog!

A opozicija - umjesto da obara Vladu ukazujući na njenu nesposobnost da rješava realne probleme i rasprostranjenu korupciju u sistemu vlasti - baca suzavce i stvara dim od kojeg se skoro nijedan od ovih problema više ne vidi!

Da, svi imaju svoje alibije i izgovore. Vladajuća koalicija se žali da sa ovakvom opozicijom koja ne da da se radi, ništa i ne može da se uradi. Opozicionari govore da se ovakvoj vlasti koja radi samo ono što nije u interesu države i ne smije dozvoliti da išta radi!

* * *

No, svi ovi i ovakvi izgovori više ne prolaze. Ljudi su se, napokon, opametili, pa više ne vjeruju onima koji su ih već nebrojeno puta slagali.

Građani, rezignirani vlašću ali i opozicijom, sve više i glasnije se distanciraju od cijele političke elite, koja godinama ne samo da džabalebari na tuđim leđima, već gura zemlju i ljude sve dublje u ponor siromaštva i neimaštine. Ljudima je već preko glave da im živote diktiraju korumpirane i kriminalizovane partije, kojima je mnogo važnije da sačuvaju svoje privilegije, nego da ljudima stvore perspektivu za bolji i kvalitetniji život.

U takvom okruženju, dok država svakog dana sve više i sve dublje tone u ovom političkom živom blatu, situaciju otežava i to što cijeli svijet izgleda kao da je nekako odjednom upao u krizu, pa niko više nema ni vremena ni volje da rješava tuđe probleme!

Samo što to mi ne vidimo od ovog našeg vražijeg dima suzavca!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")