VIŠE OD RIJEČI

Maske

Jedan gost je napustio snimanje emisije “Okvir”, jer mu, sasvim u duhu toga kako se ovdje doživljava uloga javnog servisa, nisu dali da kaže ono što misli...
70 pregleda 19 komentar(a)
Senad Pećanin, Foto: RTCG
Senad Pećanin, Foto: RTCG
Ažurirano: 14.11.2015. 18:18h

Počelo je - skidanje maski. Gdje će se to završiti nije nevažno pitanje. Hoće li maske biti skinute tek nekolicini ili ćemo saznati ko su svi batinaši redom... I dalje, maske valja skinuti onima koji, maskirani evropskom retorikom, pričaju stare priče, one najmračnije, iz devedesetih. Složen je taj sistem maski/maskiranja. Nije se lako snaći. Na maskenbalu i neko stvarno lice može izgledati kao maska.

Pored maski koje koriste državni batinaši, imamo i maskirane ulične huligane, ali, mnogo zanimljivije maske nalaze se na višim nivoima, gdje bi, naivan posmatrač mogao pomisliti da su to zapravo - ljudska lica.

Medijske maske su odavno pale. Ono što je ostalo iza toga jeste tek poneki detalj za uveseljavenja.

Slučaj “Okvir” je u tom smislu znakovit. Okvir i jeste “novinarska” riječ. U hrvatskom jeziku “okvir” se u novinarstvu koristi u značenju “antrfile” (nekada, francuski termin) ili “boks” (danas, engleski naziv), odnosno dio teksta koji se želi naglasiti izdvajanjem. Da vidimo, što nam priča ovaj “okvir”.

Jedan gost je napustio snimanje emisije “Okvir”, jer mu, sasvim u duhu toga kako se ovdje doživljava uloga javnog servisa, nisu dali da kaže ono što misli... Kazao je nešto, po svemu sudeći vrlo ekspresivno, o mitropolitu Amfilohiju. Pa mu je urednik odmah rekao da će to biti - izbačeno iz emisije. Pećanin je ustao i napustio snimanje. I ne znamo da li je išta kazao o javnom servisu gdje je to doživio, ali jeste o Vijestima?!

Na stranu Pećaninovi neobični sudovi o nekim crnogorskim medijima. Kažem neobični, jer Pećanin bi, svojim novinarskim i intelektualnim iskustvom morao biti neko ko se lako snalazi na ovom našem, crnogorskom maskenbalu.

Doduše, jeste neobična ta lakoća kojom neki regionalni intelektualci i novinari, sa reputacijom onih koji su se borili za prave vrijednosti, za evropski sistem vrijednosti, pristaju da ne vide stvarne probleme crnogorskog društva, već da, onako, bez pardona, odvale što na račun Vijesti i/ili Monitora. Premda ti ljudi uglavnom dobro znaju o konsekventno emancipatorskom djelovanju ovih medija u crnogorskom društvu, i to ne od juče. Sjesti u stolicu televizije koja je napad na Dubrovnik predstavljala kao nužnu odbrambenu akciju (i lagala o 30.000 ustaša koji su spremni da napadnu Crnu Goru... sjećate li se toga), ili dati izjavu novinama koje su objavile legendarni dodatak “Rat za mir”, u kojoj ćete dobro pljunuti po Vijestima, jeste jedna vrsta pogubljenosti, ako ne i beščašća. Ali i vrlo unosne regionalne “male privrede”. Tu nema fiskalnih računa, poreza i prireza - kad je Beg bio cicija...

Pećanina ne želim da vidim u tom kontekstu. Na koncu, Pećanin je dobro upoznao i današnju demokratičnost tih medija - zato je i napustio studio. Ali, dok nije napustio studio, dok nije napravio “grijeh” i rekao to što je rekao o mitropolitu SPC u Crnoj Gori, poznati novinar je uspio reći i nešto negativno o Vijestima. Što su njegovi “domaćini” kojima je izašao iz kuće, iskoristili da objave naknadno... Bez objašnjenja odakle ta izjava i kako je došlo do nje. Da Pećanin čita Vijesti, umjesto što vjeruje onome što mu Milovi “specijalci” dojave, lako bi mu bilo da se snađe. Ovako - izazvao je začuđenost kod sopstvenih poštovalaca u Crnoj Gori. Ako mi je za neke regionalne uzdanice jasno da ih izazov dobrih dnevnica, štedrih nagrada i slično, pretvara u “spoljne saradnike” jedne mračne vlasti - za novinara kakav je Pećanin ne želim da vjerujem da se stvari odvijaju na toj ravni...

U svakom slučaju, dobro je da se skidanje maski nastavi. Na ovaj ili onaj način. Ispod maski batinaša ukazaće se - njihova lica. A iza lica mnogih drugih sve jasnije se ukazuju - njihove maske.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")