NEKO DRUGI

Budžetska stavka

Čoveku je valjda dosta septičkih jama u dvorištu i tradicionalnog izlivanja kišne i fekalne kanalizacije. Ali mu je tek dojadilo da 20 godina gleda kako se svaki od kreatora septičke jame s početka devedesetih u međuvremenu lično osavremenio u sofisticirani mokri čvor na račun vekovne težnje građana Resnika da dobiju kanalizaciju koja ne preliva
88 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.11.2015. 12:24h

Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana, pa ćemo jednog dana to da regulišemo sa pet miliona evra iz budžeta - rečenica je kojom je srećno nastavljena dvadesetogodišnja karijera srpskog premijera. Budžetske stavke - "Čišćenje savesti", "Pranje ruku", "Miran san", "Dela apostolska" - doduše ne postoje, ali ih svakako valja uvesti prilikom rebalansa budžeta.

- A pare za kanalizaciju u Resniku nema... - primetio je juče jedan internet komentator na vest iz Srebrenice, koja uopšte nije loša, jedino je okasnela cirka četvrt veka.

Čoveku je valjda dosta septičkih jama u dvorištu i tradicionalnog izlivanja kišne i fekalne kanalizacije. Ali mu je tek dojadilo da 20 godina gleda kako se svaki od kreatora septičke jame s početka devedesetih u međuvremenu lično osavremenio u sofisticirani mokri čvor na račun vekovne težnje građana Resnika da dobiju kanalizaciju koja ne preliva.

Dojadilo mu je i da gleda kako svaki član ekipe koja se zalagala za najgoru regionalnu politiku filovanu novokomponovanim hitovima "Sve džamije u oblake lete" i "Ja sam rođen gdje džamije nema", sada postaje kandidat za lidera regiona. Najbolje se mire, istina, oni koji su se prethodno lično vatali za gušu, pošto oni koji se nisu vatali za gušu i nemaju razlog da se mire.

Te je i logično da autor sentence: "A pare za kanalizaciju u Resniku nema..." zaključi kako je pravljenje fekalija (popularnih sr...) na Balkanu jedan veoma isplativ posao, iz koga isplivaš lakše nego iz septičke jame u Resniku.

- To je ludačka izjava! - rekao je pre pet godina Aleksandar Vučić kada su ga na RTS pitali za njegovo mišljenje o rečenici: "Ubijte jednog S, mi ćemo stotinu M". U to vreme sveže programirani Evropejac samo što nije rekao: "Zgrožen sam, koja je to budala mogla da izjavi".

Vučić je jedan veoma normalan tip, takoreći humanista, pomislio bi svaki neobavešteni gledalac koji je tog dana uključio televizor i video čoveka spremnog da bobu kaže bob, popu da kaže pop, a ludačkoj izjavi da kaže da je ludačka izjava. E sad, jedini problem predstavlja neobično neprijatna činjenica koju je trajno zabeležio zloglasni Jutjub da je autor te "ludačke izjave" izvesni Aleksandar Vučić.

- Šefe, vidite, ovaj liči na vas - mora da mu je rekao neki omladinac Srpske napredne stranke - rođen u julu 1995, baš u vreme izletanja "ludačke izjave" u etar - koji je autora upoznao tek tokom njegove druge inkarnacije.

- Ma jok, to je neki ludak koji me progoni već decenijama... Tera kosu ko ja, ima nos ko ja, ima boju očiju ko ja, ima čelo ko ja... - mora da mu je rekao "šef" i trajno zabranio upotrebu Jutjuba u stranačkim prostorijama, jerbo Jutjub, opšte je poznato, kvari omladinu.

- Jao, šefe, vidite, čak se i zove kao vi - mora da je nastavio omladinac-naprednjak da proučava snimak gde neki dvadesetpetogodišnjak u košulji s kratkim rukavima i kravatom, maše rukama poput velikog vojskovođe sa govornice Skupštine Srbije u epizodi "sto za jednog".

Ubeđen da se radi o šefovom dvojniku, jer šef je, jelte, jedan pristojan, nenasilan vizionar, koji pritom ne nosi demode košulje s kratkim rukavima i kravatom, i ne maše rukama, već ih drži mirno, sa budistički spojenim prstima.

Plus, šef ima pet miliona evra u kešu izvučenih iz slamarice (ili, moguće, izvučenih iz konteksta) za vansudsko poravnanje sopstvene ličnosti.

(danas.rs)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")