NEKO DRUGI

Kancerogeni advokat

Sledstveno su - a nauštrb guza i međunožja raznoraznih Stanija, Barbika i Marika - novinske stupce preplavili nutricionisti, lekari i stručnjaci opšte prakse koji su sluđenom narodu koji jedva namiče za hleb i mleko nadugačko i naširoko predočavali zla mesa i slanine
4 komentar(a)
Pršuta, Foto: Vijesti online
Pršuta, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 05.11.2015. 09:50h

Iz obilja sublesastih i kretenskih naslova na koje moja malenkost po službenoj dužnosti naleće po sajtovima naše zemlje ponosne, kao kretenizam meseca izdvajam vest - čini mi se da je tog dana bila udarna - da su crveno meso, mesni proizvodi i - naročito! - slanina, materije žestoko kancerogene, sledstveno nepreporučljive za konzumaciju.

Odakle novinčinama to epohalno saznanje? Eh, odakle! Iz prve ruke. Dobile su ga od SZO, iste one od koje su vaktile dobijale pouzdane najave smrtonosnih pandemija svinjskog gripa, misirskog šangira i sudanske sakagije. No, dobro, nema potrebe za ibrećenjem. Zna se da novinčinama veruju samo naivčine, tako je bar bilo doskora, ali se stvar, da kažemo, usložnjila otkako su novinčine počele da veruju samima sebi. Poverovavši, dakle, u crne glase o skrivenim opasnostima crvenog mesa - ili se, što će pre biti, pretvarajući da su poverovale - novinčine su hitno pokrenule akciju koju bismo provizorno mogli nazvati - sve o mesu. Ili je možda bolje - meso i mesne prerađevine u sto lekcija.

Sledstveno su - a nauštrb guza i međunožja raznoraznih Stanija, Barbika i Marika - novinske stupce preplavili nutricionisti, lekari i stručnjaci opšte prakse koji su sluđenom narodu koji jedva namiče za hleb i mleko nadugačko i naširoko predočavali zla mesa i slanine. A lepo sam ja - još pre dvadesetak godina, u vreme kada je antinikotinska histerija bila u fazi ekspres lonca - govorio (u vetar) da se isfolirano čistunstvo neće zaustaviti na teroru nad duvandžijama. Sad je - kako mi to u Famoznom kažemo - Rogonja došao po svoje, pa se nemojte ibretiti ako skorih dana u samoposluzi na parčetu slanine ugledate onaj crni četvorougao i upozorenje - jedenje ubija.

Mi, naravno, ne bismo bili mi kada i kancerogenost mesa i šunke ne bismo iskoristili kao povod za još jednu srpsku podelu. Nisu, međutim, svi Srbi legli na rudu, daleko od toga. Mnogi neprejebivci su u dekretu o kancerogenosti mesa videli prste antisrpske zavere i napad na "naš identitet", pa se na društvenim mrežama spontano formirao pokret otpora - nazovimo ga "Ne damo srpsko meso". Vredi pročitati ta smatranja, ako imate vremena. A šta ja mislim? Da li meso opasno? Hm, kako se uzme, nije meso naivno, ali je - rekao bih - mnogo bezopasnije od advokata Borovića, koji je nedavno izjavio - i ostao živ, što reko džumhurbaškan - da je generala Mladića trebalo ubiti ili mu bar izvršiti samoubistvo. A zašto? Da se ne bismo, kaže, Borović povlačili po belosvetskim sudovima i tako se izlagali nacionalnom sramoćenju. Jedite, more, meso, a izbegavajte advokate.

(Danas)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")