PRAVILA BORDELA (9)

NATO i Milo (podržavaoče)

Kontroverzni premijer je htio reći da mu desetine hiljada građana skandiraju "Milo, lopove" zato što je on za NATO. To jest, oni mu ne bi skandirali tako nešto da on nije tako žestoko, posebno u posljednja dva mjeseca, za NATO?!
51 pregleda 73 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2015. 06:44h

Kako vrijeme odmiče, a bremenitost problema sve više pritiska njegova nejaka basket pleća, kontroverzni premijer Milo Đ., učestalo postiže atraktivne autogolove.

Koncentracija slabi, zato njegovi odgovori sve češće liče na Pari Sen Žermen. Poznato predgrađe Mataguža, iz vremena kad je Zeta bila samostalna država. A Migo od akuzativa čuveni junak iz narodne pjesme Ženidba Maksima Crnojevića.

U uglednoj Ljubljani, pored NATO druga Mira Cerara, kontroverzni Nikšićanin se zbunio pitanjem jednog lokalnog novinara, koji nije ni u kakvom srodstvu sa kontroverznom S. Drobac, PR službenicom Caneta Subotića. Valjda je po tom osnovu zadužila MNE i dobila državljanstvo. I čeka stan. Ili ga je već dobila?! Nema smisla, odužilo se zbilja.

Pitanje je glasilo - kako premijer komentariše skandiranja na protestima "Milo, lopove"?

Iako ga slična pozdravljanja prate tokom čitave karijere, niti jednom ga kontroverzna Radojka R. ili njen pulen Andrija N., u višesatnim ćaskanjima na Javnom RTCG servisu, nijesu nešto slično upitali.

Čime su mu napravili medveđu uslugu. Jer da jesu, premijer bi bio spreman za odgovor uglednom slovenačkom kolegi. Ovako, zapao je u problem, konfuziju i onda opalio: "Lakše im je da skandiraju Milo, lopove nego Milo, podržavaoče NATO-a"!

Eto kako je metafora teška stilska figura. Mnogo teža nego konj sa hvataljkama na kome je Mirosalv Cerar, babo od uglednog Mira, pravio bravure u vrijeme našeg djetinjstva. Neuspjela metafora se vrati kao bumerang autoru, kažu teoretičari književnosti. Da je ugledni premijer to znao, sigurno se od skandiranja slovenačkog kolege ne bi branio metaforom. Već, kako voli da kaže i kako mu pristoji - na tradicionalan način. Pozivajući ga na megdan.

Ovako, pucao je sebi u nogu. Jer, doveo je u neprijatnu situaciju bratski NATO. Ispalo je, po Milu Đ., da se NATO može uzeti kao štit od hiljada građana koji ti tako pogrdno skandiraju... Da li je na ovaj način lider DPS-a stavio znak jednakosti između sebe i NATO-a?! U stvari, kapiram sad. Kontroverzni premijer je htio reći da mu desetine hiljada građana skandiraju "Milo, lopove" zato što je on za NATO. To jest, oni mu ne bi skandirali tako nešto da on nije tako žestoko, posebno u posljednja dva mjeseca, za NATO?! Premijer je još jednom pretjerao u želji da se dopadne ujka Semu. Htio je da kaže, eto, dragi amidža, vidi šta ja sve moram da trpim zato što sam ti odan! Ali, šta sa prethodnih 25 godina? Tokom kojih, konstantno, premijeru skandiraju isti slogan. Još iz vremena kada je on bio za “rat i mir”, a ne za NATO. Još manje za Tolstoja.

Jednostavno, niti je Milo u očima značajnog dijela pučanstva viđen na pomenuti način tek u posljednja dva mjeseca, niti je NATO pokrovitelj kriminala i korupcije koji su izrodili premijera kao nečastivog u očima omiljenih opozicionara i njihovih simpatizera. Zato sljedeći put kontroverzni premijer mora smisliti neki bolji odgovor. Da ne bruka NATO. U želji da mu pomognem, evo par rješenja.

Mrski SLO novinar: Gospon Predsednik, zakaj vam žitelji Černogorje, na protestah in Pogorica, bum klicali: "Milo, lopove"?

Premijer:

(Opcija 1): A šta vama znači BUM, dragi kolega? Mislite na naše šok bombe ili suzavac? Ili na Veselina Veljovića?

(Opcija 2): Kad kažete Černogorja, aludirate na moju privatnu državu Montenegro ili na Erste Banku Crne Gore, osnovanu 1901?

(Opcija 3): Za kaj "Milo, lopove"- zato što su Crnogorci poznati po tome da brzo zaborave sve vaše zasluge, kada siđete s vlasti. Zato se meni ne odlazi već 27 godina.

(Opcija 4): Pitajte Petra Ivanovića. On zna ko je pušio o trošku države. Svi, svi, svi...

(Opcija 5): Vaše pitanje nije unaprijed dogovoreno sa lakiranim VBP i ja na njega neću odgovarati.

(Opcija 6): Pitajte Azru iz Pozitivne, ona će vam reći da ste gori Slovenac od Mitje Drobniča, koji ruši naše stabilne institucije, miješajući se u moje unutrašnje stvari.

(Opcija 7): Možete zamisliti koliko osnova imaju takvi povici, ako se ja već 27 godina žrtvujem za narod, radim kao javni službenik za prosječnu platu od nepunih tisuću eura, živim u istom stanu 25 godina i nemam auto. A sin mi ima samo mini hidrocentralu.

(Opcija 8): A šta bi moj drug Miro, od oca Miroslava, odgovorio kada bi njemu skandirali "Miro, lopove"?! A ima duplo veću platu, novi stan i tek kupljeni automobil. I sin mu ima akcije u nuklearnoj elektrani Krško.

(Opcija 9): Ako sam ja za njih "lopov", onda je moj drug Risto Radović "turčin", ali se slažem sa njim da je došlo vrijeme da se obojica povučemo. Dosta je našeg bilo...

Dakle, na brzinu smislih sijaset odgovora, nigdje ne pomenuh NATO i ne dovedoh u neprijatnu situaciju naše zapadne saveznike. Šta da radi ugledni šef DPS-a kada više nema ko da ga savjetuje. Ostao je sam. “Sam u kući” - trenutno omiljeni film uglednog Svetozara Marovića. Predsjednika Političkog savjeta DPS-a - u osnivanju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")