BLOG

Ovo je otišlo u pogrešnom smjeru

Ono što imate da kažete recite bez potpisa, možda će neko tako biti neopterećen onim ko priča, pa će više pažnje obratiti na to šta se priča
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.10.2015. 09:32h

Ukoliko pođemo od pretpostavke da je premijer iskren u svojoj namjeri da poboljša Srbiju, onda nam imajući u vidu rezultate, kao jedina opcija preostaje da on nesvesno greši. Stoga je naša obaveza, ukoliko želimo da Srbija bude poboljšana, da mu pomognemo da neke svoje greske ispravi.

Ono što je očita greška koju je premijer napravo jeste izbor saradnika koji previše zavise od njega, pa on u svom najbližem krugu nema ljude koji bi se mogli nazvati nezavisnim. Ovo je važan nedostatak, jer ovako premijer nema mogućnost da u svom najbližem krugu na bilo koji način proveri bilo koju svoju misao pre nego je obznani javnosti. Kao što je već rečeno, premijer oko sebe ima armiju onih koji od njega zavise. Stoga im je prvenstveni interes da mu se ne suprotstave. Na svako njegovo pitanje "da li sam u pravu?" od njih dobija samo jedan odgovor "da". I dobijaće takav odgovor sve dok je gospodar njihovih pozicija.

Jedini način da se nadomesti nedostatak tog kritičkog aparata koji bi proveravao premijerove reči, ideje, planove... jeste da premijer počne manje pažnje da obraća na one koje je već imenovao ministrima ili savetnicima i da počne da obraća pažnju na reči onih koje to ne interesuje.

Nedostajući kritički aparat premijeru je moguće nadomestiti samo koristeći anonimne građane sa interneta. Jer bi svi drugi koji nisu anonimni imali neki interes da postanu ministri, ambasadori ili savetnici na osnovu svojih blogova ili tvitova (nije da se nije dešavalo ranije). Anonimnost prvenstveno podrazumeva odsustvo ambicije za bilo kakvom funkcijom. Anonimni pišu to što pišu jer tako misle i ne postoji ni trag udvorništva u napisanom.

Dakle, premijeru, manite se vulina i krstića, radulovića i vučićevića, selakovića i tabakovića, sertića i panovića... svi oni zavise od vas. Svoje reči proverite na drugom mestu, tamo gde se ljudi ne predstavljaju.

Naravno, osnovna opasnost leži u tome da će i anonimni kritikovati vaše reči samo zato jer su vaše ali i tome ima leka - budite i vi anonimni.

Ono što imate da kažete recite bez potpisa, možda će neko tako biti neopterećen onim ko priča, pa će više pažnje obratiti na to šta se priča.

(blog.b92.net)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")