NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Četiri ugaona kamena temeljca

Ne vidim potrebu dokazivanja ovih tvrdnji, ovih aksioma. Onaj kome ovo nije jasno svakako će, psujući autora, već preći na neki zabavniji čitalački sadržaj. Za ostale, u nastavku nekoliko aktuelnih zapažanja i zaključaka
54 pregleda 13 komentar(a)
Protestt DF, policija, Foto: Anadolija
Protestt DF, policija, Foto: Anadolija
Ažurirano: 22.10.2015. 09:49h

Sve zavisi od temelja - kako su izliveni i utvrđeni, tako će i cijela struktura trajati. Stabilnost i dugoročnost zavise od osnove na kojoj počiva nadgradnja. Kako za građevinu, tako i za političku strukturu. Kako kroz istoriju, tako i u sadašnjosti, a, nemam dileme, biće i u budućnosti. Zašto ova vlast traje već četvrt vijeka, od čega je sačinjen njen temelj, kako odolijeva svim društvenim promjenama - pitanja su na koja mnogi analitičari, domaći i strani, i ukupna javnost, traže odgovore. Odgovor je, za onoga ko hoće da ga vidi, više nego jednostavan.

Aktuelna autokratska crnogorska vlast leži na 4 ugaona kamena temeljca koji se zasnivaju na krađi (ili nezakonitom prisvajanju, ko voli blage riječi). Prvi kamen je krađa izbora, drugi je krađa građana i državne imovine, treći je krađa prava javnosti na istinu, a četvrti kamen temeljac je krađa prava nezadovoljnih na slobodno političko izrazavanje. Tri prva kamena su već dobro utvrđena, a ovaj posljednji se upravo pendrecima pokušava ojačati.

Ne vidim potrebu dokazivanja ovih tvrdnji, ovih aksioma. Onaj kome ovo nije jasno svakako će, psujući autora, već preći na neki zabavniji čitalački sadržaj. Za ostale, u nastavku nekoliko aktuelnih zapažanja i zaključaka.

Kritička misao i građanski protesti, naravno, mirni i demokratski, najvrednije su tekovine tzv. zapadne civilizacije. One civilizacije kojoj navodno stremi ova vlast. Kako sad da vlasti objasne prijateljima iz EU i NATO-a da se zalažu za te vrijednosti, a rade suprotno? Kako objasniti 4 kamena temeljca dugovječnosti i nesmjenjivosti vladanja?

Ako partneri iz EU i NATO ne vide kristalno jasno ova 4 kamena temeljca crnogorske vlasti, ja nemam drugog zaključka osim da se naša vlast nevino pretvara da je dostigla evropske i evroatlantske vrijednosti, a evropske i evroatlantske vlade se naivno pretvaraju da im vjeruju.

Volio bih da me te vlade razuvjere, da pokažu punu iskrenost svojih namjera prema građanima Crne Gore. Valjda bi građani trebalo da budu na prvom mjestu, vlastima je svakako dobro sve dok su na vlasti. Sa EU ili bez, u NATO ili van. Samo se nadam da njihov odgovor neće biti prvo EU, pa onda demokratija, prvo NATO, pa onda vladavina prava. Ja u to ne vjerujem.

Sa druge strane, lokalne, nikako ne bi bilo poželjno da se opet za koju godinu čuju riječi koje odzvanjaju posljednjih godina - Ja se nisam borio za ovakvu Crnu Goru. E, pa sad je vrijeme borbe za pravu Crnu Goru, pravednu i demokratsku, slobodnu i hrabru, građansku i našu, ne njihovu. Njihova je bila predugo, privatizovali su je i strpali u sopstvene džepove.

Svi zajedno, mirno i uporno, izvucimo 4 kamena temeljca ove vlasti i ona će se odmah srušiti. Umjesto njih, opet svi zajedno, i opet mirno i beskompromisno, ugradimo 4 zdrava kamena - fer izbore, vladavinu prava, istinu i slobodu političkog izražavanja i djelovanja. Sve ostalo će biti lakše kad je temelj pravi. To će već biti riješeno slobodom izbora. Nadgradnju s vremena na vrijeme možemo i treba da mijenjamo, sve dok je temelj kako treba.

Djeluje jednostavno, učinimo to i ostvarivim.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")