OPASNE STVARI

Referendum o Milu Đukanoviću

Crna Gora je svakojako zarobljena između dvije opsesivne grupacije - "ZA" i "PROTIV" Mila Đukanovića. Na toj podjeli građani Crne Gore su međusobno teško zavađeni
53 komentar(a)
šah (novina)
šah (novina)
Ažurirano: 21.10.2015. 05:32h

Za većinu građana Crne Gore Milo Đukanović je simbol svakojakog posrnuća, a za dio građana je simbol svakojakog uspjeha i toj grupi on je njihova nada i njihov ponos. Crna Gora je svakojako zarobljena između te dvije opsesivne grupacije. Na toj podjeli „ZA“ i „PROTIV“ Mila Đukanovića, građani Crne Gore su međusobno zavađeni do mjere uočljive mržnje. Takva zla kob je izrodila društveno-političko stanje koje bi se moglo okarakterisati da je Crna Gora danas postala društvo inadžija, prevaranata i onih naivnih.

Samo mali dio građana situaciju posmatra realno, pokušavajući pronaći rešenje za izvlačenje države i naroda iz stanja zarobljenosti.

Crna Gora sve dublje ulazi u podjele koje prijete velikim rizikom. Očigledno je da DPS pod bilo kojim uslovima neće otići sa vlasti bez ljudskih žrtava. Ta partija sve dublje srlja, pa su metode vladanja diktaturom sve uočljivije.

Ima li načina da se smjena vlast izvrši bez ijedne, bilo čije suze, a kamoli nečije kapi krvi? Smanjuje se prostor za takvo rješenje, ali ipak postoji način. Kako?

Prije bilo kojih izbora u Crnoj Gori, nametnula se nasušna potreba provođenja referenduma na kojem bi se građani izjasnili na sljedeće pitanje: “Da li ste za to da Milo Đukanović ubuduće bude angažovan u državno-političkom životu Crne Gore?“. Građanima ponuditi jedan od dva moguća odgovora, a to su „DA“ ili „NE“. Ovakvim pitanjem se ne uskraćuju bilo čija prava, pa i prava Mila Đukanovića, no bez obzira kakav će odgovor biti, Crna Gora će sigurno izaći iz sada postojećeg zarobljenog stanja.

Nakon izlaska iz stanja usuda sadašnjih podjela u Crnoj Gori, tek onda može otpočeti takmičenje političkih ideja i političkih programa, nakon čega bi se stvorili uslovi za regularne izbore. Ljudska i politička hrabrost bi u provođenju referenduma bile prve na provjeri. Građani znaju da će aktivizam svakog pojedinca u vezi sa referendumom medijski biti registrovan, pa neće biti lako održati govor sa nekih tribina. Od toga će najveću korist imati upravo Milo Đukanović, jer će konačno moći provjeriti koliko oko njega ima istinskih političkih i ličnih saboraca i koji će u referendumu čvrsto stati iza njega.

Ukoliko odgovor sa „NE“ dobije većinsku podršku građana, tada bi svaka vlast poslije regularno provedenih izbora preuzela odgovornost da zaštiti sva ljudska i građanska prava porodice Đukanović, a u skladu sa važećim zakonima.

Pravo građana u pravno uređenim državama je da se referendumom izjašnjavaju o bilo kom pitanju. Pošto je ishod ovog referenduma skoro izvjestan, DPS gang će voditi odsudnu bitku da se referendum ne održi. Upravo u takvim njihovim stavovima je sadržano objašnjenje o potrebi sprovođenja istog. Zbog toga parlamentarna opozicija treba da se angažuje na ključnom pitanju u radu parlamenta, a to je da se sprovede referendum o političkoj sudbini Mila Đukanovića.

Referendum treba sprovesti u januaru ili februaru 2016. godine, u protivnom, teško da bi ostvario prave ciljeve u slučaju sprovođenja u nekom drugom terminu. Poslednji je čas da građani Crne Gore kažu istorijsko „da“ ili istorijsko „ne“, a da ne budu prevareni ili pokradeni.

Tek nakon sprovedenog referenduma institucije sistema će imati snažniji legitimitet da počnu utvrđivati odgovornost, koja do sada nikada nije bila na provjeri. Za to je krajnje vrijeme!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")