NEKO DRUGI

Ministar i sandokan

Sve nagrade i priznanja je dobio za patent koji se zove: ”Hvatanje i razbijanje tromba"
116 pregleda 4 komentar(a)
Jasper Rietman, Foto: Theguardian.com
Jasper Rietman, Foto: Theguardian.com
Ažurirano: 29.09.2015. 08:12h

Novosadski maturant Stefan Velja dobitnik je zlatne medalje na festivalu pronalazaka "Eureka" u Briselu, odlikovan je ordenom Kraljevine Belgije za nauku, nagrađen od rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije, moskovski Institut za inovacije dodelio mu je zlatnu plaketu.

Sve nagrade i priznanja je dobio za patent koji se zove: ”Hvatanje i razbijanje tromba".

- Je li mali, imaš li ti neki patent za hvatanje i razbijanje kočničara reformi i rušitelja ustavnog poretka? - pitali su ga u rodnoj Srbiji, pravom mestu za razvoj i inovacije, gde, treba li reći, nije dobio ništa posebno. A i koji će mu moj?

- A šta tebi dođe Velja Ilić? - interesovalo je ove iz Srbije. - Velja Ilić!? Ne dođe mi ništa! - bio je zbunjen Stefan Velja. - Kako ništa!? Čim si ti Velja, mora da imaš neke veze sa Veljom! Pusti ti to hvatanje i razbijanje tromblona, nego da dodaš prezime. Ubuduće se predstavljaj kao Stefan Velja Ilić! Šta fali? - posavetovali su Stefana Velju kako da najlakše uspe u Srbiji.

Primećeno je, naime, da mnogi talentovani ljudi u našoj zemlji žude da jednog dana postanu Velja Ilić.

Evo, na primer, ministar Ivan Tasovac, trijumfalno se vratio na Tviter, gde je već posle 30 tvitova pokazao šta dvogodišnji angažman u Vladi Srbije napravi od čoveka.

Dok je Kokan Mladenović gostovao u Pressingu, Tasovac je na svom Tviter nalogu objavio tvit koji kao da mu je došapnuo Velja Ilić u trenucima svog nadasve poznatog gedžovanskog nadahnuća.

“Nije u redu kada ministar oslovljava ljude po nadimku. Izvinjavam se Krletu kao i Kokanu čije je ime Sandokan Mladenović. Neće se ponoviti” - napisao je ministar kulture i informisanja Srbije, model 2013/2014/2015.

Taj model ministra kulture i informisanja smatra da je najvažnija stvar na toj funkciji da poznatog reditelja, lice iz svog resora, koji je upravo pozvan na informativni razgovor u SUP zbog “poziva na rušenje ustavnog poretka”, zezaš u pogledu urbane legende da su mu mama i tata, bez njegovog pristanka, dali ime Sandokan. A njemu se to ne sviđa, pa se potpisuje kao Kokan.

- Jeste li znali da je pravo ime Seke Aleksić zapravo Zuhra Ramizaj; a da je Anabela Đogani u stvari Razija Bukva. Dragan Nikolić je Dragoslav. Čuj Dragoslav, koje seljačko ime... LOL - samo se čeka momenat kada će povratnik na vekovno ognjište Tvitera, ministar kulture i informisanja Srbije, nastaviti da tvituje u velikom stilu.

Što ti je život: od direktora Beogradske filharmonije postaneš prosečan filharmonični SNS bot.

Sve je krenulo kada je predsednik Nezavisnog sindikata kulture i umetnosti Zoran Đuričić, koji je po zanimanju “a-ko-je-keve-ti-taj-zoran-đuričić?”, počeo da merka atraktivno mesto lidera Nezavisnog sindikata policije.

- Ako me se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako ne, nikom ništa, to je bila moja dužnost - rekao je Đuričić Zoran kada je seo da piše krivičnu prijavu protivu Kokana Mladenovića, dok su ostali članovi Nezavisnog sindikata kulture, umetnosti i policije bili ubeđeni da piše scenario za film Balkan spy 2. A ministar Tasovac je bio ubeđen da piše rimejk serije Sandokan, o istoimenom gusaru iz slobodarske Malezije.

Međutim, ako sve vreme niste imali pojma kojom vrstom umetnosti i kulture se bavi Zoran Đuričić, kome verovatno tepaju Đura, sada znate: piše komedije. I kao i svaki Đura, blokira aerodrome po pozivu.

- Veoma povoljno blokiram aerodrome, kreiram krivične prijave, borim se protiv malezijskih gusara... - piše, valjda, na Đurinoj vizit karti.

- Imate li neki hobi?

-Moj hobi je da branim ustavni poredak.

- A kako procenite da je ugrožen ustavni poredak?

- Pratim sajtove! Kad vidim da neko pominje krv, sedam i pišem - objasniće novinarima Zoran Đuričić, popularni Đura, koji je do sada podneo 27 krivičnih prijava protiv Zavoda za transfuziju, jer oni svakodnevno pozivaju na prolivanje krvi u većim količinama. Gori su od krvožednog Mladenović Kokana, autora izjave: “Prolijte krv jednom Srbinu, mi ćemo proliti krv stotinama Muslimana”.

Ta vrsta posvećenih amaterskih branilaca ustavnog poretka primećena je samo u vreme kada je ministar informisanja, bez kulture, bio neki tamo lik. Za mlađe uzraste, da podsetimo, bilo je to ovako: u to vreme (1999) postojale su vladine organizacije (skr. VO), poput Patriotskog saveza, koje su podnosile krivične prijave zbog rušenja ustavnog poretka protiv Dnevnog telegrafa, čiji je vlasnik Slavko Ćuruvija, te godine, završio sa 17 metaka u leđima.

Prijave su podnošene svakodnevno: recimo, konzul jugoslovenske ambasade u Kanadi izjavi da je od početka rata u Kanadu izbeglo 120.000 Srba, Dnevni telegraf to objavi, pa onda ovi iz VO Patriotski savez stručno procene, u konsultacijama sa državnim vrhom, da ta činjenica ruši ustavni poredak. I tako u krug.

Krivična prijava je raspostranjen i svima dostupan literani žanr: za razliku od bestselera, krivičnu prijavu može da napiše svaki špiclov. I da posle toga postane popularan. Makar pet dana.

Važno je samo da otvoriš četvoro očiju, i sve pratiš, ali pošto popularni Đura ima samo dva oka, u pomoć je priskočio ponosni vlasnik još dva, vidoviti Ištvan Kaić. Te sada Srbija ima dva čoveka koji su otvorili četvoro očiju i danonoćno bdiju nad ustavnim poretkom Srbije, bez Kosova i Metohije, koje je iz Ustava prebačeno u Briselski sporazum. Što, istina, nikakve veze nema sa ustavnim poretkom. Keve mi.

Biti branilac ustavnog poretka, istina, logičnija je stvar nego aspiracija da jednog dana postaneš Velja Ilić, a pritom, za razliku od Ilića, znaš da sviraš klavir.

Ministar Tasovac, dakle, Velja Ilić sa završenim Konzervatorijumom Petar Iljič Čajkovski, dugogodišnji izbeglica sa Tvitera, pokazao se i ovaj put u neočekivanom svetlu. Ko onomad, kada je svako normalan mislio da će, kao ministar za informisanje, makar da potapše po ramenu, recimo, Olju Bećković. Međutim, tada je apstinirao od Tvitera, pa nismo bili u prilici da saznamo koje je pravo ime Olje Bećković po urbanoj legendi.

A možda je ministar tih dana bio zauzet jer je imao sastanak sa Nezavisnim sindikatom umetnosti i kulture. Glavna tema je bila palačinkarnica.

- Kakva sad palačinkarnica!? - bio je u početku zbunjen ministar Tasovac.

- Ovaj što otvara palačinkarnicu u našoj ulici. Njihov čovek! Finansira špijunske radnje - rekao mu je u poverenju sindikalni lider Đura, nesvesno citirajući pokojnog Čvorović Iliju.

Za kraj, prijateljska poruka za Stefana Velju: Sinko, traži sirijsko državljanstvo i begaj u Nemačku!

(N1)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")