STAV

(19)18 +

0 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2018. 10:09h

1. Prvo i osnovno, fundamentalno, najvažnije, pitanje svih pitanja: Jesi li Srbin ili Crnogorac?

2. Dvije crkve, dvije akademije nauka i umjetnosti, dva autentična tumačenja Ustava, dvije posljednje strofe himne i dva naizgled suprostavljena pola crnogorske političke scene, koja se decenijama međusobno dopunjavaju, hrane i zavise jedni od drugih, dok Građanin jedva sastavlja dva kraja - kraj sa krajem. Jesi li za Mila ili za Momira?

3. Trojica papa su se promijenili u Svetoj stolici, od kad je na vlasti u Crnoj Gori jedna partija i jedan čovjek - demokratija? Ili tvrda stolica crnogorskih vlastodržaca, u nedostatku demokratskih vlakana?

4. Četiri slavne dinastije vladale su Crnom Gorom: Vojislavljevići, Balšići, Crnojevići i Petrovići. Ostavili su nam u nasljeđe, prije svega, Slobodu. Nijesu se dali u lance vezati. Došlo je neko drugo vrijeme: Volimo vas brda tvrda i stravične vaše klance, ne damo ispod dva eura kvadrat!

5,6 miliona eura oprošteno je Porto Montenegru, dok radnici rade za platu od 200 eura, često i do 60 i više sati nedjeljno, bez slobodnog dana i godišnjeg odmora. Da je prosto! Podgorička skupština je bacila u drugi plan tivatsku, potpuno opravdano.

7 milona i nekoliko stotina hiljada otišlo je u privatne džepove prilikom privatizacije Telekoma. Za Crnu Goru, kaplju vode! Malo li je kapnulo? Velika je samo Sestra i Velika Srbija!

8. Osam mandata je aktuelni predsjednik košarkaškog saveza i vlasnik države i njenih institucija, u posljednjih 28 godina, proveo na mjestu premijera i predsjednika. Skoro je ušao u deveti. Crna Gora nikada u svojoj istoriji nije promijenila vlast na izborima. 1000 godina državnosti!

9. Deveta rupa na svirali vlasti - Prijestonica Cetinje. U njihovom kalendaru aktuelna samo dva puta godišnje: za Dan nezavisnosti i za Dan državnosti. Ostatak godine životari, sama i odbačena. Zakon o Prijestonici i dalje je samo reklamni flajer u rukama DPS-a. Neprijatelji države su svuda oko nas!

10. član Ustava: “U Crnoj Gori slobodno je sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno. Svako je obavezan da se pridržava Ustava i zakona.” Skoro sve i skoro svako.

11. maja 2007. godine naša država postala je članica Savjeta Evrope. Od tog dana sve nas je krenulo. Danas smo u statusu “lokomotiva Zapadnog Balkana”. Na putu dostizanja evropskih vrijednosti i standarda lokomotiva kao od šale ruši sve prepreke, otvara, zatvara poglavlja i juri naprijed brzinom svjetlosti. Ali nikako da odmakne od dionice 23 i 24, mnogo dimi...

12 godina nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora nikad nije bila zavisnija. Sve više privatna, strogo kontrolisana država, a sve manje naša - svih njenih građana, čiji su preci more krvi prolili za njenu slobodu i nezavisnost. Da je vječna!

13. novembar, Dan Prijestonice. Predsjednik Crne Gore je poslao telegram (pogledati pod 9.)

14 godina je prošlo od donošenja Zakona o državnim simbolima. Plavetna, lavovi i polumjeseci su još na meniju, dok minimalna potrošačka korpa za puni mjesec iznosi oko 640,00 eura. Minimalna zarada ne vrijedi ni 1/3 minimalne potrošačke korpe. Sljedeći korak: Propisivanje obaveze da na frižiderima, kao i kolicima koja se “voze” u supermarketima i drugim trgovinama mora biti istaknuta državna zastavica!

15 minuta godišnje Vlada Crne Gore odvoji na suzbijanje siromaštva, socijalni program, pitanja koja život znače. Velikosrpski projekat je trenutno najveća opasnost!

16 kilometara puta Cetinje-Njeguši: rekonstrukcija završena - objavi ljetos na tviteru Vlada. Rekonstrukcija Prijestonice još traje, od 1990. Mladi masovno odlaze, dok tviteraši iz Vlade vode ljutu bitku za našu jedinu otadžbinu po upravnim odborima. Ne damo te, Crna Goro!

17. Sedamnaesta izmjena u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja je spremna. Svakako mnogo gora po radnika i penzionera od one prethodne, kao i svaka prethodna od one prije. Sprem’ te se, sprem’ te! More će biti srpsko!

18. Osamnaesta! 1918. naravno. Nikad više! 2018. je, braćo i sestre, 2018...

+ Zaboravili ste sramni napad na Dubrovnik, deportacije, prebijanja crnogorske mladosti LSCG, šikaniranje Srba, šah i šahovnice, raspirivanje mržnje, produbljivanje podjela, pljačkaške privatizacije, KAP, Obod, Željezaru, slučaj “Marović”, slučaj “Carine”, DPS-ove gradonačelnike-kriminalce, ukidanje nadoknada majkama, uništavanje šuma, uvozničke lobije, rasprodaju đedovine...? Zaboravili ste “petlju”? Ko to kaže, ko to laže Tara je devastirana... Ko to udara u temelje države? Treba imati “petlju” pa sve zaboraviti.

Autor je predsjednik Odbora Demokrata Prijestonice i odbornik u Skupštini Prijestonice Cetinje

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")