ARHITEKTURA

Besmisao, ključna sistemska odrednica

U pomenutoj Odluci nije navedeno do kada se moraju donijeti novi ili izmijeniti postojeći planski dokumenti - što, u pravilu, dovodi do apsurdnih situacija
118 pregleda 1 komentar(a)
Blok P, Foto: Borislav Vukićević
Blok P, Foto: Borislav Vukićević
Ažurirano: 10.11.2018. 18:29h

Bespućima crnogorske legislative, legislature i egzekutive u domenima planiranja i izgradnje - tako bih nazvao ovo što slijedi - uz upozorenje da neke od istina koje upravo namjeravam da iznesem mogu negativno uticati na psihičko stanje individua sa niskim pragom tolerancije na besmisao - kao ključnu sistemsku odrednicu ovoga društva - društva kojega sam i ja dio, moram naglasiti - i uz napomenu da su svi dokumenti na koje se pozivam dostupni na Internet stranicama državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne samouprave.

Dakle, imamo planski dokument naslovljen Urbanistički projekat “Nova Varoš - Blok P” u Podgorici - dokument na kojega se 21. septembra ove godine pozvao uvaženi Dušan Vuksanović, Glavni državni arhitekt (GDA), kada je pozitivno odgovorio na zahtjev gospođe te-i-te, odnosno Stambene zgrade u Ulici Vuka Karadžića, broj 11, Glavni grad Podgorica, od 23. jula ove godine, po pitanju saglasnosti na Idejno rješenje za rekonstrukciju dijela krova kolektivnog stambenog objekta na urbanističkoj parceli 8, katastarska parcela broj 3994 KO Podgorica II, u okviru pomenutog planskog dokumenta - ili, u prevodu, po pitanju planirane intervencije na adresi Vuka Karadžića, broj 11 - na krovu iznad stanova na posljednjem spratu.

Podsjetiću vas da je UP “Nova Varoš - Blok P” donijela Skupština Glavnog grada Podgorice (SGGPG) na sjednici održanoj 16. februara davne 2012. godine - i da u U Odluci o UP “Nova Varoš - Blok P” (Službeni list CG, Opštinski propisi, 21. februar 2012, 06/12) imamo Član 7, koji kaže: “Urbanistički projekat se donosi za period od pet (5) godina.” - za period koji je, dakle, istekao - ima tome godinu i po.

A znamo i da je SGGPG, na sjednici održanoj 31. januara 2014. godine, donijela Odluku o produženju važenja odluka o planovima na području GGPG. Među odlukama o planovima kojima je ovom Odlukom produženo važenje, nalazi se i Odluka o UP “Nova Varoš - Blok P”. U toj Odluci imamo Član 2, koji kaže: “Prostornim urbanističkim planom GGPG, date su smjernice i mjere za realizaciju plana: smjernice etapnog razvoja, smjernice za prostornu organizaciju i izradu detaljnih urbanističkih planova (DUP), Urbanističkih projekata (UP) i lokalnih studija lokacije (LSl); smjernice za izgradnju na područjima za koja se ne predviđa donošenje detaljnog urbanističkog plana, urbanističkog projekta ili lokalne studije lokacije.

Smjernicama za izradu i reviziju DUP-ova, UP-ova i LSL, predviđeno je da se produžava važenje postojećih detaljnih urbanističkih planova, urbanističkih projekata ili lokalnih studija lokacije do donošenja novih ili izmjena postojećih, u svemu po smjernicama PUP-a.”

Izgleda li vam ovo OK? Meni ne izgleda.

U pomenutoj Odluci nije navedeno do kada se moraju donijeti novi ili izmijeniti postojeći planski dokumenti - što, u pravilu, dovodi do apsurdnih situacija. Planovi se moraju redovno ažurirati - nema tu priče - ako ni zbog čega drugog, a ono zbog unošenja tzv. izmijenjenih urbanističkih parametara - bez obzira da li je riječ o legalnim ili pak nelegalnim izmjenama.

Inače, Odluka o donošenju Prostorno-urbanističkog plana Podgorice (PUP PG) usvojena je na sjednici SGGPG održanoj 25. februara 2014. godine - 25 dana nakon Odluke o produženju važenja odluka o planovima na području GGPG, koja se poziva na PUPPG. Na stranu što Član 49 u to vrijeme važećeg Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, kaže da “Odluka o donošenju planskog dokumenta sadrži, naročito:.. vrijeme za koje se donosi”.

UP “Nova Varoš - Blok P” se pominje u PUPPG samo jednom - i to u tabelarnom pregledu urbanističkih projekata (UP) i lokalnih studija lokacija (LSL), gdje se konstatuje da je gustina stanovanja u Bloku P 443 stanovnika po hektaru, te da je realizacija plana 100% - ma što to značilo.

U odluci o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana “Nova Varoš” u Podgorici, koju je donio Gradonačelnik GGPG (SLCG/ Opštinski propisi 26. januara 2016 br. 005/16), imamo član Član 3, koji kaže:

“Urbanistički projekti za blokove u okviru DUP-a “Nova Varoš” (A, B, C, D, E, F, G, H, M, N, O, P, R, S, T, Y) u svemu ostaju na snazi i nijesu predmet ovih izmjena i dopuna, te planska rješenja iz istih treba preuzeti.”

Da bi Ustavni sud CG, na sjednici održanoj 25. jula 2017. godine, donio Odluku (U-II br. 24/14) o ukidanju odredbi Člana 1 (koji kaže: “Produžava se važnost odluka o donošenju planske dokumentacije na području Glavnog grada-Podgorice i to:”... zatim se navode redom planski dokumenti na koje se odnosi Odluka) i Člana 2 - koji sam već citirao - pomenute Odluke o produženju važenja odluka o planovima na području GGPG (od 31. januara 2014). Što će reći da je sporna Odluka o produženju važenja... prestala da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda (SLCG 68/17, od 20. oktobra 2017).

U Mišljenju koje je dr Ivan Vuković, GPG, 24. septembra 2018. dostavio dr Đorđu Suhihu, predsjedniku SGGPG - povodom Predloga odluke o zabrani gradnje u zahvatu dijela DUP “Nova Varoš 2” i UP “Kasarna Morača” - iza kojega je stajao Luka Rakčević, odbornik URA u SGG - lijepo piše, citiram:

“Naime Odlukom Ustavnog suda Crne Gore U-II br. 24/14 od 25. jula 2017. godine... ukinuta je odredba Člana 1 (ukinute su, preciznije, odredbe Člana 1 i Člana 2 Odluke o produženju važenja odluka o planovima na području GGPG, SLCG, broj 04/14, od 7. februara 2014. godine - op.a.) u dijelu koji (otprilike - op.a.) glasi: “Produžava se važnost odluka o donošenju planske dokumentacije na području GGPG čiji je rok važenja bio pojedinačno određen i koji je istekao.” Među planovima koji su gore navedenom Odlukom Ustavnog suda prestali da važe, nalaze se i navedeni planski dokumenti (DUP “Nova Varoš 2” i UP “Kasarna Morača” - op.a.).”

A nalazi se i UP “Nova Varoš - Blok P”, kad smo već kod toga - tako da je i taj planski dokument prestao da važi - što nije spriječilo Sekretarijat za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine GGPG da 3. aprila 2018. pozitivno odgovori na Zahtjev gospođe te-i-te, podnijet 25. januara 2018. godine, za izdavanje urbanističko tehničkih uslova (UTU) za rekostrukciju objekta u dijelu potkrovlja na, citiram: “u.p. 8 u UP “Nova Varoš - Blok P” - izmjene i dopune” (?! - ništa me ne pitajte - ovo “izmjene i dopune” se pojavljivalo uz naziv plana u pojedinim Planovima javnih nabavki GGPG - prije nego što je počela izrada UP “Nova Varoš - Blok P) - a nije spriječilo ni pomenutoga dr Dušana Vuksanovića, GDA, da 21. septembra - svega tri dana prije nego što će gospodin Vuković, GPG, dati pomenuto Mišljenje na predlog gospodina Rakčevića - pozitivno odgovori na zahtjev gospođe te-i-te, od 23. jula 2018. godine, za davanje saglasnosti Stambenoj zgradi u Ulici Vuka Karadžića, broj 11, GGPG, na Idejno rješenje za rekonstrukciju krova kolektivnog stambenog objekta na urbanističkoj parceli broj 8, blok P, koju čini katastarska parcela 3994, KO Podgorica II, u okviru UP-a “Nova Varoš - blok P”.

I? Što ćemo sad?

Svaka čast - svima koji su ispratili ovu priču do kraja.

U sljedećem broju ću iznijeti još par detalja koji se odnose na slučaj intervencije na krovu stambene zgrade u Ulici Vuka Karadžića, GGPG - a zatim, u onom tamo broju, pokušaću da dam sintezu slučaja - prije nego što se serijom pisama - odnosno pitanja - obratim državnim organima, organima državne uprave i organima lokalne samouprave.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")