POLEMIKA

Odgovor "Ekspertu za grinje"

Nauka je nešto što je iznad svih nas, ne banalizujte UCG
143 pregleda 12 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 21.08.2015. 08:27h

Da bih izmolio samilost obraćam vam se na način koji vam je "simpatičan", ali motiv mog odgovora su nesimpatična podmetanja kojim se služite u tekstu.

Prvo, o grinjama sve najbolje, zaista epohalna tema.

Drugo, hvala vam što me svrstavate u neki OMSUN, to prepuštam Vama, ako ste "bivši" član, DF potrudite se da maknete s interneta silni propagadni materijal iz kojeg se ne može zaključiti navedeno.

Treće, naravno da vam neću kvariti intelektualno zadovoljstvo da polemišete sa mnom, ali ako se koristite provjerenim činjenicama.

Četvrto, čestitam izbor za redovnog profesora i vama kao i ostalim članovima uprave univerziteta, nadam se saglasno pravilima.

Peto, ne kitite se tuđim perjem jer, ste Portalu Analitika "izjavili": "Vjerujte mi, stopirao sam na posljednja dva Senata 20 doktorata sa Filozofskog fakulteta jer su svi radovi koje su oni objavili, objavljeni u sumnjivim časopisima koji se nalaze na tzv. crnim listama". Sada to prebacujete na drugu adresu i ja vas razumijem.

Peto, lažno tvrdite da su "sve odluke na Naučnom odboru donijete i donose se javno." To bi se valjda smatralo normalnim. Ali nije, i zato citiram, a vi provjerite:

“Na osnovu pravila doktorskih studija Univerziteta Crne Gore, Odbor za doktorske studije na sjednici održanoj 02. 07. 2015. godine, nakon tajnog glasanja (sa 1 glasom za i 8 protiv, svih prisutnih članova Odbora, je donio...”

Ako odluke o podobnosti kandidata, teme i mentora donosite tajnim glasanjem možete tek zamisliti šta rade vaši sudovi, kako bi vam pribavili kompetetnosti za savjetnike i upravljače.

Šesto, dakle jedino ste u pravu da me sud osudio za plagijat. Ali nijesam plagijator, jer sam u svom udžbeniku za studente preuzeo tekst iz Istorijskog leksikona čiji sam glavni i odgovorni urednik. Naravno sud nije zanimalo to da udžbenik po pravilu nema naučni aparat i da se u njemu navodi samo instruktivna literatura, odnosno popis one literature bitne za naučnu oblast kojom se bavi. Sud se čak nije ni potrudio da utvrdi autorstvo, navodno preuzetog teksta. Ali razumijem, "viša potreba", iskazana kroz presudu suda. Osuđen za preuzimanje teksta iz publikacije za koju sam zakonski odgovoran kao prvi urednik.

Prisilna naplata sudskih troškova mimo zakona. I šta sve ne. Blago vama što se bavite grinjama. Pitao bih vas da se bavite ljudima. Šta su oni sve u stanju da smisle? I zato se slažem s vama kada kažete "Iskreno mislim da nikakav sud ili komisija ne treba da utvrđuje da li je nešto plagijat ili nije i da je to pitanje inteligencije (i akademske hrabrosti) svakog člana akademske zajednice da zaključi da li je rad „A“ jednak radu „B“.

Zato vam nudim da provjerite: Šerbo Rastoder, Buduća prošlost, CID, Filozofski fakultet, Podgorica-Nikšić, 2011, str.381-386; Istorijski leksikon Crne Gore, tom 2, Podgorica 2006 (urednici : Šerbo Rastoder, Živko Andrijašević), str.376-382.

Jedino je sigurno kolega Pešiću, da ste prošli, bar djelimično, ono što sam ja u svojoj akademskoj karijeri (podmetanje falsifikata, organizovanje bojkota nastave, traženje likvidacije na mitinzima) shvatili biste da je bavljenje grinjama zaista privilegija.

Ali nauka je nešto što je iznad svih nas, zato vas molim prekinite sa njenom banalizacijom na UCG.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")