LOVAC NA ZMAJEVE

Panika na dvoru

Znalo se da će jednog dana Brisel i Vašington, EU i NATO, reći kako više tako ne može. Tehničko je pitanje da li je to ovaj momenat ili ćemo još čekati na njega
193 pregleda 49 komentar(a)
sjednica Vlada, Foto: Gov.me
sjednica Vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.08.2015. 05:24h

Ipak se okreće. Zato je panika na dvoru. Organizovani kriminal i korumpirani vrh vlasti dali su signal za uzbunu. Tužilaštvo je počelo da mrda. Makar stidljivo pokazuje zube i počinje da se miješa u svoj posao.

Zato je propaganda na nogama. Bastilja, Farma, Statis i Grk Drale, Ekrem i Informer, svi u streljačkom stroju, paljba može da počne.

Šef parade Beba Popović koordinira novi talas histerije protiv “Vijesti”, osnivača, urednika, novinara, iako je meta na drugoj strani. Po onoj narodnoj ćerku kara, snaji prigovara. Režim zna da “Vijesti” ne mogu zastrašiti, zato preko nas šalju poruku VDT i Specijalnom!

Propagandni vrtić korumpiranog Dvora vrišti zašto i oni nijesu imali "ekskluzivu"!? Iako su prethodnih dana, mjeseci i godina prećutali sve ono sto im se samo nudilo da istraže i zaista ekskluzivno objave priče o čudnim transakcijama i ugovorima vezanim za izgradnju TQ Plaze i prostora na Jazu!

Na isti način i ista bulumenta nedavno je uspjela da sakrije jednu drugu ekskluzivu - o navodnim računima bračnog para iz Budve u Švajcarskoj! Da bi onda nesmetano dali reagovanje predsjednika Političkog savjeta DPS na tu zlokobnu vijest. Koju, dakle, prethodno nijesu ni pomenuli! Ako, ne daj Bože, izvještaji iz Švajcarske potvrde vjerodostojnost pomenutog nalaza sarajevskog OCCPR, a Specijalni na osnovu toga podigne optužnicu protiv gazde Marovića, "farmeri" će se ponovo uzbuditi ako im se ne javi "ekskluziva". Da i oni to objave i obrade. Kako im Beba naloži.

Zato je jasno da njih boli nesto drugo. Naime, nedavno je VDT Stanković ne baš skrušeno kako se očekivalo, otpisao zamjeniku Šefa režima Markoviću. Svi su jednaki pred zakonom! Istu poruku VDT je više puta ponovio u raznim prilikama. Iako se radi o nečemu što bi trebalo da se podrazumijeva, bez potrebe čak da se naglašava, niko nije vjerovao Stankoviću. Režim, zato što se osjeća nedodirljivim, javnost jer je mnogo puta čula slične zakletve od njegovih tužnih prethodnika. Uz to, Specijalni Katnić poručuje kako se istrage neće zaustaviti na Budvi i Marovićevom klanu. Ide se dalje, imena i funkcije nijesu važni, već protivzakonita djela i dokazi.

Glasine iz Vlade govore da se ministri gledaju između sebe i pitaju ko je od njih sljedeći. Brojni su dosijei ležali godinama u fiokama tužilaštva, da li je došlo vrijeme da se počne sa njihovim otvaranjem? Naravno, rano je još razmišljati a kamo li zaključiti da je Tužilastvo postalo nezavisna i ozbiljna institucija. Koja će umjesto selektivne pravde što je u stvari najveća nepravda, primjenjivati princip jednakog odnosa prema svim aferama i koruptivnim slučajevima!? Bez obzira do čijeg imena istrage mogu dovesti. Trebaće još više odlučnosti i nepokolebljivosti u djelovanju Stankovića i Katnića da bi se većinska crnogorska javnost ubijedila da Tužilaštvo napokon radi svoj posao. Nakon 20 godina sramote, ćutanja, farsičnih istraga, zataškavanja, podmetanja, političkih optužnica, prikrivanja zločina, svega onog što je utemeljio režimiski poslušnik Vlado Šušović.

Znalo se da će jednog dana Brisel i Vašington, EU i NATO, reći kako više tako ne može. Tehničko je pitanje da li je to ovaj momenat ili ćemo još čekati na njega, ali to je neminovnost. Panika i vriska dvorske propagande pokazuje da se organizovani kriminal i korumpirani režim neće lako predati.

Bijes "farmera" kojom se želi opstruirati pravda najbolje odslikava strah režima. Zato će intenzitet te histerije jačati ako se interesi Dvora budu ugrožavali istragama Tužilaštva. Stanković i Katnić imaju dovoljno iskustva i znanja da to prepoznaju. Otuda, na njima je izbor. Da li će se oduprijeti pritisku i prijetnjama ili će se predati i prepustiti volji i nalozima predsjednika DPS i njegovog zamjenika!? Kao Vlado Šušović ili Ranka Čarapić. Da ne pominjem nenadmašnog Blaža Jovanića.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")