BLOG

Opšta budvanizacija

Uključujem se na internet. Na nekim portalima ključa. Na onima pod nadzorom države kao da je sve pod ključem. Jedva javljaju kao da šapuću kroz odškrinuta vrata da se nešto zbilo. Čitam izjave da je nedopustivo da se u jeku uspješne sezone hapsi, da to nije dobar glas o nama...
147 pregleda 22 komentar(a)
hapšenja, Budva, Foto: Savo Prelević
hapšenja, Budva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2015. 10:07h

S ranim jutrom ovog 13. avgusta i s nesnosnim žaropekom stigla je u naše domove kao promaja vijest da su privedeni prvaci metropole turizma. Nijesu privedeni na informativni, već na razgovor o kriminalu. Ali to nijesam saznao preko rtv niti društvenih mreža. Kad može država na odmor, dopušten je valjda i pojedincu. Sredstvima komunikacije dao sam odmor, jedino sam zaboravio telefon da isključim. Taj me uključio u život. Zove me prijatelj koji živi izvan CG i pita:

"Vodi li se ikakva politika u CG liše kriminalne?" "Pojma nemam; politika je na odmoru a kriminal nikad ne odmara!" "Pa ti se šališ, očigledno nijesi u toku. U Budvi uhapšena četa kriminalaca". "Četa znana, na izborima izabrana! Odgovaram po navici, tek da nešto kažem". On meni: "Duhovit si napamet, pogledaj internet!"

Uključujem se na internet. Na nekim portalima ključa. Na onima pod nadzorom države kao da je sve pod ključem. Jedva javljaju kao da šapuću kroz odškrinuta vrata da se nešto zbilo. Čitam izjave da je nedopustivo da se u jeku uspješne sezone hapsi, da to nije dobar glas o nama...I jedan dobar argument izvjesnog biznismena od Grblja, koji je podnio prijavu u vezi sa osumnjičenima. On kaže da je povodom izgranje inkriminisanog objekta na Jazu isporučio preko 80 hiljada kubnih metara kamena a da su ’’htitori’’ objekta, prvaci Opštine Budva, tu isporuku shvatili kao dobrotvorni prilog. Uredu, možda i to može, mada je 80 hiljada kubika pretežak prilog pa taman da je biznismen od Emirata a ne od Grblja. Čudno je da ’’prvaci’’ ištu dobrotvorstvo a ne čine ga ni svojoj opštini niti državi. Svi su se naplatili i preplatili, govore naredni dokazi i iskazi. A onda na tom vrelu informacija o malverzacijama prepoznaje se zelenašenje, iznuda, reketiranje kao i ucjene svake vrste za privatno namicanje miliona. Očigledno je da u Budvi, koja živi dva mjeseca a miruje deset, ne trebaju toliki ni takvi objekti ali njihova gradnja je objektivno uvor i izvor sumnjivog kapitala. Ako bi odriješili dušu oni koji zakonito grade i u Budvi i drugdje, ukazali bi se mnogi tragovi do "pećine" a od koje se granaju u svim pravcima. No u tom slučaju za međeda skovana śsekira. Najbitniji trag u svim rabotama je potpis ’’(o)vlašćenih’’ što će reći, radi se o vlasti kriminala. Potpis im je najjača moneta! Ako dobiju šansu da govore oni koji su iskusili (čitaj platili) snagu tog ’’potpisa’’ onda države ima šanse da se otkrije kriminal u koji je ista potopila svaki pošten rad. Zbog toga Budva nije izgrađena, već razorena novokomponovanom gradnjom po svaku cijenu a na najvišoj ljestvici je cijena kriminala. To, ovolikim brojem hapšenja u nastavcima, prvih ljudi, potvrđuje i sama država; ali ta činjenica kao da ne kazuje ništa. Pravi svjedoci su neophodni a ne krivi činovnici. U protivnom Budva će biti i ostati samo slučaj a ’’budvanizacija’’ će se nastaviti od mora do Durmotora.

Dok se to ne desi osiromašeni će migrirati u Evropu, a tek poneki obogaćeni u pritvoru. S prvim sigurno nećemo skoro u euro-atlanske integracije a bez drugih u zatvoru, nećemo nikud. Od toliko kriminala raspala bi se svaka država a ovđe ne može ni partija koja ih prizvodi. Nekada je u socijalizmu važila fraza "kriza jača" sada je na vlasti poslovični slogan ’’krađa jača’’. Budva je, ali ne jedina, ogledni i vrlo ugledni poligon svaštočinstva.

P.S. To tako biva kad obogaćeni nesoji i osiljeni faktori dobiju vlast na izborima i zavladaju ka ’’birani ljudi’’.

PRCH.ME

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")