STAV

Sramno pretresanje na aerodromu

Nije joj bio dovoljan izgled jedne ozbiljne žene koja se vraća svojoj kući, nego je ispalo da je Branka Bogavac potencijalni terorista sa eksplozivom na stomaku za ubice i samoubice
339 pregleda 209 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.08.2015. 07:16h

Za nas koji živimo u inostranstvu, svaki dolazak u svoju zemlju je i sentimentalni doživljaj. Ali neograničena ljudska glupost može da vam pokvari odmor i da učini da vam se smuči ta voljena zemlja.

Na prolasku kroz detektore na aerodromu u Tivtu (8. 8. 2015, u deset sati, let YČM 22 36) aparat je zvonio. To mi se uvijek događa zbog šnala u kosi.

Službenica, Nikolić Tanja, koja obavlja kontrolu žena, opipala me je dobro na licu mjesta. U pojasu oko struka se nalazio novac, pošto imam običaj da tašnu ostavljam bilo gdje.

I pored toga što sam rekla da je to novac, što je bilo očevidno, zatražila je dozvolu od svog pretpostavljenog da me odvede u kabinu na detaljan pretres, jer to može da bude eksploziv.

Tamo sam joj pokazala novac u prisustvu druge osobe. Ali ni to joj nije bilo dovoljno, nego me je prebacila u drugu kabinu da nastavi pretres u prisustvu žene policajca. Tu sam skinula bluzu i spustila pantalone, ali i pored toga što je vidjela ogoljeno tijelo, kad sam se obukla, ponovila je pretres pipanjem, što je prešlo svaku mjeru i predstavljalo vrhunac poniženja i maltretiranja.

Na moje protestovanje, prebacili su me u treću prostoriju gdje su dva policajca pokušala da ublaže bruku takvog ponašanja, uz komentar „sramota“, i pomogla mi da se moja uvreda i uzbuđenje ne pretvore u nervni šok. Ipak je došlo do izliva krvi u jedno oko.

Policajac Dejan iz Velike, pokazao je osobito ljudsko ponašanje. Pitanje je koliko je to bilo da se izbjegne skandal, a koliko zaista iskreno saučešće u mom poniženju. Ipak, želim da vjerujem u drugu verziju.

Pitam se šta je htjela da postigne ta osoba koja me je tako maltretirala? Da li je htjela da otkrije Ameriku ili dobije neku promociju? Nije joj bio dovoljan izgled jedne ozbiljne žene koja se vraća svojoj kući, nego je ispalo da je Branka Bogavac potencijalni terorista sa eksplozivom na stomaku za ubice i samoubice.

Ta pretjerana revnost koja prevazilazi svaku mjeru pretvara se u ogromnu glupost pošto izlaže putnika velikom psihičkom potresu i terorizmu od strane aerodroma. Takvi postupci su nedopustivi i bezobzirni, jer vam jedna zadrta osoba upropasti sve ono lijepo što nosite iz svoje zemlje.

Zahtijevam da mi se pretpostavljeni Tanje Nikolić, koji je učestvovao u tom maltretiranju dozvolivši pretres u kabini, javno izvini.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")