STAV

Markoviću, održi riječ

Šuković sada nije sam. Ima nas dosta koji sumnjamo da mojkovački klan postoji i da mu je Duško Marković šef. Ili pokrovitelj. Jer bez njegovog uticaja i značaja u državnoj i partijskoj hijerarhiji, a kamoli bez njegovog znanja, ovakvo „poslovanje“ fabrike u Mojkovcu ne bi bilo moguće
34 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.08.2015. 13:16h

Bilo je zaista prijatno, jer se desilo prvi put na crnogorskoj političkoj sceni, čuti zamjenika predsjednika DPS-a i potpredsjednika Vlade Duška Markovića, kada je izjavio da će se povući iz politike ako se pokažu tačnim optužbe policajca Šukovića da je on lično šef mojkovačkog kriminalnog klana. Tim povodom Marković je demonstrirao svoju evroatlantsku prirodu i odgovornost - ako bi nešto tako bilo tačno, ja ne bih bio dostojan funkcije na kojoj se nalazim, zaključio je.

Naivni su se naježili! Povjerovali su kako je potpredsjednik Vlade iskren i kako želi da okrene novi list u ne baš svijetloj istoriji djelovanja svoje, boljševičke, partije. Da pokaže šta je odgovornost po evropskim, a ne DPS aršinima. Oni drugi, skeptični, samo su se gorko nasmijali doživljavajući Markovićevu izjavu kao krajnji cinizam. Jer, šta znači njegovo javno demonstriranje visoke odgovornosti ako s druge strane gotovo kompletno kontroliše institucije koje bi trebalo da utvrde da li zaista ima osnova u tvrdnjama policajca Šukovića.

Nakon nedavnog nasilja nad bivšim šefom kriminalističke policije, koje bi se moglo okarakterisati i kao pokazna vježba državnog udara i terora nad kritičarima režima, Marković je već potvrdio makar jedan dio Šukovićeve kvalifikacije - da mojkovački klan zaista postoji! I da mu je on, zaista, šef. Drugi dio optužbe, da li je taj klan kriminalni ili „samo“ ideološko-politički, treba da utvrde nadležne institucije, Tužilaštvo i Uprava policije. Dešavanja oko Predraga Šukovića su pokazala da je takva istraga, objektivna i nepristarsna nemoguća - dok Duško Marković u potpunosti kontroliše Upravu policije. I djelove Tužilaštva.

Zato je njegovo povlačenje sa funkcije, preduslov za objektivnu istragu o navodnim kriminalnim radnjama i švercu cigareta u Mojkovcu. Ako je Marković bio iskren prije par nedjelja, dakle ako nije samo glumio odgovornog, evropskog političara, morao bi nakon skandala i nasilja nad Šukovićem da održi riječ i podnese ostavku.

S druge strane, Šuković sada nije sam. Ima nas dosta koji sumnjamo da mojkovački klan postoji i da mu je Duško Marković šef. Ili pokrovitelj. Jer bez njegovog uticaja i značaja u državnoj i partijskoj hijerarhiji, a kamoli bez njegovog znanja, ovakvo „poslovanje“ fabrike u Mojkovcu ne bi bilo moguće. Takođe, bez njegovog upliva u sve tajne ovog režima, ni političko djelovanje policije ne bi bilo moguće. I jedno i drugo jeste kriminal.

Mnoge činjenice, ne samo u tekstovima i istraživanjima naših novinara, pokazuju da je Markovićev kum i glavni operativac, uz to i aktuelni šef policije iza scene, Veselin Veljović prilično involviran u rad i „poslovanje“ famozne fabrike cigareta iz njihovog rodnog grada. Da ne pominjem „Veljović brothers and Comp“!

Ako se tome doda da ne samo u novinskim člancima već i u istragama i materijalima Tužilaštva postoje ne samo brojne indicije, već i dokazi o makar posrednoj umiješanosti kuma Veselina u mnoge slučajeve fizičkog nasilja nad neistomišljenicima i kritičarima režima, što uključuje i zataškavanje napada i faslifikovanje istraga, onda je to dodatni razlog da Marković održi riječ i podnese ostavku. Da bi objektivni i profesionalni tužilačko-policijski tim mogao da istraži sve te sumnje i navode.

Šta reći na kraju za Raška Konjevića, koji je formalno takođe dio skanadala sa hapšenjem policajca Šukovića?! Da li od njega tražiti ostavku ako on i nije ministar policije?! Ako je on samo naivni i nemoćni posmatrač situacije u kojoj policijom i dalje rukovodi Veselin Veljović, pod patronatom kuma Markovića.

Ili je Konjević već dio Markovićeve ekipe? Ali, to je već problem Ranka Krivokapića.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")