NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Rođenje države iz duha palanke

Za palanačku filosofiju je izazov stvaranja pravne države teži i nemogućniji od propale utopije jednakosti i stvaranja pravedne države
28 komentar(a)
Crna Gora, Lovćen, izložba, Foto: Sergii Morugin
Crna Gora, Lovćen, izložba, Foto: Sergii Morugin
Ažurirano: 30.07.2015. 09:34h

Država je, kao što znamo, živi organizam. Sa svim pripadajućim osobinama, od kojih je, razumije se, najvažnije rođenje. Ovo naše roždestvo, čujemo, ima jednu osobenost - s obzirom na očinstvo - isključuje vremenitost iliti privremenost. Za sva je vremena i o tome naše vođstvo sa zanosom poje. Nepodobni za tavorenje i propadanje, kamoli umiranje, osuđeni smo na vječnost i beskrajni napredak.

Pjesnik, napušten od svih ali sa dobrim poznavanjem materije, napisa, vazda će biti što nikad nije bilo. Vladari naši, rađaju se iznova, kao ideja u nekoj novoj ideji - kao ideja ideje. Iz skromnosti, kad o vječnosti zbore ne misle na sebe već na svoje djelo.

Oni znaju kako

Kad od politike načiniš, nenadmašnu disciplinu, metafiziku dabogme, a ona se bavi vječnim pitanjima, može ti se koješta oprostiti. Dušmanima uprkos koji prilježno sitnice pronalaze i podmeću. Metafizika je poznata kao prva filosofija, a ista je (filosofija) pučanstvu nedostupna, nepreporučljiva i strogo zabranjena. Tu se krčmi na golemo, utopije burazeru, nije žvaka za seljaka i čestitog Crnogorca. Političarsko je to lovište, oni tuda mjesečare i donose nam dobre vijesti. Zacijelo ne znaju što, ali znaju kako. A kad vidimo ko i kako, šta će nam što. Jer na trnjinama ne rastu smokve.

Stoga su filosofija i nauka logike ocrnjene kao najgora danguba i opijum za narod. Imamo mi svoj nauk.

Ideal čistog siromaštva

Po pitanju siromaštva, i digniteta istog, nedavno se na inicijativu onih, koji to valjda više nijesu, za malo pa lomijahu koplja. Podmladak novokomponovanih rentijera, neofeudalaca, zakonitih nasljednika palanačkog socijalizma i društvene svojine, osjetio se prozvanim da poruči riječ-dvije sirotinji. Poruka kratka, eksplicitna i jednoznačna, ali samo za one koji ne poznaju ćud palanke. Uostalom, može se već sa ove vremenske distance reći, da se skorojevićki podmladak izlanuo, ishitreno postupio te ispao neopjevano naivan. Njihov ničim izazvani i ciljani napad, otišao je u prazno i bez očekivanog odjeka.

Druga strana ih je ostavila, pa i neka je, u gluvoj samoći, da se povazdan beslovesno krčkaju i dosađuju. U praznini svojih života bez da je zaliječe oskudicom i zavišću sirotinje. Lakše bi podnijeli i bijes nego ćutanje i nemar. Napokon, poraženi su od iskusnijeg protivnika. A taj zna da siromah nije onaj što nema, nego onaj što mu svaki k... fali. Postkomunistički Crnogorac je namjerno otputio u neoliberalizam, neće se reći feudalizam, kao tvrdu osnovu premilog nam siromaštva. Siromaštvo pak, sa svoje strane, izvorište je ostalim vrijednostima palanačkog života.

I rodi se država

Bili smo svjedoci iskrenog palanačkog zanosa koji je prožeo državotvorne Crnogorce - od stražara do akademika. Ponajslađe prijenu parola: „hoćemo svoju državu“. Za palanačku filosofiju je, međutim, izazov stvaranja pravne države teži i nemogućniji od upravo propale utopije jednakosti i stvaranja pravedne države u CG. Crnogorskom socijalizmu je palanka, za koju su mnogi mislili da je davno umrla, dala suštinski doprinos i zapečatila mu sudbinu. Nije umrla, već se bila pritajila. Na krilima njenim, politički poslenici lahko putuju kroz vrijeme i ideje: prestupiše s Istoka k Zapadu. Vječnošću se kunu - „u njih kletve nema druge“.

Od palanačkog mentaliteta do valjane i uređene države leži, međutim, nepremostiva provalija. Teško je naći dva fenomena, oštrije suprotstavljena i odijeljena. Palanački zabun i pomračina i prosvjetiteljstvo država moderne Evrope. Zagrobni, bezvremeni, „depresivno optimistički“ duh palanke i racionalna, građanska država koja počiva na pomno izvedenim, jasnim i preglednim pojmovima. U CG svaka stranka, etnos i pojedinac - a što da ne - ima „svoju državu“. Pitajmo tada načelnog državotvorca: „druže predsjedniče, kako se osjećate sad kad imate svoju državu?“

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")