NEKO DRUGI

Građani šumom, političari drumom

Ono što partije dnevno nameću kao top-teme od presudnog značaja za naciju, daleko je od onog što ljude zaista okupira
0 komentar(a)
političar, lažov, Foto: Shutterstock.com
političar, lažov, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.07.2015. 09:10h

Kome se uopće obraćaju političari u svojim lovačkim pohodima na biračka grla i besramnim zauzimanjem političkog prostora?! Kad pogledamo najnovije rezultate barometra hrvatskog društva Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, u kojem su se građani izjašnjavali o mnogim segmentima života i ocjenjivali što im je važno, a što nije, možemo slobodno zaključiti: prosječnom hrvatskom građaninu zasigurno ne. Štoviše, prije bismo rekli - građani šumom, a političari drumom!

Sve ono što nam iz političkih stranaka svakodnevno nameću kao top-teme od presudnog značenja za naciju daleko je od onog što ljude zaista okupira od jutra do mraka. Većina građana u Hrvatskoj, pokazuju ovi podaci, uopće se politički ne polarizira - velika većina pozicionira se negdje u centru, ni ekstremno lijevo ni ekstremno desno. Lustracija nas previše ne zanima, a ne tučemo se ni zbog braniteljskog prosvjeda. Svi vidimo da je stanje u društvu loše, pribojavamo se i gorega, ali istodobno nalazimo mehanizme kojima si potičemo optimizam pa se nekako nadamo da će nam se dogoditi ipak više dobrih nego loših stvari. Ne sumnjamo u pripadnost europskoj zajednici, ali želimo živjeti u Hrvatskoj. Unatoč svim kritikama i lošim stvarima koje se događaju u našem zdravstvu i školstvu, u te sustave imamo solidnu količinu povjerenja.

Ali nemamo ga u političke stranke, Vladu i parlament. Te su (časne) institucije na dnu ljestvice povjerenja hrvatskih građana, ne prvi put, štoviše, gotovo redovito. Najbolje to oslikavaju odgovori na pitanje o glasanju: više od polovice ispitanih apstiniralo bi da se izbori sad raspišu. Četiri je puta više onih koji su na prošlim izborima glasali, a sada to ne bi, od onih koji su prethodno apstinirali, a sada bi glasali. Pa kome onda sva ta podgrijavanja priča s predznakom partizana i ustaša, manipulacije brojkama ovisno o kutu gledanja te nategnute optužbe i nemušta opravdanja? Možda bi, za promjenu, oni koje plaćamo trebali više poraditi na željama i potrebama prosječnih umjesto najglasnijih, kojih je puno manje?

(vecernji.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")