STAV

Obustaviti privatizaciju Instituta u Igalu?

Zašto se za tričavih 10 miliona eura prodaje 56,48% firme koja je prošlu godinu poslovala sa dobitkom?
52 pregleda 2 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Arhiva “Vijesti”
Institut Igalo, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 13.07.2015. 08:06h

Opštinski odbor Građanskog pokreta URA Herceg Novi upozorava svoje sugrađane da se ovih dana finalizuje projekat pacifikovanja Herceg Novog radi preprodaje njegovih preostalih resursa. Ovih se dana Herceg Novi, uz pomoć novskog DPS-a i sličnih političkih mentaliteta, priprema na odluku o prodaji Instituta. Slama se otpor i priprema završni udarac novskoj privredi. Odluku donijeti na nekih 40 stepeni Celzijuza stepeni da je anestezirano stanovništvo ne osjeti . Posljedice ovog čina će doći nešto kasnije, i našim potomcima na naplatu.

Nedavni događaji vezani za formiranje Izbora, koaliciona saradnja i smjena gradonačelnika nije smišljena zbog demokratije već zbog novskih resursa. Isto je bilo dok su Budva i „filozof“ imali šta da ponude.

Sad ih motaju po sudovima. Presušilo, pa krenuli na Herceg Novi. HTP Boka i remontni zavod Bijela su samo bili uvertira i test naše trpeljivosti uoči prodaje ogromnog zemljišta Instituta u Igalu. Čuvali to zemljište posljednjih 20 godina partijski i drugi upravitelji dok na njega ne dođe red za „valorizaciju“. Novljani moraju da se odluče hoće li svoj grad prosperitetan i civilizovan ili njegovu budvanizaciju. Hoće li Insitut u Igalu ili devastaciju istog? Pacijente cijele godine, doktore i fizioterapeute, medicinske seminare, naučnike, filmske i druge umjetničke stvaraoce ili novi „energoprojektov“ grad zatvorenih škura. Ako se to ponovii i Igaljani će sami šetati svojim mjestom 10 mjeseci godišnje, kao Novljani posljednjih par decenija.

Kao građani Herceg Novog postavljamo pitanje zašto se za tričavih 10 miliona eura prodaje 56,48% firme koja je prošlu godinu poslovala sa dobitkom? Firma u koju su uložene stotine miliona dolara i čije samo manje parče zemljišta uz more ispod Titove vile vrijedi višestuko više. Zašto prodajete Instititut Igalo a da nijeste ni pokušali da valorizujete njegove ljudske i ostale ogromne kapacitete?

GP URA nije protiv privatizacija ali mora da se postave pitanje kome, kako i po kojim principima privatizujete našu zajedničku imovinu? Gdje je samo jedna ponuda tu su ogromne šanse za korupciju. Zašto je osnovni cilj privatizacije, očuvanje radnih mjesta i punjenje budžeta, davno napušten? Prešlo se na puko uzimanje novca, zatvaranje radnih mjesta i zaduživanje.

Odavno je trebalo, bez privatizacije, u upravljanje Institutom uvesti eminentnu inostranu menadžersku kuću ili obezbijediti strateškog partnera. Izbor među kandidatima bi bio jednostavan: ne koliko taj menađžment košta, već kakav mu je RevPar (prihod po raspoloživoj sobi) i za koja tržišta je specijalizovan. Jer pristup tržitu je tajna uspjeha. Partnera koji puni kapacitete, a ne gradi stanove za tržište.

Institutu su potrebna nova tržišta. Uz takvog partnera lako bi obezbijedili dugoročan kredit od mnogo više od tih desetak miliona, za koliko se prodaje biser Crne Gore, i sa samo 3-4% kamate. Vi koji odlučujete to znate jer ste bili uključeni u pregovore obezbjeđivanja višemilionskih EBRD kredita za Sveti Stefan i HTP Crna Gora (datih samo zbog brenova Aman i Hilton). Takođe, znate da je isti princip kod projekata na Luštici i Porto Montenegru. Takođe, poznato je i vama da španski Iberostar i njihov domaći partner u Bečićima već gotovo dvije decenije uspješno sarađuju.

Zato predlažemo da ekipa nezavisnih međunarodnih i domaćih stručnjaka sagleda poziciju i perspektivu ove eminentne ustanove. Da se definišu najprofitabilniji djelovi osnovne djelatnosti Instituta i stimuliše takva aktivnost, likvidiraju najveća troškovna mjesta koja nijesu u funkciji osnovne djelatnosti, uvedu savremeniji rehabilitacioni programi, izvrši dokapitalizacija, urbanizuje i uz ograničenu gradnju proda zemljište neprofitabilnih objekata (na pr. Dječije odjeljenje) i sredstva isključivo ulože u njegovu rekonstrukciju i modernizaciju. U međuvremenu treba odbaciti privatizaciju Instituta i izglasati olakšice u poslovanju Instituta na opštinskom i na nivou države. Zbog radnika Instituta, njihovih porodica, turizma grada, njegovog imidža i budućnosti.

Teško da se kreatori dosadašnjih privatizacija mogu pohvaliti rezultatima (HTP Boka, Meljine, PKB, Mješovito...) njihovog neuspješnog eksperimentisanja privredom ove, kao i drugih opština. Sa neophodnom odgovornošću pred Institutom u Igalu i njegovom budućnošću mogli biste barem, možda ne promjeniti ali ublažiti, naše mišljenje o vašoj nekompetentnosti.

Autor je predsjednik OO GP URA Herceg Novi

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")