OPASNE STVARI

Gospodine Drobniču!

U Crnoj Gori je teže časno obavljati bilo koju dužnost, nego letjeti kroz olujne oblake
321 pregleda 11 komentar(a)
Rene Margit (Novina)
Rene Margit (Novina)
Ažurirano: 10.07.2015. 08:50h

Imam 29 godina beneficiranog radnog staža u omjeru 12/18 iz razloga što sam se bavio sprecifičnom profesijom. Onom pilotskom. Ubijeđen sam da bi predstavniku Evropske komisije u Crnoj Gori trebalo priznati beneficirani staž, ali pod uslovom da on korektno vrši svoju dužnost. Razlog je jednostavan - u Crnoj Gori je teže časno obavljati bilo koju dužnost, nego što je letenje u olujnim oblacima. Zbog čega je to tako? Zbog toga što je takav ambijent kreirala jedna kriminalna, zločinačka i neofašistička partija koja neprikosnoveno vlada četvrtinu jednog stoljeća. Baš iz te partije se, ko zna koliko puta dnevno, čuje da je Crna Gora po nečemu lider u regionu. Sa tom istom krilaticom često istrčavaju predstavnici te iste Evropske komisije. I pored očiju oni ne vide, ili ne žele da vide, pravu istinu.

Možda, ipak, predstavnici stranih država ili međunarodnih ogranizacija u Crnoj Gori zaslužuju beneficirani radni staž. DPS specijalci njih toliko angažuju na svakodnevnim samitima, konferencijama, okruglim stolovima ili simpozijima da im ne daju disati. Iako sve to po luksuznim hotelima plaćaju izmoreni poreski obveznici, nije lako izdržati takav tempo konferisanja. Kako će inostrani predstavnici onda vidjeti kako žive izmoreni građani Crne Gore kada se oni ne vade iz luksuznih hotela? Eto razloga da im se, ipak, ne prizna beneficirani radni staž.

Crna Gora je jedina država u Evropi iz koje godišnje emigrira oko 1% stanovništva. Da, termin je tačan - nije u pitanju iseljavanje nego je u pitanju emigriranje. Zbog čega? Zbog dva straha i to straha od vlasti i straha od egzistencijalne ugroženosti. Svako drugačije objašnjenje bi bila čista manipulacija. Toliki godišnji procenat emigriranja nije bio čak u Albaniji ili Rumuniji za vrijeme vladavine Envera Hodže i Nikolaja Čaušeskua. Eto dokaza da je Crna Gora u nečemu lider u regionu, pa makar to bio i strah od režima.

Da li policija i tužilaštvo, u skladu sa važećim zakonima, mogu hapsiti lica sa imunitetom? Mogu, ako ga zateknu u vršenju teškog krivičnog djela ili u zločinu. Ako bi uradili ozbiljnu analizu višedecenijskog DPS vladanja, lako bi izveli zaključak da njihovo vladanje nije ništa drugo nego serijal krivičnih djela i zločina. I neki članovi iz SDP nijesu glumci nego su stvarni igrači u tom serijalu. Na primjer, kada bi policija uhapsila Branimira Gvozdenovića i Vujicu Lazovića oni se uopšte ne bi branili jer bi znali zbog čega su im lisice na rukama. Ne bi ih čak branili ni njihovi partijci jer i oni znaju zašto. Prsima bi ih branio mehanizam Mila Đukanovića, jer i oni znaju zašto. Jedino bi taj mehanizam potegao pitanje imuniteta jer i oni znaju zašto. Znači da svi sve znaju. Jasno je zašto. Pohlepa za otimanjem i različiti strahovi poprimaju patološke razmjere. Pošto to inostrani predstavnici ne vide gube pravo na beneficirani staž.

Možda su američki prestavnici u Crnoj Gori likovali kada su uspjeli da smijene Milana Roćena sa funkcije ministra vanjskih poslova. Time su pokazali nezrelost. Zašto? Zato što KGB nikada nije bio toliko prisutan na Balkanu kao danas i zato što Roćen i Đukanović nijesu nikada bili moćniji nego što su danas. Kako? Decenijama upozoravam da je Srbija poligon ruske mitomanije i crnogorske mafije.

Kad god je Đukanović ušao u rizik od gubitka vlasti, po pravilu, u Srbiji se zavrtio neki problem koji je uznemiravao čitav region, nakon čega se Đukanović odmah pojavljivao kao „faktor stabilnosti“. Tako je dobijao političku milost Zapada za dalje političko preživljavanje. Predsjednik vlade Srbije Milo Đukanović (nije lapsus) Zapadni Balkan je iz postkonfliktnog opet uveo u predkonfliktni region. Vučić bi, kao nikada do sada, mogao biti ugrožen od „crne ruke“. Baš kao što je to bio i Zoran Đinđić.

Međunarodni predstavnici u regionu nijesu svjesni da je u pitanju geopolitička igra. Po ko zna koji put ponavljam da su u toj igri Amerika i Evropa nadmudreni. Zbog toga predstavnik Evropske komisije u Crnoj Gori, gospodin Mitja Drobnič, ne da ne zaslužuje beneficirani radni staž, nego će jednoga dana osjećati nelagodu što nije vidio pravu istinu i što u skladu sa tim nije adekvatno obavio dužnost u Crnoj Gori. On ne primjećuje da se Crna Gora nalazi u stanju kada svakog momenta može krenuti masovni antifašistički ustanak naroda.

Autor je general u penziji i analitičar geopolitike

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")