STAV

Opštine svode na nivo MZ

Opštine bi trebalo da su maksimalno decentralizovane i demokratizovane i treba da se razvijaju kao servisi građana, a ne servisi i ekspoziture političkih partija
2 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 10.07.2015. 08:46h

Povodom teksta “Komunalije će ukinuti, ali 2020.”, Vijesti, 06. 07. 2015.

Kako je predviđeno prednacrtom radne verzije Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata da crnogorske opštine ostaju bez prihoda od naknade za opremanje građevinskog zemljišta, što je još jedan u nizu dokaza da se lokalne jedinice uprave guše i svode na nivo mjesnih zajednica. Predlozi ne samo da nijesu u funkciji razvoja opština, njihove autonomije, decentralizacije, finansijske samostalnosti i održivosti, već su prvenstveno u funkciji olakšavanja raznim investitorima i njihovom sumnjivom kapitalu da što lakše stvori sve pretpostavke za nesmetanu i što jeftiniju gradnju.

Zato neka gospodin Lukšić, koji predsjedava Savjetom za unapređenje poslovnog ambijenta, a poziva se na nepostojanje takve norme u Evropskoj uniji (ili njeno simbolično postojanje), kaže alternativni model za nadomještanje ovih finansijskih prihoda, a da to nijesu povećanja poreza na nepokretnosti. Jer ako se insistira na povećanju poreza na nepokretnosti i njegovoj uspješnijoj naplati, riječ je o potpuno disfunkcionalnom rješenju u ovakvoj ekonomskoj situaciji kada su i ovakve poreske stope teško naplative. Takođe, neka gospodin Lukšić iznese primjere iz Evropske unije gdje su opštine svedene na ovako nizak stepen nadležnosti, koji je iz godine u godinu sve manji i manji, sa ovakovim konfuznim zakonskim rješenjima strogo kontrolisanim od Vlade, da bi se lokalne uprave što više partijski kontrolisale i da se bi sa nivoa Vlade lakše upravljalo opštinama, koje su, pri tom, i u dužničkom ropstvu.

Opština Kolašin je najilustrativniji primjer.

Isto tako, vrlo je bitno da se Zajednica opština jasnije odredi o ovom problemu, a ne da moli njegovo odlaganje do 1. januara 2020. godine, jer ćemo, ako se ovakvo zakonsko rješenje primijeni u praksi, imati nestajanje opština kao nezavisnih i autonomnih jedinica uprave.

Opštine bi trebalo da su maksimalno decentralizovane i demokratizovane i treba da se razvijaju kao servisi građana, a ne servisi i ekspoziture političkih partija, ka čemu se teži u svim zemljama Evropske unije , a na čemu je i zasnovana Povelja o lokanoj samoupravi, donesena u Strazburu 1989. Ona je, na žalost, bez ikakve funkcionalnosti i težine inkorporirana u naš zakonodavni sistem.

Autor je funkcioner DEMOS-a

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")