STAV

Gimnazijsko vipovanje

Staću ovdje, jer se moj želudac buni, jednostavno ne može da svari ovakvo strmoglavljenje nekad čuvene podgoričke Gimnazije, bastiona znanja, elitne škole sa uglednim profesorima, koju su ovakvi kadrovi uništili i neće stati dok je ne dokusure
80 pregleda 20 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.06.2015. 08:19h

Koliko su nekadašnje vrijednosti degradirane i uništene, vidi se na slikovitom primjeru podgoričke Gimnazije, koja je važila za elitnu školu i ponos grada, a danas je od toga ostalo samo ime i nemušto sklepana fasada iza koje se kriju mnoge neregularnosti od protekcionizma do mnogo gorih radnji, socijalne segregacije, raznih pritisaka, ucjena, samovolje, a sve na uštrb obrazovanja i vaspitanja. Naravno da je, po treći put reizabrani, direktor glavni akter svih ovih dešavanja, pa ću mu uputiti par pitanja:

- Zašto podstičete postojanje VIP odjeljenja kojima Vi, a ne aktiv, birate odjeljenska vijeća kako bi postavili nastavni kadar ponizan da bespogovorno udovolji svemu što vi i djeca nove crnogorske „elite“ poželite. A u tu „elitu“, nažalost, promovisali ste, osim poznatih i podobnih javnih djelatnika, i njihove sekretarice, a i razne skorojeviće, samoprozvane biznismene koji su se obogatili sumnjivim poslovima.

- Zašto vam pojedina odjeljenja imaju nešto više od dvadesetak učenika, dok neka broje i preko četrdeset, iako je to suprotno zakonu. Očigledno da se takozvana „elita“ umnožila pa je morate „silu na sramotu“ nagurati kako znate i umijete u VIP odjeljenja. Ja ne prihvatam nemušte izgovore da je to zbog stranih jezika, izbornih predmeta i ne znam šta još nalazite kao opravdanje.

- Zašto vam, direktore, svake godine u junu mjesecu pristigne na stotine žalbi na ocjene, pa čak i na one iz fizičkog vaspitanja, a vi potom, uredno i ponizno, a sve mimo zakona, organizujete ispitivanja u više navrata, nerijetko se to otegne i do sredine septembra, ustvari sve dok ne zadovoljite apetite privilegovanih pojedinaca, pod izgovorom navodnih proceduralnih grešaka. A valjda ste Vi kao iskusni direktor koji troši treći mandat naučili proceduru, ili je to jedini način da jedva zaslužena dvojka djeteta nekog „moćnika“ postane petica. Utemeljenost žalbi vas ne zanima. U dosluhu sa nadležnim Ministarstvom tumačite odredbe zakona od slučaja do slučaja. I onda je kod Vas sve moguće, čak i prolazak žalbe na žalbu samo da se udovolji „eliti“. A krivicu za to svalite na „neposlušne“ profesore. Uzalud, direktore, providni ste.

- Zašto dozvoljavate „prelazne rokove“, transfere iz jedne smjene u drugu samo radi dobijanja bolje ocjene iz nekog predmeta, pa opet vraćanje u prvobitnu smjenu, ili one transfere iz vaše gimnazije u gimnazije po sjeveru gdje su labaviji kriterijumi, i onda opet vraćanje. Kako oni koji nisu završili razred iduće godine „vaskrsnu“ sa svjedočanstvom u rukama, a u njemu potvrda o uspješno završenom razredu, ali u nekom drugom gradu. Vama to, naravno, nije sumnjivo. Uostalom, kako se toleriše da neko bude istovremeno, a sve u istoj školskoj godini, i redovan i vanredan učenik, direktore.

- Kako se dešava da oni koji su ponavljali razred naprasno postanu „vrijedni i pametni“ i završe dva razreda odjednom i vrate se u isto odeljenje. To je po vama normalno, a izgleda da su i Ministarstvo i prosvjetna inspekcija saglasni sa tim. Obesmišljavate li tako rad one djece koja marljivo uče i trude se, kako bi se Vi nečijem „poznatom“ roditelju dodvorili.

- Je li Vam sumnjiva ta hiperprodukcija Luča, direktore. Nekad su to priznanje dobijali rijetki pojedinci, a danas je to postala masovna pojava. Priznanjem nagrađeno neznanje je, nažalost, realnost u Vašoj Gimnaziji, direktore. - Zašto dijelite normu časova na više profesora i zapošljavate ih na određeno vrijeme. Nije valjda da mislite da se ne vidi da to radite da bi ih stavili u poziciju iz koje ih možete lako ucjenjivati, i napraviti saučesnicima u vašim radnjama. Oni koji su elita u znanju, magistri i doktori nauka, Vama ne odgovaraju. „Ladno“ ih eliminišete kroz vaše diskreciono pravo da odaberete koga Vi hoćete. Oni imaju stav jer su svjesni svog znanja, a to je za Vas neprihvatljivo. „Beskičmenjaci“ su na cijeni u ovom degradiranom sistemu čiji ste Vi simbol.

- Priznajte direktore, da prijaju vašem egu ovlašćenja koja vam je Migov zakon dao, pa nerijetko posežete za prijetnjama kako bi disciplinovali „neposlušne“ profesore.

- Je li normalno, direktore, da po nalogu kontroveznih biznismena smjenjujete razredne starješine pred samu maturu i postavljate nekoga ko uopšte ne predaje tom razredu. Sve što je nenormalno, za Vas je svakodnevica, direktore.

- Dobro Vam je išlo i koketiranje sa prosvjetnim inspektorima kada se zajednički okomite na nekog profesora koji, gle čuda, ima integritet i neće da povije kičmu pred lošijima. Onda nastupa pozorište u Vašoj režiji. Inspektor, onaj čuveni „skandal majstor“, napiše sam sebi anonimnu prijavu protiv profesora koga treba ukloniti i predstava počinje. Opasno je igrati se sa sudbinama ljudiv direktore, pa i kada su inspektori dio te vaše igre.

- Gdje idu sredstva od roditeljskih donacija i ona od izdavanja sportske sale? Još imate „čučavce“ u đačkim toaletima čuvene podgoričke Gimnazije - je li to pored tolikih donacija sramota, direktore. Ne smeta Vam što, kao da smo vjekovima unazad, higijeničarke običnim metlama metu i brišu prašinu. Zar je moguće da niste čuli da postoje moderniji načini čišćenja, ili je Vas briga za to. Gdje ulažete sredstva koja dolaze od udruženja "prijatelji gimnazije"?

- Zašto su „nabudžene“ cijene ekskurzija?

- Kako se u školskom odboru vaše škole nađe direktor jedne druge srednje škole? Kakva slučajnost?! Zar nemade niko drugi do Vaš drug po „djelima“.

Staću ovdje, jer se moj želudac buni, jednostavno ne može da svari ovakvo strmoglavljenje nekad čuvene podgoričke Gimnazije, bastiona znanja, elitne škole sa uglednim profesorima, koju su ovakvi kadrovi uništili i neće stati dok je ne dokusure. Hoće li mu treći mandat biti dovoljan, ili će ovaj vapaj neko od nadležnih konačno čuti i reći - dosta.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")