EVROPA KOD KUĆE I VANI

Grčka priča bez kraja

Namjera ili nesposobnost? Teško je reći zašto je najnovija runda pregovora oko Grčke ponovno bila promašaj
1 komentar(a)
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2015. 08:01h

Izgleda da neposredno uoči finalnog odbrojavanja lijevo-radikalni ideolozi grčke vlade ipak nisu izgubili potpuni kontakt s realnošću. Nakon što je premijer Tsipras svoju zemlju gotovo gurnuo u bankrot, nakon što grčka privreda opet bilježi negativnu stopu rasta, ljudi podižu novac s računa, banke teturaju, a turisti oklijevaju s rezerviranjem puta u Grčku, igrači u Ateni ipak su se odlučili na stol staviti ponudu o kojoj se može pregovarati. Konačno!

Pritom uopće nije bilo potrebe za ovom dramom. Rješenje koje se nazire grčka je vlada mogla bez problema dogovoriti već u travnju. Ali zbog svoje loše pregovaračke taktike, ona je gotovo u potpunosti izigrala povjerenje kod europskih partnera, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske središnje banke (ESB) i inozemnih investitora. Pritom je povjerenje jedini resurs koji ima ta inače sirovinama siromašna zemlja.

Polako to postaje smijurija…

Zbog prekasnog prijedloga svoje pregovaračke pozicije, grčka je vlada protraćila i ovaj ponedjeljak, koji je zapravo trebao biti dan odluke. Ministri financija zemalja članica eurozone otputovali su iz Bruxellesa više ili manje ljuti te neobavljena posla, zato što na stolu nije bilo papira na temelju kojih se može donijeti neku odluku. Posebni summit šefova država i vlada, koji je zapravo trebao ponuditi pozornicu za dramatično rješenje krize, pretvorio se zahvaljujući neprofesionalnoj režiji u „savjetodavni summit“. To je nova kategorija, pojam koji je kancelarka Angela Merkel izvukla iz šešira, kako bi „sakrila“ neugodnu istinu. Da stanje oko Grčke i eurozone nije tako tužno, čovjek bi se svemu mogao samo (na)smijati.

Ugled krizne menadžerice, koji prati europsku šeficu vlade s najdužim stažem, Angela Merkel nije mogla baš opravdati. Imala je premalo odgovora na puno pitanja. Alexis Tsipras ostavio je europske partnere da čekaju, poigrao se s njima. Zna vrlo dobro da oni neće dozvoliti da Grčka bankrotira, zato što bi to imalo nesagledive posljedice za projekt „euro“ s ciljem ujedinjenja Europe. OK, još jedna pregovaračka runda, još jedan summit - u četvrtak.

Bliži se trenutak istine, prijeteći izlazak Grčke iz eurozone nakon 30. lipnja. Barem se čini da je grčka vlada shvatila da je produženje tekućeg programa pomoći nužno kako bi se uopće tehnički omogućila isplata novca vjerovnicima. A pretpostavka za to je da se u idućih 48 sati postigne dogovor. Alexis Tsipras je od preostalih 18 šefova država i vlada dobio jasnu poruku i pristojan „udarac“ u stražnjicu. Sad mora preuzeti odgovornost i ne može samo uvijek iznova tražiti još više novca, predbacila je Grku litavska predsjednica Grybauskaite. Hoće li prodika djelovati? Hoće li Tsipras uspjeti „progurati“ moguće ustupke kod kuće, u Ateni? Nitko to sa sigurnošću ne može reći.

Ne može se više podnijeti…

Jedno je jasno: grčka tragedija nije ni blizu kraja. Ako se i postigne dogovor oko drugog programa pomoći, uz njegovu će pomoć Grčka sa svojim katastrofalnim financijama „preživjeti“ samo nekoliko tjedana. A onda tek na dnevni red stižu teški pregovori o održivom rješenju za problem s dugovima. Tada će se vjerojatno raditi o nužnom otpisu dugova, o odgodi isplate potraživanja vjerovnicima i dubokim reformama državnih struktura u Grčkoj. Veliko finale tek predstoji.

(Deutsche Welle)