VIŠE OD RIJEČI

Brukanje

Naivni građanin vjeruje da je EU ozbiljna stvar. Da tamo, u svim tim tijelima i komisijama, sjede odgovorni ljudi, kojima se ne može desiti da naprave sličnu glupost
74 pregleda 45 komentar(a)
Ranko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ranko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2015. 16:14h

Tadašnji gradonačelnik Podgorice Mugoša godinama je temeljno maltretirao slabovidu službenicu opštine. Sjećate se priče o psu. I svega ostaloga. Kada je, nakon toga, ima tome više od godinu dana, Mugoša dobio plaketu od Saveza slijepih za “humanizam”, građanin je morao da se pita o čemu se radi. Skrivena kamera? “Parovi” na Hepi televitiji? Nije. Ali, izvjesno jeste - cinizam, perverzija, kolektivno ludilo? Nije uvijek lako naći riječi za stvari koje su iznad shvatljivog. Da bi se ovakve stvari dešavale morate do kraja degradirati sjećanje, morate poništiti ideju morala i čestitosti.

Ovoga neveselog događaja sjetio sam se juče kada sam pročitao da je NVO Vladimira Bebe Popovića dobila novac za promociju projekta koji strateški promoviše ženska prava. Dakle, čovjek koji, na ovaj ili onaj način, stoji iza najogavnijeg i najprljavijeg javnog blaćenja jedne žene, iza anticiviliacijske kampanje koja je postavila nove standarde beščašća, odabran je kao idealan za - promociju ženskih prava. Ali, ovaj put darodavac nije Savez slijepih (ah, što bi kudikamo bilo shvatljivije) već Evropska unija, odnosno jedna od agencija Evropske komisije u Briselu.

Naivni građanin vjeruje da je EU ozbiljna stvar. Da tamo, u svim tim tijelima i komisijama, sjede odgovorni ljudi, kojima se ne može desiti da naprave sličnu glupost.

Koliko god puta je takav, naivni, građanin pomislio na EU kao branu od despostkog ludila, kao na sistem koji ne može dozvoliti da se dešavaju vrišteće nepravde, kao na poredak u kome se ne mogu zamijeniti uloge dželata i žrtve, ovakvi događaji građaninu Naivnom, pokazuju gabarite njegove naivnosti. Zar je za sistem u kome je Beba mjera svih stvari, alternativa sistem u kojem je taj isti Beba opet miljenik Moći. Ipak, Evropa je Evropa - postoji i jedna razlika: za razliku od ovog režima, u kom se ne zna koliko je para dato Bebi, imamo Evropu u kojoj se tačno zna koliko je para dobio isti čovjek. Što ti je pravna država...

Kada se EU domaćem pučanstvu pokaže u ovakvom svijetlu, kako se onda čuditi crnogorskim ludilima.

Kada se svemu tome doda i jučerašnja atrakcija sa (uglednim) osuđenim kriminalcem koji radnike pokušava da ubijedi da im je vlada najbolji prijatelj, pri tom mašući krstom i zakletvama, onda stvari dobijaju i jednu dodatnu dimenziju. Naime, priča sa gospodinom Osuđenim postaje znakovita - jer vjerovatno ukazuje na “paralelne lance komandovanja” u našoj stvarnosti... Dakle, vidljivo je nakon događaja sa rudarima, da ovo društvo počiva, ne na institucijama vidljivim i zvaničnim, već na jednoj piramidi moći koja nema veze ni sa kakvim pravilima i institucijama. Inače, zar se radnicima ne bi obratio neki minsitar ili neki drugi činovnik vlade, premijer, što da ne... Otkuda čovjek sa krstom? Koja je to linija upravljanja?

A kad je EU ovako čazbena i neizbirljiva, možda gospodin Osuđeni osnuje NVO za pomoć radnicima, žrtvama tranzicije, EU će mu dati neke pare, sigurno, i to pristojne.

A pored novca, daće i ideje... Kad se vrati iz Slovenije Mugoša može da osnuje NVO za pomoć ugroženim novinarima. Ima EU da sipa kao i kod Bebe. Oni su stari ortaci, odavno udruženi u svom poduhvatu.

Onda, kao da je sve to malo brukanja, čujete političara koji objašnjava da nam NATO “duguje krv”?! Retorika krvne osvete u XXI vijeku? Crnogorski građanin mora se zapitati - gdje živi. I čijom zaslugom. Pomenuti političar neka osnuje NVO za borbu protiv krvne osvete - i eto para od EU. (Ako nam i EU ne duguje neku krv, to treba provjeriti.)

Na kraju, mogao bi i premijer Đukanović osnovati NVO za zaštitu građana od loše vlasti. To je zicer - EU odmah uplaćuje - bar dva miliona...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")