STAV

Gospodaru, spasi Crnu Goru - povuci se

Vaših 25 godina vladavine pojeli su skakavci. Trenutno je bez posla preko 30.000 radno sposobnih, Vaši podanici sa doktorskom titulom rade kao taksisti, dok Vam penzioneri žive od oriza i varenike
71 pregleda 110 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.06.2015. 09:32h

Ili 10 razloga za odlazak šefa DPS-a

Gospodaru, primače se Kongres partije, odavno su stigle nominacije, svi su za Vaš novi mandat, nećete imati protivkandidata jer niko neće da rizikuje slobodu, ili još gore glavu, zato je pravo vrijeme za jasnu poruku - spasite Crnu Goru i POVUCITE SE!

Nedavno ste u razgovoru sa novinarima iz EU izjavili da "vodite vladu protivno svojoj volji i afinitetima"! Koliko juče u parlamentu obrnuli ste ćurak, kao da ste se predomislili. Rekli ste kako imate "prokletu odgovornost" koja vas tjera da dok živite ovdje date najbolje od sebe da se nešto dobro dogodi. S obzirom da planirate, kako kažete, i da umrete u Crnoj Gori - znači li to Gospodaru da mislite doživotno vladati državom?!

Nedavno je u Vijestima, neuropsihijatar dr Srđa Zlopaša objasnio fenomen hubris sindroma koji je definisao Vaš poznanik, nekadašnji mirovni posrednik za bivšu SFRJ i psihijatar dr Dejvid Oven. Naime, Gospodaru, hubris sindrom označava stečene promjene ličnosti usljed konzumiranja vlasti. Dr Oven kao glavne karakteristike ovog sindroma navodi nepokolebljivu samouvjerenost u ispravnost svojih odluka, identifikaciju nacije sa sopstvenom ličnošću, prikazivanje akcija koje imaju za cilj promociju svog imidža kao opšte korisne, suštinsku nekompetentnost koja se pokriva izraženom samouvjerenošću, osjetljivost na kritiku, gubitak odnosa sa realnošću...

Gospodaru, da li Vas je zakačio ovaj sindrom?! Kažete da niste mesija, ali Vaše ponašanje pokazuje da baš tako sebe želite predstaviti. Hubris Vam smeta da realno sagledate učinke svoje vladavine, zato Vam se čini logičnim i opšte prihvaćenim da i nakon Kongresa ostanete na čelu svoje partije. A to znači i države. Jer kao što se zna, i unutar zemlje i daleko izvan granica - Vaša Crna Gora je partijska država.

1 To je PRVI razlog Gospodaru, zašto treba da odete. To jest da se povučete. Tako ljepše zvuči. Partijska država je promovisala neznanje, nepotizam, korupciju, kriminal, strah i mržnju. I proizvela potpunu kontrolu nad politikom, pravosuđem, biznisom, policijom, tajnim službama, obrazovanjem, zdravstvom, kulturom, dakle - cjelokupnim društvom. Hubris vam ne dozvoljava, Gospodaru, da vidite kako je planski i za Vaš privatni interes poništen integritet svih institucija: Univerzitetima rukovode Vaše muze i skribomani, u dvije akademije nema dva akademika koji Vam smiju ukazati na pustoš koju proizvodite u zemlji, pravosuđe Vam dođe kao najvjernija sluškinja, parlament kao čisti višak, mediji su Vam ili najveći neprijatelji ili najveće sluge, dok ste građaninu izbor sveli na ulogu poslušnika ili doušnika.

2 DRUGI razlog, Gospodaru, za vašu istorijsku odluku o povlačenju i spasavanju države, leži u opljačkanoj i opustošenoj zemlji. Socijalne razlike nikad nijesu bile veće, što je posebno bolno za tradicionalno egalitarno društvo kakvo je crnogorsko. Ništa manje nijesu ni regionalne razlike, između sjevera i juga, što otvara opasne podjele i konfrontacije. Nacionalni dohodak po glavi stanovnika 1989. u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, bio je 2 odnosno 3 puta manji nego u našoj tadašnjoj domovini, koju ste sa Miloševićem i družinom razorili. Nakon 25 godina Vašeg vladanja i doprinosa taj odnos je obrnut - Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, imaju 2 ili skoro 3 puta veći GDP po glavi stanovnika od Crne Gore. Ako se uporedimo sami sa sobom, opet smo na gubitku - današnji GDP Crne Gore niži je od onog iz 1989. za više od 10 odsto! Ispada, Vaših 25 godina vladavine - pojeli su skakavci. Trenutno je bez posla preko 30.000 radno sposobnih, Vaši podanici sa doktorskom titulom rade kao taksisti, dok Vam penzioneri žive od oriza i varenike.

3 TREĆI razlog, Gospodaru - očerupali ste državu i njene resurse jer ste ih podveli privatnim interesima svoje porodice, prijatelja i partnera. Domaćim i bjelosvjetskim hohštaplerima i prevarantima poklonili ste najvrednije firme, najbolje hotele, najskuplje zemljište. Sve ste za ovih 25 godina podijelili između sebe. Dok su građani siromašili, Vi ste se bogatili, zato nije ni čudno što Vas starni mediji opisuju kao jednog od najbogatijih političara u Evropi. Da Vas i ovdje podsjetim na tekst dr Zlopaše: u Mletačkoj Republici sigurno nisu znali za hubris sindrom, a najstrože su kažnjavali vladare koji se ogriješe o vlast. Zato je na zidovima Duždeve palate, gdje su oslikani slavni nosioci te funkcije, lik jednog dužda prefarban crnom bojom. Naime, dužd Marino Faliero je taj koji je osuđen na damnatio memoriae - zabranu javnog sjećanja. Razlog - htio je da prisvoji više vlasti i ispred interesa Republike stavi lične i porodične!

4 Razmislite, Gospodaru, o povlačenju i zbog sljedećeg, to je ČETVRTI razlog: Vaša zemlja civilizacijiski nazaduje, u bolnicama umiru bebe zbog neznanja, prljavih ruku, nema ljekova, fale vakcine, vraća se čak tuberkuloza, položaj doktora i medicinskog osoblja je ponižavajući. Stanje u zdravstvu je dramatično, najbolji ljekari odlaze iz Crne Gore, nove generacije ne vide svoju budućnost u poniženoj i osramoćenoj profesiji. Prije Vaše ere, Gospodaru, ljekarski poziv je bio jedan od najprestižnijih, samo najbolji su mogli da sanjaju o njemu, da bismo danas došli u situaciju da nam fali na desetine specijalizanata jer prosto - nema interesovanja.

5 PETI razlog (eto, vidite koliko sam dobronamjeran pa nijesam htio da počnem sa njim) jeste kriminal. Kao što sami znate, nema jasne linije koja razdavaja vrh vlasti od vrha podzemlja. Vi se otvoreno hvalite i javno ukazujete sa šefovima kriminalnog miljea, oni su vaši prijatelji i partneri, sa njima ste na svadbama i na sahranama. Da parafraziram Tijanića i Ćuruviju - Vi ste, Gospodaru, jedini šef države u Evropi kojem su u kuću ili kabinet ulazila makar petorica ubijenih na ulici, a da do danas nijesu otkriveni nalogodavci, niti razlozi njihove likvidacije. Takođe, Vi se dičite prijateljstvom sa minimum pet osoba koje se ozbiljno sumnjiče da su počinile ili naručile jedno ili više ubistava! Javna je tajna da postoje privatne vojske, oružje nema jedino ko ne želi da ga ima, nasilje je postalo dio naše svakodnevice... Još malo i građanima neće preostati ništa drugo do da se samorganizuju kako bi obezbijedili zaštitu i sigurnost.

6 ŠESTI razlog, Gospodaru, za Vaše povlačenje je kadrovska politika. Kako vrijeme odmiče, sve su gori oni koje birate i kojima se okružujete. Ponekad ispada kao da se sprdate sa sopstvenim narodom i društvom, jer na čelne pozicije ministarstava, gradova, institucija, postavljate osobe koje su negacija mislećeg i kredibilnog. Kao da time iskušavate granice svoje svemoći, kao da želite provjeriti ima li išta što Vi možete ponuditi pučantsvu a da ono može to odbiti. Ili kazniti. Saradnike posmatrate kao pione na šahovskoj tabli, uživate kada ih razmještate, unapređujete ili degradirate, a oni strepe ne znajući do posljednjeg daha kakvu ste im sudbinu namijenili. Gubitak empatije, Gospodaru, ide sa otuđenjem i dugim konzumiranjem vlasti.

7 Ima li ubjedljivijeg povoda za razmišljanje o konačnom povlačenju od tužne slike današnjeg crnogorskog društva. To je SEDMI razlog. Prokleto odgovorni državnici čine sve da podspješe razvoj kredibilne opozicije, nevladinih organizacija, da ojačaju ulogu medija, da oslobode ljude straha i učine ih građanski odgovornim i samosvjesnim. Oni drugi, prokleto neodgovorni, opoziciju prave po sopstvenoj mjeri i potrebi, guše NVO sektor, slobodne medije doživljavaju kao strano tijelo, dok kod građana razvijaju njihove najgore, iz tradicije naslijeđene i preuzete, obrasce ponašanja, zasnovane na strepnji, neizvjesnosti i pokornosti. Zar Vam, Gospodaru, ne djeluju ponižavajuće slike sa promocija Vaših pristalica koje nakon pokradenih izbora i sa dobijenim parama za glas ili obećanim stipendijama i poslovima za svoju djecu, kliču Vaše ime i mašu Vašim portretima. I tako pune dvije i po decenije. Oslobodite ih, Gospodaru - povucite se!

8 Već se, evo, nakupilo dosta razloga za Vaše odstupanje s vlasti. Ovo je OSMI - ne znam da li ste primijetili, Gospodaru, da što duže traje Vaša vlast, to se Vaš narod sve manje smije. Nije da mu nije do smijeha, već se boji. Utjerali ste narodu strah u kosti, podijelili ga, zavadili. Tokom decenija vladanja formirali ste kliku svojih podržavalaca i sljedbenika koji, slijedeći Vaš primjer, pokazuju isti stepen arogancije i bezobzirnosti prema građanima ove zemlje. Umjesto da im služe, oni ih ponižavaju. Kao i Vama tako i njima ozbiljna rasprava, otvoreni dijalog, borba argumenata, predstavlja gubljenje vremena. Umjesto toga oni, po ugledu na Vas, praktikuju etiketiranje, opanjkavanje i najniži nivo diskusije kakav danas postoji u Putinovoj Rusiji ili kod Nazarbajeva u Kazahstanu.

9 Razlog DEVETI - mediji. Gospodaru nekada ste se žalili kako je Crna Gora pod okupacijom medija iz Srbije. Govorili ste, kad kine RTS ili Politika, od groznice se trese čitava Crna Gora. I bilo je tako. Ali, danas je još gore, Gospodaru. Obrisi današnje okupacije nijesu (za sad) politički, već kulturološki. Zato su dublji i dugoročno opasniji. Pink kultura, koju ste uvezli i promovisali kao državni interes, prijeti da pokori ovo društvo. Naša djeca sve više liče na Pinkove zvezde, a naša unučad na Pinkove zvezdice. Gotovo svakodnevne slike nasilja na ulicama ove zemlje upravo su produkt vaše Pink kulture, grand zvijezda i zvjezdica, nasilja i nemorala kojima se svakodnevno zasipa naša omladina. Neznanje, kič, neukus, kriminal, laži koje promovišu Vaši mediji razaraju najvažnije vrijednosti građana ove zemlje. Informer Vam služi kao toljaga, a propaganda Vaših bjelosvjetskih partnera Statisa i Šinavatre kao svilen gajtan za ućutkivanje i diskreditovanje oponenata iz političkog i javnog života. Ako se nastavi istim putem, u Crnoj Gori će se za manje od deset godina govoriti ekavica, slušati isključivo turbo folk, gledati i oponašati polugole silikonske starlete i a javni diskurs će biti sveden na nivo ulice i mafije! Svaka različitost, nacionalna, vjerska, rasna, seksualna, ideološka ili politička, biće tretirana na najvulgarniji i najnasilniji način. Samo ako se povučete, Gospodaru, Crna Gora može biti spasena od ovakvog stradanja.

10 Na kraju, Gospodaru, ima i jedan razlog, DESETI, koji se tiče Vas lično. Nedavno ste u Skupstini rekli kako se NE nadate da će Vam neko zahvaliti na trudu koji ulažete za dobrobit naše zajednice. Ranije ste ukazivali na našu “mentalitetsku slabost”, koju ste spoznali tokom pet decenija života i dvije decenije vladanja: “Crnogorci jedva čekaju da svakom ko je imao javni značaj, nakon što, po njihovom sudu, prestane biti važan, detaljno pretresu biografiju”. Tako mislite?! Ako se zato bojite da siđete s trona, zar ne vidite da produžavanjem vlasti u stvari produžavate ne samo našu, već i svoju agoniju. Ako su Crnogorci skloni pretresanju biografija onda ispada, po Vašem mišljenju, što duže budete vladali biće i više razloga za pomenuto preispitivanje. A onda će, logično, i ispostavljeni račun biti veći. Zato ste, Gospodaru, napravili veliku, istorijsku grešku kada se nijeste povukli 2006. Ne bi tada Crnogorci imali mnogo toga da Vam fakturišu. Kao danas, 9 godina kasnije. Vi sada uglavnom proizvodite štetu i novih 4 godine vlasti samo će još više opteretiti Vašu biografiju i time učiniti nemogućim Vaš odlazak na civilizovan način. Zato se, Gospodaru, povucite i spasite ne samo nas, već i sebe.

Gospodaru, ako Vam svi pomenuti razlozi nijesu dovoljni, ako je hubris sindrom toliko uzeo maha, ako Vam se zaista čini da bi Crna Gora bez Vas ostala siroče, onda Vi, Gospodaru, preuzimate odgovornost za sve ono što će se od Kongresa Vaše boljševičke partije dešavati. I što će ući u finalni bilans kada ga jednog dana Vaši nasljednici budu izvodili. Nadam se, ipak, da ste još na zemlji u mjeri koja Vam dopušta da realno sagledate svoju poziciju i zaključite da je posljednji čas da spasite svoju malu zemlju i povučete se.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")