STAV

Kockamo li se s turizmom?

Novi gradovi niču. Po najavama, biće brojniji nego oni na sjeveru CG. Tu su Luštica bay, Porto, Portonovi, planira se Buljarica, Skadar Lake. Iako su u turističkoj strategiji dominantni hoteli, u stvarnosti dominiraju stambena naselja
80 pregleda 7 komentar(a)
bd turisti_1, Foto: V. LAJOVIĆ
bd turisti_1, Foto: V. LAJOVIĆ
Ažurirano: 18.06.2015. 08:04h

Bojim se da će za deset godina crnogorski turizam biti srozan. Zašto? Uzurpacija, divlja i pitoma gradnja i pored zabrana - cvjetaju. Objekti niču na očigled inspekcije, opštine, države i bodu oči običnih smrtnika koji nikako da razumiju šta se događa. Strani (ne)znani investitori mijenjaju pravila, naručuju zakone, svađaju čak i koalicione lidere. Ne zaostaju ni naši (ne)znani investitori.

Posječe se šuma. Bije golet, oči bliješte. Montira se ograda na velikom prostoru, u koji uđu „teške“ mašine. Počne kopanje, miniranje, kamioni tutnje kroz grad. Niko ne čuje, od prašine se ne vidi. Podigne se mali grad. Svi se prave da ne vide. Skloni se ograda i pojavi se velelepno zdanje. Sad svi vide, ali opet oni ne vide. E, onda se podigne prašina i nastane medijska b(r)uka... Nadležni zabezeknuti, ne mogu da vjeruju tuđim očima, da se neko usudio da podigne bespravni objekat. Iznervirani, pokreću proceduru za ispitivanje nadležnosti. Ko, što, kako se dogodilo? Koji se propisi nijesu poštovali? Da li ima elemenata krivične odgovornosti? Sve uz prijetnje rušenjem, odnosno vraćanjem u prvobitno stanje...

Kako zgrada-hotel, kad se završi, predstavlja objekat divlje sagrađen, a svi su gledali kako niče od temelja do antene, kako prima goste.

Stari gradovi su ponos primorskih opština. Naši stari gradovi se renoviraju (ne restauriraju), dograđuju, klimatuzuju. Niko ne reaguje. Simbol našeg turizma je tabu tema. Do Sveca nekako, u grad nikako.

Novi gradovi niču. Po najavama, biće brojniji nego oni na sjeveru CG. Tu su Luštica bay, Porto, Portonovi, planira se Buljarica, Skadar Lake. Iako su u turističkoj strategiji dominantni hoteli, u stvarnosti dominiraju stambena naselja.

Plaža mala, idealno mjesto za kupanje. Osvanu pobijeni stubovi u moru, narednog dana konstrukcija. Sve se to dešava daleko od očiju javnosti jer, zaboga, velika Crna Gora ne dozvoljava da se sve dozna na vrijeme.

Možda je plima donijela stubove i građu.

Tutnji, grmi, ruši se brdo, stijenje u more... Ne bi začudilo i da su i lovac i jeleni, sa crteža u Lipcima, nestali - pobjegli.

Ako se turistička sezona skraćuje na 60 dana, to se građevinska povećava na 300 dana. (Ne)dozvoljena gradnja ometa turiste, buka građevinskih mašina do ponoći, iz noćnih klubova od ponoći ...

Pred izbore pušćaj, a poslije priteži uzde. Normalno, to se odnosi na pučanstvo. Od sređivanja stanja na terenu ne vide se višespratnice koje niču, rušenje spomenika, obale. Ili su to zahvalnice i diplome zaslužnim, ili je nešto gore od oboje.

Ono što se danas radi s prirodnom i kulturnom baštinom, koja se naziva održivi razvoj, zločin je koji se prebacuje na kolektivnu krivicu.

Zločin će se ukazati, ali se neće dokazati, ni krivac pokazati. Zločin se (ne)isplati!

Da li je zločin rušenje zidina starog grada u Herceg Novom i Budvi? Da li je zločin prema budućim generacijama pretvaranje obale u betonska naselja? I tu smo prevazišli sebe, jer brda iznad obala pretvaramo u sela ili naselja. Tako i u neviđbog niču turistička naselja. Kada se alarmira javnost, dolazi do intervencija. Posao je priveden kraju.

Budva je Las Vegas, grad dobrih kockara. Svi grade, a malo ko je uhvaćen.

Što znači iniciranje procesa za ustanovljavanje krivice kako bi se sagledala mogućnost pokretanja izviđaja od strane tužilaštva, a zatim prekršajnog ili krivičnog postupka u sudskom sporu? Ako bi se postupilo po zakonu i zahtijevalo da se poštuje pravni poredak CG, i pristupilo rušenju postojećih, neregularnih građevina, predlažem da se izgradi vještačko ostrvo u Budvanskom akvatorijumu. Vjerujem da bi materijala bilo dovoljno za jedno pristojno ostrvo.

U Americi, ukoliko se restorater ili, ne daj bože, hotelijer, usudi da izmijeni, proširi spoljni ili unutrašnji prostor, automatski dobija kaznu od 200.000 dolara. Kod nas, ako je investitor od ugleda - dobija izmjenu DUP-a.

Ako i to ne može, eksproprijacija bato - nema šale. Ako treba, u cilju ekonomskog prosperiteta, umjesto Mauzoleja na Lovćenu ima da nikne hotel. A zbog toga treba popustiti i dopustiti uglednim investitorima da grade na državnom, a ako treba i privatnom zemljištu. Kad je opšti interes u pitanju, ne smije niko državu ucjenjivati. Ne razumije to narod, ali će shvatiti u narednih 25 godina.

Zbog toga se svađaju predstavnici naroda. Jednog investitora smo oćerali, dobro ga naljutili. Ali se vrće! I uinat se nameračio na najljepši crnogorski dio. Zaboljelo moćne ćeranje poznatih investitora i traže krivce. Ne shvataju krivci da treba dati za manje da bi dobili više. Neki ni ekser da zabodu, a da se ne aktivira aparat zaštite državnih interesa. Tako je, kažu, po zakonu. Neka država objavi imena uzurpatora, ali pravih. Najnoviji trend: formiraju se komisije-inspekcije za efikasniji rad i transparentnost protiv sive ekonomije, Uprava za inspekcijske poslove puni budžet. Dodatno se usvajaju GUP-ovi, DUP-ovi ... Da im nije to već u opisu redovnog posla, shvatili bi odlučnost Vlade da će ozbiljno da raskrsti sa nelegalnom gradnjom.

Mislim, sigurno hoće, sve je manje mjesta preteklo za gradnju.

Autor je glavni urednik magazina Putovanja

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")