IN MEMORIAM

Čovjek vrline i nauke

Svoju ljubav prema nauci i opredjeljenje da se bavi njome, nije napuštao ni u vrijeme kada je obavljao značajne političke funkcije, što je dokazao brojnim objavljenjim stručnim i naučnim radovima, kao i učešćima i rukovođenju u mnogim razvojnim i prostorno planskim projektima
179 pregleda 2 komentar(a)
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.06.2015. 08:07h

Prof. dr Miljan RADOVIĆ (1933 - 2015)

Dana 15. juna 2015. godine, u Beogradu, prestalo je da kuca srce velikog čovjeka, pedagoga, naučnika i druga - Miljana Radovića. Izgubio je borbu za život, ali je ostao nepobjediv u vrlinama koje su ga krasile. Znaju to najbolje oni koji su ga poznavali iz davnih studentskih dana, a osvjedočili su se i ostali građani Crne Gore, poznavajući ga kao profesora ili političara.

Rođen je prije 82 godine u selu Žirci, kod Kolašina. Po završetku osnovne škole u Crkvini i Barama, a niže gimnazije u Kolašinu, odlučio je da se posveti pedagoškom pozivu, zbog čega je u Beranama završio učiteljsku školu.

Nakon završetka učiteljske škole, upisao je Prirodno-matematički fakultet, grupu geografija, u Beogradu, i diplomirao 1959. godine.

Ljubav prema nauci, kao i nastavnički poziv za koji se opredijelio i realizovao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, motivisali su ga da upiše postdiplomske studije, koje je završio 1962. godine na geografskom odsjeku Prirodno-matematičkog fakulteta, usmjeravajući se za izučavanje turizma Crne Gore. To je potvrdio svojom doktorskom diseratcijom „Crnogorsko primorje - uslovi za razvoj turizma“, odbranjenom na istom odsjeku 1969. godine, što ga je promovisalo u predvodnika onih koji su se opedijelili za proučavanje turizma Crne Gore.

Svoju ljubav prema nauci i opredjeljenje da se bavi njome, nije napuštao ni u vrijeme kada je obavljao značajne političke funkcije, što je dokazao brojnim objavljenjim stručnim i naučnim radovima, kao i učešćima i rukovođenju u mnogim razvojnim i prostorno planskim projektima.

Nastavničkim pozivom bavio se na Ekonomskom fakultetu u Podgorici od 1962. do 1989. godine. Njegovi stručni, naučni i pedagoški kvaliteti preporučili su ga za rektora Univerziteta Crne Gore.

Godine 1989, nakon podnošenja ostavke na mjesto predsjednika CK SK CG, odlazi u Beograd, gdje je radio u Centru za društveno-ekonomska istraživanja, a zatim u Institutu ekonomskih nauka, kao šef sektora za razvoj turizma i regionalni razvoj.

Godine 2005. dobio je počasno zvanje profesor emeritus na Univerzitetu Crne Gore.

Pedagoški rad, nakon odlaska u penziju, nastavio je na fakultetima za turizam i ugostiteljstvo u Kotoru i Baru, na svim nivoima studija, osnovnim, posdiplomskim i doktorskim.

Učešće i rukovođenje projektima, učešće na naučnim skupovima, ali i objavljivanje stručnih i naučnih radova i monografija, profesor Miljan Radović, nije prekidao odlaskom u penziju.

Prof. dr Miljan Radović, osim domaćih, nosilac je i brojnih inostranih priznanja i odlikovanja.

Posmrtni ostaci profesora Miljana Radovića, počivaće u rodnoj grudi njegovih predaka, želeći i na taj način da iskaže ljubav prema Crnoj Gori, koju je toliko volio, što je potvrdio svojim djelima i primjerom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")