LOVAC NA ZMAJEVE

Krkobabići

Kongres SDP-a se primiče i režim i njegova propaganda su na nogama. Šta bi tek radili da mečka zaigra u njihovom dvorištu?
19 komentar(a)
Oskar Schlemmer, Bauhaus Theater
Oskar Schlemmer, Bauhaus Theater
Ažurirano: 22.05.2015. 07:03h

Mora da se Premijer osjeća zapostavljeno ovih dana. Bastilja ne počinje i ne završava Dnevnike njegovim poduhvatima. Ali Mister Informer nije ljubomoran. Zna on da Rutovići to rade za njegovo dobro.

Nepogrešivo kao i uvijek. Zato je gledateljstvo takozvanog Javnog servisa danima zasuto poduhvatima omiljenih ministara, Brajovića i Lazovića. Iz večeri u veče, oštroumni Ivan i mali Radojica, otvaraju infrastrukturne objekte, obećavaju završetke radova u roku, slave godišnjice uspješnih kompanija, najavljuju brojne investicije.

Šef je sve dogovorio sa braćom Arapima, samo da se pospreme stvari u SDP-u. I obećavaju - vodili bi SDP kao Pajović Pozitivnu - ni sa DPS-om ni sa opozicijom. U prevodu to znači - za DPS! Krivokapić, s druge strane, još ne shvata ili ne želi da prihvati, da mu Premijer, dok i dalje redovno sa njim ćaska po skupštinskim salama, zateže svilen gajtan oko vrata. U stvari, Ranko je ubijeđen da Milo, kako i sam sarkastično reče, nema favorita u tuči za predsjednika SDP-a. To što se Informer loži na Ivana krivi su Aco, Ćoćo i Džigi, za "finu" podršku Statisove propagande grijeh pada na Šinavatru i drugove koje je Ivan zadužio izdavanjem crnogorskih pasoša, dok pumpanje od strane RTCG, Pinka i Prve ide na dušu lakiranog spin doktora. To jest njegovog šefa, saveznog premijera Caneta, kako ga Ranko inače zove.

Propagandna mašinerija, koja je upalila motore za omiljenog kandidata, u stvari, na ovom tragikomičnom primjeru pokazuje zašto u Crnoj Gori nijesu moguće promjene ni 25 godina nakon pada Berlinskog zida. Više se laži i Potemkinova sela ne prosipaju samo kada Šef ide u boj - sada se ista matrica pušta i za blaženog ministra Ivana. I (njegovu) gospođu ministarku. I malog Radojicu. I njegove i Jusufove prste u DPS medu. Javljaju se režimski analitičari sa katastrofičnim porukama za delegate SDP kongresa - ako glasaju Ranka, kažu, propade im koalicija sa DPS-om. A time, ostadoše bez meda.

Dakle, režim i njegova propaganda su na nogama. Šta bi tek radili da mečka zaigra u njihovom dvorištu. Sigurno bi kao Gruevski dizali ustanak po Crnoj Gori. Lože se žestoko na SDP, iako razjašnjenje dileme ko će biti novi lider te stranke ima veći lični nego opštedruštveni značaj. Zato, kako sami naglasiše, hvala Ivanu, Vujici, Miću, Jusufu, Đorđu - pokazali su kako je umakanje u DPS med sinonim njihovog patriotizma i socijalne pravde. Štaviše, malo su oni oblizivali prstiće nego sada na njihovoj listi kolo vode nasljednici, sinovi, bratanići, zetovi... Dinastija krkobabića - crnogorska verzija.

Hvala i Ranku, Rašku, Ramu, Novaku (Adžiću, ne Kilibardi). Oni, i nakon što je Premijer istakao svog kandidata za šefa SDP-a, žele da vjeruju kako je Šef nevin u čitavoj priči. I čine čuda da ga zadrže na svojoj strani. Da sačuvaju njegovo povjerenje. Čak je Raško u tu svrhu rizikovao život i bez pojasa za spasavanje par sati ćaskao sa Duškom, na jahti brata Koleta.

Sve u svemu, u SDP-u se vodi mali rat čiji pobjednik može biti samo šef DPS-a. Ko god preuzme tron SDP-a, Mister Informer će ga priviti na srce i primiti na kanabe kao da mu je najrođeniji. Ako pobijedi Ivan, kočija je već spremna da se odmah upregne već osedlani SDP - ako pobijedi Ranko, ponudiće se i njemu mjesto u kočiji. Ako odbije, Milić i Pajović jedva čekaju na klupi za rezerve.

Iako se kongres socijaldemokrata primiče, još nije razjašnjena ključna dilema - da li je čitavo ovo rvanje bitka za ulagivanje Šefu i preraspodjelu fotelja i resursa unutar partije, ili suštinski raskol oko budućeg puta kojim SDP i država treba da idu. U slučaju da je ovo drugo, onda bi taj novorođeni SDP odmah nakon izbora Krivokapića morao postaviti pitanje povjerenja Vladi. Suprotno, ako Ranko misli da eventualnu pobjedu iskoristi za nastavak saradnje sa privatnom Đukanovićevom vojskom, kako bi iznutra mijenjao stvari, onda bi veći doprinos demokratskim procesima dao ako bi se povukao iz trke za predsjednika i to mjesto prepustio nejakom Ivanu. I Miću, Jusufu, Vujici, Đorđu...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")