STAV

Tovariš Marko

Zašto činjenica da je tovariš Marko proslijedio depeše MVP-a Danu eliminiše spekulaciju da ih je dobio od "centra moći iz vrha DPS-a"?! Recimo, od tovariša Milana (Roćena)?
95 pregleda 85 komentar(a)
Tovariš Marko, Foto: Belle Mellor
Tovariš Marko, Foto: Belle Mellor
Ažurirano: 27.04.2015. 05:53h

Tovariš Marko nije izdržao. Prepao se da istraga ne krene u pogrešnom pravcu, ka centrima moći u vrhu vlasti. Zato pravovremeno Tužilaštvu saopštava da on stoji iza depeša! Tu se već nameće prvo pitanje za tovariša Marka: zašto činjenica da je on proslijedio depeše MVP-a Danu eliminiše spekulaciju da ih je dobio od "centra moći iz vrha DPS-a"?! Recimo, od tovariša Milana (Roćena)?

Tovariš Marko dalje obrazlaže svoje javljanje namjerom da odagna sve "sumnje i spinove", koji su se mogli čuti u javnosti, da je riječ i neautentičnim dokumentima?! Kako nije poznato da je bilo ko ozbiljan dovodio u pitanje autentičnost dokumenata i kako je sam ministar Lukšić potvrdio njihovu vjerodostojnost, postavlja se pitanje da li tovariš Marko izmišlja povod svog javljanja iz razloga samoreklamerstva ili zato da bi pažnju javnosti i moguće istrage sa "jakog centra moći iz vrha vlasti" skrenuo na samog sebe, koji je u čitavoj priči najmanje važan. I po sopstvenom priznanju imao je ulogu diplomatskog poštonoše.

Dalje, tovariš Marko tvrdi kako curenje informacija iz MVP-a nema veze sa unutarpartijskim sukobom u DPS-u iako sve insiticije koje sam navodi kao izvor vode i kontrolišu čelnici DPS-a?! Ispada, po tovarišu Marku, da mu je papire dao neki depeesovac, ali on ne želi da ga otkrije da mu ne bi ugrozio bezbjednost. Bravo, druže Marko. Ali onda se rađa novo pitanje - koji su motivi tog centra moći iz vrha vlasti da doturi tovarišu Marku ove papire ako oni, kako Marko uporno tvrdi, nijesu u svrhu unutarpartijskog obračuna?! Ispada da je taj njegov izvor u najmanju ruku za neutralnost kao i NVO koju tovariš Marko vodi. I da i on ne dovodi u pitanje aneksiju Krima od strane Rusije, kao ni opravdanost balvan revolucije u SAO Donjecka Republika! Otuda je, nažalost, neubjedljivo obrazloženje tovariša Marka da su on i njegov baja iz vrha vlasti objelodanili Lukšićeve depeše da bi razotkrili manipulacije crnogorskih zvaničnika koji promovišu NATO integracije?! Na Markovu, a i na žalost javnosti u čije ime on istupa, Lukšić je u pravu - u depešama nema ničeg novog, ničeg što se razlikuje od stavova koje papagajska propaganda DPS-a svakodnevno ponavlja promovišući, na Bebin tragikomični način, NATO integracije. Ne znam zašto tovariša Marka boli što ga Lukšić denuncira u inostranstvu kao jedan od punktova preko kojih Rusija sabotira NATO aspiracije Crne Gore?! Čak i ako tovariš Marko u kontinuitetu promoviše lik i djelo Vladimira Putina iz čistih ubjeđenja, a ne, kako sam voli da kaže, kada denuncira neistomišljenike zbog grantova - očito je da sve što NVO Pokret za neutralnost radi ide na Putinovu vodenicu.

Priča o neutralnosti Crne Gore samo je eufemizam za njeno podvođenje ruskoj sferi uticaja.

Dalje, uz sve pomenuto, Marko poziva Tužilaštvo da pokrene istragu i nudi se za svjedoka saradnika! I tu se javljaju nova pitanja - zašto bi Tužilaštvo otvaralo istragu oko papira koji nemaju oznaku državne tajne i koji ne dovode u pitanje nacionalnu bezbjednost Crne Gore. I drugo - zašto se tovariš Marko nudi za svjedoka kada prethodno kaže da ne može odati izvor zbog njegove bezbjednosti?! Ostaje zato da se spekuliše šta bi onda tovariš pričao na uvo Stankoviću?! Da li bi možda samo njemu šapnuo ko mu je bio veza?! Ili želi još malo promocije i slave. Prije nego ode na Putinovu paradu, 9. maja?!

Na kraju, dobro je što tovariš Marko nije izdržao. I što je progovorio o svojoj istorijskoj ulozi u životu naše male nacije. Njegovo razotkrivanje je posebno važno jer ipak potvrđuje spekulacije u javnosti da iza curenja Lukšićevih depeša stoji centar moći iz vrha vlasti! Ostaje samo jedna dilema: da li izvor tovariša Marka dotura depeše zbog unutarpartijskog sukoba u vrhu DPS-a ili zato što radi za Ruse?! Po Marku reklo bi se da je ovo drugo! Jer tovariš Marko nam kaže kako depeše nemaju veze sa sukobima u vrhu vlasti. Onda jedino mogu imati veze sa Putinom. I željom Kremlja da ovaj dio Balkana zadrži u svojoj interesnoj orbiti. U takvom raspletu događaja zamišljam da bi tovariš Marko idealno nosio lik druga Strelkova iz Donjecke Republike. Ili da ipak sve ostane u sferi mašte - neka Marko bude samo Pasternakov Streljnikov, a ne Putinov Strelkov! Lik iz literature. Bolje bi bilo i za njega i za nas.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")