NEKO DRUGI

Utučen čovjek

Miškovićev put od seoskog dečaka iz Bošnjana do predsednika jedne od najvećih kompanija u državi posut je kontroverzama. Nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu i rada u Jugobanci i Trajalu, Mišković se zapošljava u kruševačkoj Župi, gde napreduje do generalnog direktora. Onda postaje potpredsednik Vlade za vreme Slobodana Miloševića, što je funkcija koju napušta samo šest meseci kasnije
0 komentar(a)
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.04.2015. 09:32h

Euribor je kamatna stopa po kojoj najveće evropske banke pozajmljuju evre jedna drugoj. To bi, u najkraćem, bio odgovor koji 14 inspektora Uprave kriminalističke policije, koji su ispitivali Miroslava Miškovića, nije znalo. Uvređen niskim sposobnostima svojih islednika, prvi čovek Delta holdinga požalio se ove nedelje sudiji u podsmešljivom maniru: "I oni hoće da proveravaju poslovanje Delte!".

Nije da Mišković nema pravo, ali nema ni izbora. U zemlji koja pledira na normalnost, osumnjičeni mora odgovarati i na najgluplja pitanja policajaca i istražnihsudija. Što ne tvrdimo da je ovde slučaj. Slučaj je da se najozloglašenijem tajkunu već drugi put sudi za istu stvar - izvlačenje 16 miliona evra iz putarskih preduzeća i utaju 14 miliona evra poreza. Prvi put postupak je vodio sudija koji mu je vratio pasoš, a zatim je njegov predmet spojen sa ostalima iz "putarskog kompleksa", pa je suđenje krenulo ispočetka. Sa novim sudijom - i bez pasoša.

Miškovićev slučaj, kao i cela njegova karijera, obojen je politikom. Premijer Aleksandar Vučić u dobroj meri ima upravo njemu da zahvali na izbornoj pobedi, izvojevanoj marketinškim potenciranjem svog obračuna sa tajkunima, u kojoj je "Miško" bio glavni eksponat. Kasnije, posle izbora, Mišković je rehabilitovan pozivom da svojim savetima pomogne Vladi Srbije da stvori bolji poslovni ambijent. Šizofreno, što bi rekao ambasador SAD Majkl Kirbi.

Miškovićev put od seoskog dečaka iz Bošnjana do predsednika jedne od najvećih kompanija u državi posut je kontroverzama. Nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu i rada u Jugobanci i Trajalu, Mišković se zapošljava u kruševačkoj Župi, gde napreduje do generalnog direktora. Onda postaje potpredsednik Vlade za vreme Slobodana Miloševića, što je funkcija koju napušta samo šest meseci kasnije. Zatim, 1991. godine počinje njegov uspon kao privatnog biznismena. Prvo je osnovao Deltu M, što po jednima znači "Miroslav Mišković", a po drugima "Milošević Mišković", a ubrzo zatim i Delta banku, Delta Maksi, Delta Đenerali, Delta Real Estate, i tako dalje. Posao cveta tokom ratnih 90-ih, a eksplodira dolaskom Đinđića i Koštunice na vlast i skidanjem sankcija Srbiji. Godine 2007. Mišković čak stiže i na Forbsovu listu najbogatijih ljudi sveta. Za sve vreme vlasnik Delte ne zaboravlja svoje veze sa političarima, pa je po urbanoj legendi finansirao praktično sve važnije partije, a po priznanju Tomislava Nikolića, i Srpsku radikalnu stranku u vreme kada su je vodili on i Vučić.

Poslovna filozofija mu se svodi na to da firmu maksimalno razvije dok nema konkurencije, a onda je proda kad jaki igrači "priprete". Tako je uradio sa Delta bankom (Inteza), sa osiguranjem (Đenerali) i Maksijem (Delez). Zemunski klan ga je kidnapovao 2001. i pustio sutradan nakon plaćenog otkupa. Insistira da ga svi zovu "predsednik". Bavio se vrlo uspešno atletikom. Oženjen je Ljiljanom i ima dvoje dece: Ivanu i Marka.

Trenutno je, kako je na suđenju sam rekao, "veoma nesrećan i utučen čovek".

(danas.rs)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")