SRDAČNO SA KOSOVA

Kosovo propada! I šta sad?

A gdje je bila međunardona zajednica dok smo propadali? Bila je tu i saučesnik je u zločinu koji su nad Kosovom počinili kosovski vlastodršci
53 pregleda 30 komentar(a)
Dan Evrope, Priština, Foto: Eulex-kosovo.eu
Dan Evrope, Priština, Foto: Eulex-kosovo.eu
Ažurirano: 16.04.2015. 09:22h

Šef kancelarije Svjetske banke na Kosovu, Jan Peter Olters, ovih je dana javno kritikovao kosovske političare rekavši da već više od petnaest godina ne uspijevaju izvući Kosovo iz teške društveno-ekonomske situacije i okrivio ih da su najdogovorniji što cijela država i društvo stagniraju.

U izjavama za lokalne medije, Olters je rekao da su politički lideri Kosova, oni na vlasti ali i oni u opoziciji, odgovorni što i od završetka rata 1999. godine, Kosovo još uvijek nije našlo put kojim će se razvijati, dok je partijski interes jedini koji kosovski političari imaju u vidu kad odlučuju o državnim poslovima.

Oštrim jezikom, ovaj međunardoni zvaničnik je optužio političku elitu Kosova da zbog svojih uskih interesa upropaštava državu, koja već godinama klizi u sve dublju socijalnu i ekonomsku krizu, sa velikom stagnacijom u obrazovanju, zdravstvu, javnim uslugama, pod vlašću koja je pomiješala prioritete, i politikom koja živi na kičmi građana.

* * *

Da, Jan Peter Olters je sasvim u pravu. Potpisujem sve što je rekao. I više od toga.

Jer, u svojim izjavama, čovjek Svjetske banke zadužen za poslove na Kosovu samo je ponovio ono što mi ovdje - mediji, civilno društvo, građani - već godinama govorimo: vlast nam je previše korumpirana i kriminalizovana da bi mogla izgraditi državu u kojoj vlada pravo, koja razvija ekonomiju i postoji da bi svojim građanima pružila što bolji život.

No, rekao bi neko, jedno je kad to kažu lokalni ljudi, za koje se sa velikom sigurnošću može tvrditi da imaju i svoje privatne motive za kritiku vlasti (ljubomora, rivalstvo, osveta i uzajamna nepodnošljivost su sasvim sigurno uticajni faktori kad jedan Balkanac stvara sud o drugom Balkancu), a nešto sasvim drugo kad to isto kaže neko sa strane, neko sa visoke međunarodne pozicije i zvaničnog ranga!

I to potpisujem! Postoji razlika, i to kakva! Ogromna!

Sad, kad je Olters rekao to što je rekao, svima je kristalno jasno da smo već odavno u fazi kada naši vladari ne samo da ne mare što kaže narod, već ih nije briga ni što kažu stranci. Čak i kad ti stranci dolaze sa najviših međunarodnih pozicija.

Razlika je tu što sad, zapravo, potpuno spoznajemo da nam je vlast korupmirana do te mjere da ih više nije sramota što ih svakodnevno hvatamo na djelu! Ne samo mi, već i svi oltersi svijeta!

Naši su takozvani državni i politički lideri ugrabili toliko vlasti, moći i bogatstva, da se (sa razlogom) osjećaju nesavladivim, nepobjedivim, nezamjenjivim!

Što znači, svjesni su oni da će sama ta međunardona zajednica, koja je i poslala Oltersa na Kosovo, u određenom trenutku njemu reći: Eto, rekao si što ti je bilo na duši, sad možes mirno spavati, a mi ćemo nastaviti sa poslom kao i do sada!

Business as usual!

* * *

Eh, da! Business as usual. To je u stvari ključ cijele priče. Magična riječ, koja nam objašnjava sve.

Jer, ono što Olters ne pominje u svojim kritikama, jeste ono što svi mi pitamo, a niko da se nađe voljan da nam odgovori: A gdje je bila ta, moćna, međunardona zajednica, dok smo mi propadali u taj društveno-ekonomsko-politički ambis?

Gdje su bili svih ovih godina Svjetska banka, Evropska unija, Ujedinjene nacije, demokratske države Zapada i OEBS i MMF i EULEX i Savjet Evrope, i svi ti visoki zvaničnici koje je ta međunardna zajednica slala na Kosovo, dok je Kosovo propadalo? Šta su svi oni radili dok je Kosovo propadalo?

Odgovor jeste očigledan: svi su bili tu, na Kosovu, okrećući glavu i zatvarajući oči, dok su nam političari krali i pljačkali društvo. Svi su bili tu, pomažući tim istim liderima koje sad Olters kudi, da rade iste te stvari za koje ih sada optužuje.

Ta međunardona zajednica je cijelo vrijeme bila saučesnik u tom zločinu koji su nad Kosovom počinili kosovski vlastodršci. I to je za njih, sve ovo vrijeme, bilo običan: business as usual!

Što njih čini tek običnim ljudima koji samo rade svoj posao.

Što bi neko kratko rekao: Men at Work!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")