SVIJET U RIJEČIMA

Netanijahu i Izrael zaslužuju jedan drugog

Lopta je u dvorištu manjih partija; one će odlučiti da li Netanijahu ostaje u igri. Većina njih ga prezire
5 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 10:31h

Posle objavljivanja preliminarnih rezultata ovih izbora, prva pomisao mi je bila: moraćemo da menjamo ovaj narod. Nisu nam potrebni izbori za novu vlast; potrebni su nam opšti izbori za novi narod Izraela - i to odmah. O

voj zemlji je to pod hitno potrebno. Ovaj narod neće izdržati četvrti mandat Benjamina Netanijahua, iako mu je u utorak poverio zadatak da formira novu vladu.

Ako je posle šest godina zastoja, sejanja straha i panike, mržnje i beznađa - ovo izbor građana, onda su oni teško oboleli. Ako se posle svega što je poslednjih meseci razotkriveno, posle svega što je napisano i rečeno, izraelski feniks još jednom digao iz pepela tako što su ga građani Izraela izabrali da ih vodi još četiri godine - ovo društvo je slomljeno, verovatno bespovratno.

Netanijahu zaslužuje građane Izraela i oni zaslužuju njega. Put kojim će ova zemlja ići zacrtan je rezultatima ovih izbora. Ogroman broj Izraelaca je očigledno izgubio svaku vezu sa realnošću, što je rezultat dugogodišnjeg ispiranja mozgova. Izraelci su glasali za čoveka koji će izazvati sankcije Amerike protiv Izraela, za čoveka koji se celom svetu odavno smučio. Glasali su za čoveka koji je priznao da nas je sve nasamario svojim govorom na Univerzitetu Bar-llan; on sada skida masku i zauvek se odriče tih reči. Izraelci su rekli „da“ čoveku koji je palestinskoj državi rekao „ne“. Dragi glasači Likuda, čemu ste dođavola rekli „da“? Za još 50 godina okupacije i ostrakizma? Da li je to ono što zaista želite?

U utorak su postavljeni temelji za novu državu aparthejda. Ako Netanijahu uspe da sledeću vladu napravi po svojoj želji, onda rešenje sa dve države konačno propada i počinje bitka za binacionalnu državu. Ako Netanijahu postane sledeći premijer, onda Izrael neće napustiti samo mirovni proces, nego i ovu stvarnost. Odbij, dragi svete, mi dalje putujemo sami. Ne mešaj se, mi sanjamo dalje, narod je uz Netanijahua. Neka Palestinci greju klupe u međunarodnom sudu pravde u Hagu, neka navale naši neprijatelji, neka se Gaza spremi za sledeći surovi izraelski napad.

Još uvek nije sve izgubljeno. Novog premijera će krunisati Moše Kalon i glavešine ostalih manjih partija. U vreme pisanja ovog teksta, Kalon još nije objavio svoje namere. Lopta je u dvorištu tih partija; one će odlučiti da li Netanijahu ostaje u igri. Većina njih ga prezire, ali je neizvesno da li će imati hrabrosti da postupe protiv većinske volje javnosti. To će biti test njihovog integriteta. Moše Kalon i Arije Deri, da li stvarno mislite da je Netanijahu bolji lider od Isaka Hercoga za društvo socijalne pravde koje navodno želite? Da li pristojan i odvažan predsednik naše države Reuven Rivlin veruje da će Netanijahu biti bolji premijer od Hercoga? Krajnji ishod je još uvek otvoren - ali činjenica da su osoba poput Netanijahua i partija poput Likuda ostali vodeća snaga u zemlji ne uliva nadu.

Netanijahu samo što nije prestigao Davida Ben-Guriona koji je najduže vladao Izraelom. Još uvek je na drugom mestu, a već je teško setiti se ijednog njegovog važnog dostignuća. Zato je spisak njegovih nepodopština dugačak. Ali on je izabranik naroda, ili njegove većine. A rezultati izbora se moraju poštovati, iako postaje skoro nemoguće nadati se bilo kakvom boljitku. Jedina uteha je da će novi Netanijahuov mandat izazvati reakcije međunarodne zajednice. To je sve što nam je ostalo.

(Haaretz; Peščanik.net; preveo: Z. TRKLJA)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")