OPASNE STVARI

Heroj Omer

Stvarnu istinu o udesu treba hrabro saopštiti. Svako “lakiranje” ili, ne daj bože, lažiranje, imalo bi dugoročne posljedice
79 pregleda 16 komentar(a)
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2015. 08:44h

Udes helikoptera Vojske Srbije sa smrtnim posljedicama sedam osobaa je, s razlogom, izazvao i pažnju, pa i tugu u regionu. Taj slučaj je predmet mnogih analiza. Ona službena će biti saopštena do kraja marta.

Nije teško uraditi rekonstrukciju ovog događaja. Uzrok udesa je jasan - u pitanju je etički princip kojim je pilot Omer Mehić bio obdaren. Šta je etički princip pilota u službi traganja i spašavanja? To je ona moralna snaga pilota koja ga vodi da po svaku cijenu, pa i po cijenu sopstvenog života, želi spasiti život nekog drugog, kome čak ne zna ni ime ni prezime. Šta je u ovom konkretnom slučaju moglo uraditi rukovođenje i komandovanje? Nije moglo uraditi ništa. U takvim situacijama pilot je jedini donosilac odluke i na njegovu odluku se nije moglo uticati.

Desila se velika tragedija, gubitak za porodice i prijatelje, gubitak za Vojsku Srbije, te gubitak za državu Srbiju. Teško se mogu zaliječiti rane od svih tih gubitaka, ali se, nepromišljenim postupkom, mogu proizvesti veće štete i od ove koja se već desila. Kako? Da se zbog javnog mnjenja preduzmu ishitrene mjere prema bilo kome u sistemu rukovođenja i komandovanja, a u vezi sa ovim slučajem. To bi bilo ubijanje etičkog principa u pilotima službe traganja i spašavanja, a to bi bila najveća moguća šteta koju bi neka država mogla imati. Poslije ubijanja etičkog principa pilota, nastupilo bi ziheraško-birokratsko-administrativno dovijanje, ne da se zadatak spašavanja izvrši, nego da se on ne izvrši. Takvo ziherašenje bi moglo prouzrokovati ko zna koliko drugih žrtava koje bi inače mogle biti spašene. Ukoliko se u istrazi krene putem da je u ovom slučaju neko pogriješio, a sve zbog tobožnjeg dojma da institucije sistema rade svoj posao, ući će se u štete sa nesagledivim posljedicama. Omer Mehić je heroj kojim se mogu ponositi: porodica, rodbina, prijatelji, Vojska Srbije i država Srbija.

U svojoj komandantskoj praksi imao sam sličan slučaj - nepovoljna meteo situacija, a porodilja u nepristupačnom mjestu je u riziku po život i za sebe i za bebu. Pilot helikoptera iz službe spašavanja kaže da on može izvršiti zadatak spašavanja. Nemam moralno i zakonsko pravo da mu naredim da krene na zadatak. Nemam moralno pravo da mu zabranim da krene na zadatak jer - u pitanju su dva života.

Iako nisam bio pilot helikoptera, odluku sam donio - na zadatak spašavanja krenuo sam zajedno sa pilotom helikotpera. Ljudski, pilotski i komandantski rizik sam želio podijeliti sa pilotom helikoptera koji spašava druge živote. Uspjelo je. U posljednji čas spašeni su i porodilja i beba. Kaže se beba, a ono pravi “mulac”, sa preko šest kilograma. Pilotu helikoptera i meni ostaje radost uspomene, iako im nismo znali ni ime ni prezime. Bila je borba za njihov život.

Pilot Omer Mehić je heroj. Stvarnu istinu o udesu treba hrabro saopštiti. Svako “lakiranje” ili, ne daj bože, lažiranje, imalo bi dugoročne posljedice.

Jedan udes helikoptera sa tri člana posade, koji se prije tri godine desio u Crnoj Gori, školski je primjer lažiranja stvarnog uzroka udesa. Da pravna država Crna Gora stvarno funkcioniše, svi u sistemu rukovođenja i komandovanja, od najnižeg komandira do ministra odbrane, bili bi stavljeni pod najstrožu odgovornost. Zbog svog lažiranja!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")