NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Sav taj NATO

14 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2015. 07:41h

Godinama čekamo da po „pitanju“ odbrane od spoljnjeg neprijatelja i vojnog udruživanja budemo blagovreneno i pristojno informirani. U opticaju su tek nekoliko uopštenih, šupljih i pohabanih rečenica dovoljnih da „ubijede“ one koji su već ubijeđeni. Riječ je, naravno, o sigurnim glasačima koje je lako in-formirati budući da su već formirani. U procesu depees demokratskog izbornog procesa. Tako je podrška - natoizacija građanstva - stabilna i jednaka broju sigurnih glasača. Duša je depees glasača čista i pripravna poput bijelog lista hartije: vlast upisuje opciju koju želi i hoće. Implementacija, dabogme. Dobra je navika i praksa Depeesa da komunicira direktivom, izravno i u jednom smjeru. NATO nije izuzetak, dođe mu kao još jedan povod za suhoparne poštapalice i parole vlastodržačke klase. Vlast se više i ne trudi da nekog pridobije i ubijedi. Stalo se u međuvremenu na demokratsko stanovište o nebitnosti narodne mase.

U jednu riječ sve je stalo

NATO je ipak, u prigodnim govorima postao skraćenica za budućnost i procvat Crne Gore. Osim što garantuje bezbjednost, suverenost, nove investicije, demokratski napredak - potvrđuje i najbolji kvalitet vladajuće nam klase - pregovara se s najjačima i najbogatijima. Taj ortakluk će im, planiraju, podariti mnoge godine na vlasti. Bandoglave široke narodne mase, kao što je poznato, više drže do siromaštva i ostalih tradicionalnih vrijednosti. Elem, prošlosti - kako je to britko formulisao predsjednik Vlade, Republike, DPS-a i Košarkaškog saveza Crne Gore. Ujedno najbogatiji građanin koji je iz okršaja sa prošlošću izašao kao apsolutni pobjednik. Istu je odbacio u zapećak, ućutkao i nadmašio - u svim predikatima njenim. Zbrisao je kao od šale duhovno i materijalno nasljeđe socijalizma, ćirilicu, nesvrstanost, VIII sjednicu, drugu i treću Jugoslaviju, polovnom ladu, minus na tekućem računu... odnedavno čita na engleskom - u originalu.

Sve za NATO

Neki čelnici vojne udruge demokratskih država su nas pokosili svojom bezosjećajnošću ovih dana: pokazaše se kao račundžije i praktičari. Kao da gledaju samo svoj interes. Osobine tako strane našoj evroatlantskoj eliti koju odlikuju srčanost i posvećenost NATO vrijednostima. Reći ne, Crnoj Gori, koaliciji na vlasti, koja je spremna na sve i sve - osim vlasti - žrtvovati za alijansu, reći ne, onako hladno, sjevernjački razgovjetno.

Zanago, u zahtjevu demokratskih država Alijanse da Crna Gora tj. DPS zauzda korupciju i bezvlašće, ima zrno istine i iskrenosti. Evropljani, zatočnici politike kao obzirne i svrsishodne radinosti, znaju da je tamo gdje su upravljačke elite prožete korupcijom, država krhka i sklona padu. Ne brine ih to previše, dapače, slabe države su većma poslušne i uslužne. Nedoumica druga ih mori: u sustavima bez pravnog temelja, ne zna se ko je suveren i ko stvarno drži vlast. Je l’ država što je nemoćna da hapsi ili onaj kojeg niko, pa ni „suverena država“, ne smije uznemiravati, kamoli uhapsiti. S kim tadijer pregovarati.

NATO demokratizacija

Pridavanje većeg i višeg značaja apelu NATO-a za više zakonitosti i „snage države“, samo je “optimistička“ nadogradnja i konstrukcija domaćih natoista. Mršava pripomoć opozicije i „suverenista“ zanemogloj vladajućoj klasi, okovanoj neznanjem i korupcijom. Izreče se veliki rodoljub i rođeni setričić Ujka Sama, socijalista, radnički, etno tribun i lingvista. By the way, zahtjev za više (pravne) države a manje otimanja i zaduživanja posve je suprotan interesima i navikama depees vladavine.

Ako je NATO ozbiljan i principijelan, kao u izrekama neznavenih ili korumpiranih propagandista, valja očekivati da depees sam sebe pridavi ili se povuče za perčin i isčupa iz živog blata korupcije. Sve za učlanjenje, vladavinu zakona i pravnu državu. Ništa stoga, ako usput ostanemo bez depees vlasti, Rafeta, Ranka, Časlava... NATO je uz nas. Kao nekad velika Rusija.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")