LOVAC NA ZMAJEVE

3,8 miliona - krupna riba, zar ne

Više od tri decenije Sveto igra razne role na domaćoj političkoj sceni. Od skojevca, preko marksiste i nacionaliste, do liberala i europejca. Kako je mijenjao koju masku, tako je rastao njegov bankovni konto
0 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2015. 06:48h

Kakav ulov! Evo pojašnjenja čelnicima pravosuđa, crnogorskim zvaničnicima i njihovoj propagandi - šta su to "krupne ribe"! Hvala, Vanja. Tajni račun, Švajcarska koja je znala da sačuva svoje dobre klijente, brdo para, skoro 4 miliona dolara! Marović i njegovi su zaboravili na klizište u Markovićima kada se ova istraživačka gromada obrušila na njih. Tog dana, kada je znatiželjnim novinarima davao izjavu o sakrivenim milionima, potpredsjednik moćnog DPS djelovao je tužno i poraženo.

Očekivano, na ključno pitanje oko (ne)postojanja računa nije odgovorio.

Dok slušam nekadašnjeg marksistu Sveta kao da čitam Sartra: "Glume junake zato što su kukavice, a svece zato što su pokvareni, glume ubice zato što umiru od želje da ubiju bližnjega svoga, glume zato što su ljudi lažljivi od rođenja"!

Nađite mi tih 3,8 miliona i odmah ću ih pokloniti svojim neprijateljima, kaže najveći glumac crnogorske političke scene. Sartr bi rekao lažljivi čovjek, ali zbog viših sudija iz Bijelog Polja koji su jako senzitivni na jak rječnik, namjerno izbjegavam teške kvalifikacije. Makar i one bile tačne.

Više od tri decenije Sveto igra razne role na domaćoj političkoj sceni. Od skojevca, preko marksiste i nacionaliste, do liberala i europejca. Kako je mijenjao koju masku, tako je rastao njegov bankovni konto. Gramzivost je bila tolika da se, evo, nije mogla sakriti. Šef Đukanović izgleda mudriji - iako je njegov plijen sigurno veći od Marovićevog, on ga je pametno rasporedio na svoje partnere i prijatelje, a ne na ženino ime. Zato je nemoguće zamisliti, a kamoli pronaći, sličan račun Lidije Đukanović, pod šifrom “blažo”. Srećna porodica.

Još ranih devedesetih, po svjedočenju kuma i političkog pokrovitelja Momira Bulatovića, Sveto je ponajviše uzimao iz švercerskih poslova tadašnje vlade. Kum nije dugme, znao je zato Momir da upozori - mnogo si zahvatio Sveto, na šta mu je dovitljivi Grbljanin odgovarao sartrovski: “Ti, Momire, radiš za slavu, a ja za Miloša”!

I tako je nastalo prvih 3,8 miliona. Zato je s pravom majka Đina i Milošu omogućila pristup računu. Kome ćeš ako ne rođenom đetetu.

Sve su to laži zlonamjernih i pakosnih, kaže otac Sveto. A svi znamo da glumi. I da je tih 3,8 miliona, iako ogroman novac, samo dio onog što je od Kumrovca do danas sazidao mozak DPS mašine smrti. Zato Milo nije bio gadljiv, kao Momir, na Svetovo zahvatanje iz "tranzitnih" poslova. Znao je da ima dovoljno za obojicu. I tako, dok je Sveto radio za Miloša, Milo mislio na Anu. Bila je sjajan student, rano se udala, podnijela veliku žrtvu za čitavu porodicu, znao je da kaže brat Premijer. Vrijeme je bilo da joj se to vrati. Eto, otkuda u papirima njujorškog tužilaštva, koje “specijalna” Đina nikako da izuči, "sestra visokog crnogorskog zvaničnika"! Opet milioni, ali šta to vrijedi kada su naši tužioci godinama tvrdili da je u slučaju Telekom sve odrađeno bez meda i umakanja. Čak i kada su se pojavili istražitelji iz Majamija, to jest Njujorka, sa pronađenih skoro 8 miliona eura plaćenog mita, glavni glumac, Milo Prvi, je rekao kako se, eto, i američkom pravosuđu znaju desiti gluposti!

Zar nije ista matrica. Sartr bi rekao isti lažljivi ljudi. Uhvatiš ih u mitu i korupciji, a oni bez ustezanja uzvrate kako su to klevete i laži. Plus gluposti! I odmah potežu tužbe. Njihov investitor i izdavač Statis, umjesto da objasni našem dirigovanom Tužilastvu šta su Pua i Šinavatra radili preko njegove banke, kako su vraćani dugovi i krediti pojedinih klijenata ili upumpavani milioni u režimsku propagandu (koju Statis zove konkurencijom), prijeti tužbom i klevetom. Smještaju mu, kaže, Vijesti. Sestra Ana je, po priznanju njenog brata, baš ta “sestra visokog zvaničnika” iz papira njujorškog tužilastva, ali zašto time zamarati crnogorsku javnost. Treba kao RTCG i ostala propaganda juriti neprijatelje koji se usude da to prenesu. Ili, ne daj Bože, istraže. Sada na isti način uzvraća konsiljere Sveto. I on će da tuži. I da dobije, naravno. I tako će biti dok DPS bude pobjeđivao Crnu Goru zahavljujući Svetovom inžinjeringu. I sreći njegovih glasača od kojih mnogi žive sa 380 eura mjesečno, ili manje! Ali, zato vole da makar na izborima dobiju. I da skandiraju: Milo, Milo... Sveto, Sveto... Nakon sljedeće pobjede bio bi red da se zahvale i Đini.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")