PISMA ČITALACA

Retrospektiva u NK

80 pregleda 18 komentar(a)
Dom revolucije, Foto: Ivan Petrušić
Dom revolucije, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.03.2015. 10:05h

Ukupno posmatrano ekonomsko, privredno i socijalno stanje u Nikšiću je veoma zabrinjavajuće. Prije 20-ak godina u gradu pod Trebjesom skoro trećina stanovništva je bila radno angažovana. Danas to nije ni tri odsto. Nikšić grad sa više od 70.000 stanovnika ne može dugoročno da živi od kafana, kladionica, kockarnica i trafika. Nivo zarade ne zadovoljava određene potrebe porodica. U većem broju preduzeća i ustanova zarade kasne po više mjeseci, dok su davaoci usluga veoma ažurni u isporuci računa i njihovoj naplati, ne razmišljajuci o tome da li sa tim zaradama mogu podmirivati svoje obaveze.

Nikšićani se trude da plate one račune čiji iznos je najniži. Uglavnom su to računi za vodu i komunalne usluge. Istraživanje koje je sprovedeno u Nikšiću za potrošnju zarada, građani najviše izmiruju svoje obaveze prema vodovodu, jer su istraživanja pokazala da je situacija obrnuta u odnosu na račune za struju, vjerovatno zato što su ti računi i najveći. Što se tiče upoređivanja iznosa sadašnjeg duga u opštini Nikšić u odnosu na prethodni period, dug u kategoriji domaćinstva je rastao, dok je dug u okviru kategorije ostala potrošnja zabilježio pad u odnosu na prethodne godine.

Situacija u gradu negativno utiče na mlade školovane ljude, kao i na radnike koji posjeduju određena znanja, vještine i iskustva, jer ne mogu da nađu posao, pa umjesto da znanjem i radom doprinesu poboljšanju situacije, oni postaju dio ,,gladnih i siromašnih".

Spisak siromašnih svakim danom je sve veći i veći. Svi radnici koji su ostali bez posla dobili su prema socijalnim programima određene otpremnine, ali to nije dugoročno rješenje, već su to problemi koji su samo odloženi. Kao što se zna da u Nikšiću radnici koji su ostali bez posla zbog zatvaranja i propadanja preduzeća, otpremninu koju su dobijali, dio tih otpremnina je otišlo kod banaka na osnovu kreditnih zaduženja, ostatak je utrošen na izmirivanje ostalih računa - za struju, telefon, vodu, komunalije, dugove koji su u međuvremenu napravljeni, tako da od novca za otpremninu nije ostalo mnogo.

Da bi se u opštini Nikšić riješili problemi, treba dati šansu mladoj populaciji, treba da se aktiviraju brojna preduzeća, koja su već duži period ostala bez radne snage i praznih budžeta, da se pokrene proizvodnja i otvore nova radna mjesta i što je najbitnije od svega da se poveća nivo zarade.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")