KONTRA STAV

Očaj(nik) vrijedan milion eura

Vjerujemo da milion eura, koji ste nezasluženo dobili u Crnoj Gori, može bar djelimično umanjiti gorčinu očajnika otkrivenog u beskrupuloznoj prevari. Ovim završavamo naše obraćanje crnogorskim medijama.
954 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Vijesti
Klinički centar Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 02.03.2015. 09:50h

Uz izvinjenje svim našim bivšim i budućim pacijentima i njihovim porodicama, kao i crnogorskoj javnosti zbog toga što se ranije nijesmo obratili, a potpuno svjesni da ćemo ovim pismom uznemiriti čitaoce, odgovaramo na neistine, uvrede i poniženja saopštena u autorskom tekstu dr Aleksandra Nikolića, “Opstrukcija sa ciljem“.

Problemi dr Nikolića, aktuelnog direktora Centra za kardiohirurgiju u KCCG, ne leže u namjeri direktora KC dr Milana Mijovića da ga smijeni sa pozicije rukovodioca, niti u namjeri crnogorskih kardiohirurga da ga protjeraju iz Crne Gore, kako bi se po tekstu dalo naslutiti.

Dr Srđan Pavićević je prvi ljekar iz Crne Gore koji je završio kardiohirurško školovanje u jednoj od razvijenih evropskih država, Italiji. Formirao je tim ljekara sa kojima je uradio prvu operaciju na otvorenom srcu u Crnoj Gori, u aprilu 2003. Dakle, sve se to desilo „samo“ pet godina prije dolaska dr Nikolića u Crnu Goru. Dr Pavićević je nastavio samostalno da operiše sve do septembra 2008. Dr Aleksandar Mugoša je takođe završio svoju subspecijalizaciju iz oblasti kardiohirurgije u Italiji. Uspješno je, kao polaznik prve generacije, završio školovanje na katedri za kardiohirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dr Aleksandar Radović, nakon specijalizacije iz oblasti Opšta hirurgija, takođe kao polaznik prve generacije katedre za kardiohirurgiju završava užu specijalizaciju iz kardiohirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Svi smo dr Nikolića prvi put sreli tek kada smo zvanično z av r šili svoja školovanja.

Stvarni problemi dr Aleksandra Nikolića su:

Postaje nepoželjan u svim klinikama matične zemlje i dolazi u Crnu Goru 2008. godine. Dr Nikolićev stvarni problem leži u tome što ne posjeduje diplomu kardiohirurga, i nikada nije bio školovan na propisan način za zvanje kardiohirurga, već za 400 eura kupuje diplomu jednog nevladinog udruženja, bez prethodne provjere teorijskog i praktičnog znanja. Ovo potvrđuje i izjava predsjednice Ljekarske komore Srbije, povodom „Slučaj dr Nikolić“:

"Lekarska komora Srbije neće dozvoliti da bilo ko dobije licencu za stepen zvanja koji ne poseduje, jer u tom slučaju lekar sa takvom licencom dovodi u opasnost pacijente lečeći ih metodama i načinima koji nisu adekvatni”.

Papir dobijen na ovaj način, međutim, bio je dovoljan da mu Ljekarska komora Crne Gore izda licencu za rad kao kardiovaskularnom hirurgu.

Rad dr Aleksandra Nikolića u Crnoj Gori već godinu dana ispituje Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju. Za svoj četvorogodišnji rad u Crnoj Gori (izuzev redovnih plata, plaćenog smještaja, avionskih karata najmanje dva puta mjesečno na relaciji Podgorica-Beograd-Skoplje), prihodovao je ni manje ni više nego 802.000 eura, što, uz prethodno nabrojane stavke, ukupno iznosi više od 1.000.000.

Interesantno je da je većinu tog novca zaradio za operacije koje smo radili nas trojica kada on, ne samo da nije bio na radnom mjestu, nego nije bio u Crnoj Gori. Samo na taj način je tokom četiri godine dr Nikolić prihodovao, isključivo našim radom i odgovornošću, više od 460.000. Vjerovatno su ovih “ milion“ razloga osnovni motiv dr Nikolića da nas profesionalno i personalno diskredituje u namjeri da mu se otvori prostor za ponovno potpisivanje nekog “skrivenog“ ugovora i enormnu zaradu.

Zbog zloupotrebe položaja direktora Centra za kardiohirurgiju, neprofesionalnog ponašanja i pogrešnih odluka tokom liječenja pacijenata, čitav kolektiv Centra za kardiohirurgiju, svi zaposleni specijalisti i subspecijalisti, obraćali su se nadležnima - direktoru KCCG dr Milanu Mijoviću, ministru zdravlja dr Miodragu Radunoviću i predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću sa molbom za prijem. Sva naša pisma ostala su bez odgovora.

Rezultati u tekstu pomenute TAVI procedure, kojom se dr Nikolić toliko hvali u sredstvima javnog informisanja, a na koju je potrošeno više od 500.000 eura, su toliko obeshrabrujući da su nas komplikacije kod dvadesetak do sada urađenih procedura i loši rezultati liječenja natjerali da od medicinskog direktora KCCG prof. dr Ljilje Musić zahtijevamo formiranje stručne komisije koja bi analizirala rezultate rada i zaustavila primjenu, u rukama dr Nikolića, neefikasne i nebezbjedne metode. Sa povjerenjem u institucije sistema očekujemo da će Osnovno tužilaštvo uskoro, shodno zakonskim propisima, ispitati i provjeriti zakonitost rada dr Nikolića u Crnoj Gori i da ćemo time nas trojica crnogorskih kardiohirurga, prestati da budemo njegov „problem“.

Na kraju, dr Nikoliću, obratićemo se i Vama: Vjerujemo da milion eura, koji ste nezasluženo dobili u Crnoj Gori, može bar djelimično umanjiti gorčinu očajnika otkrivenog u beskrupuloznoj prevari. Ovim završavamo naše obraćanje crnogorskim medijama.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")