NEKO DRUGI

Diplomatski rečnik

Gde si, care - reći će mu, recimo, Vladimir Putin, a sutra će izaći naslov: „Putin smatra da Vučića treba proglasiti za cara“
58 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.02.2015. 09:28h

Ima Džozef Bajden taj običaj da kad sretne nekog stranog političara, veselo izgovori: „Nice job“, uobičajenu kurtoaznu frazu tokom protokolarnih ćaskanja, koju ionako niko ne uzima mnogo ozbiljno, jerbo je to isto kao kada bi nekome rekli: „Gde si, kralju“, a on stvarno pomislio da je kralj. Onda se pre neki dan sreo sa Vučićem, rekao onako usput: „Nice job“ - i većina srpskih medija masnim naslovima prenela je ohrabrujuću vest - „Bajden rekao Vučiću: Radite sjajan posao!“

- Ćao, lepi! - reći će mu, recimo, Angela Merkel, a sutra će izaći naslov: „Merkelova rekla Vučiću da je lep ko Apolon“.

- Gde si, care - reći će mu, recimo, Vladimir Putin, a sutra će izaći naslov: „Putin smatra da Vučića treba proglasiti za cara“.

- Kralju, šta radiš? - reći će, recimo, u prolazu Ban Ki Mun, a sutra će izaći naslov: „Mun oduševljen Vučićem: Generalni sekretar UN zalaže se za uvođenje monarhije sa dinastijom Vučić na čelu“.

- Kako si, frajeru! - reći će mu, recimo, Kolinda Grabar Kitarović, a sutra će izaći naslov: „Hrvatska predsednica jasna: Vučić je strašan frajer“.

- Drago mi je da ste lepo putovali - reći će mu, odmah po sletanju na aerodrom Aleksis Cipras, a izaći će naslov: „Grčki premijer fasciniran Er Srbijom“.

- Izvinite, gde je ovde toalet? - pitaće ga direktor Svetske banke, a sutra će izaći naslov: „Prvi čovek Svetske banke tražio pomoć od Vučića“.

- Kakvo je vreme u Beogradu? Da li pada sneg? - pitaće ga, recimo, šeik Muhamed, a sutra će izaći naslov: „Posle Beograda na vodi Arapi jasno stavili do znanja da su zainteresovani i za izgradnju ski-centra na Terazijama“.

- Koliko je sati? - raspitivaće se Dejvid Kameron, a sutra će izaći naslov: „Vučić skresao britanskom premijeru: Minut je do dvanaest!“

- Imate li neke uslove oko smeštaja u hotelu? - pitaće ga ljubazni domaćini u Briselu, a sutra će izaći naslov: „Vučić postavio 12 uslova Evropskoj uniji“.

- Ne brinite, svi vaši zahtevi biće ispunjeni - pristaće, naravno, na sve uslove evropski domaćini, što će reći da će naša delegacija biti smeštena u hotelu u centru grada, dobiće kontinentalni doručak, sobe s pogledom na dvorište, korišćenje saune, izbor srpskih kanala na televizoru, mogućnost kasne večere, usluge masaže, ručak u sobi, i tako to, a već prekosutra će izaći naslov: „EU poklekla pred Vučićevim zahtevima“.

Stvoreno je, naime, kolektivno ubeđenje da nema svetskog lidera & političara koji, kad vidi srpskog premijera, spontano ne uzvikne: „Pa gde je ovaj čovek bio dosad?“ Tako da sa protokolarnih ćaskanja i zatvorenih sastanaka cure po našu zemlju ohrabrujuće informacije koje nesumnjivo ukazuju da je posle plesa „Gangam stajla“ i Rubikove kocke, srpski premijer najveći globalni hit ikada zabeležen.

Pre neki dan, na primer, kako prenose srpski mediji, posvađao se sa Tačijem u Briselu. Toliko se razbesneo da je otišao u drugu prostoriju da igra šah. Tači je verovatno otišao u drugu prostoriju da igra šotu, jerbo Kosovo još nije primljeno u Svetsku šahovsku federaciju, pa šah može da igra samo u Prištini. Što je, naravno, još jedna pobeda naše diplomatije.

- Kažite nam vaše utiske sa pregovora? - pitaće srpskog premijera dosadni novinari na izlazu.

A on će kroz zagonetni smešak reći: „Šah-mat“.

(danas.rs)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")