BLOG

Pismo balkanskom princu: Evo kako da što duže vladaš

Najbolji način da ostaneš na vlasti je da zaposliš svoje glasače, mnogo je poslova koje možeš da ponudiš, od savjetnika do čistačice
63 pregleda 32 komentar(a)
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.02.2015. 13:22h

Šta bi Makijaveli rekao o Balkanu danas? U pismu modernom balkanskom princa, autor teksta navodi deset pravila koja će tom i takvom princu omogućiti da zadrži vlast bez obzira na okolnosti

Dragi prinče sa Balkana,

Čestitam na nedavnom izboru.

Pretpostavljam da bi volio da vladaš što je duže moguće. Mada ovo nije lako kao što je bilo nekada, i dalje je moguće ako pratiš mojih deset pravila izloženih ispod.

Ne smiješ zaboraviti da je to smatraju li te demokratom i reformatorom ocjena koja je važnija ako dolazi spolja, iz Evropske unije, od međunarodnih posmatrača ili organizacija. Oni mogu biti stroži od tvoje domaće publike, ali i manje znaju i vjerovatnije je da će brzo prestati da ih interesuje.

1. KONTROLIŠI IZBORE, NE NA IZBORNI DAN, VEĆ PRIJE.

Dok su neki od tvojih prethodnika mogli samo da dopune glasačke kutije ili podignu mrtve da glasaju za tebe ili, još bolje, osiguraju da nemaju protivkandidata, ovo više nije moguće. Moraš da dobiješ izbore i da to potvrde spolja. Oni će biti manje probirljivi na Kavkazu ili u Africi, ali ti moraš da izgledaš kao dobar demokrata na Balkanu. Moj dragi prinče, to ne znači da to moraš i biti. Postoji još par načina da se uspije.

Vladanje je kao ples na ivici vulkana. Možeš vladati jedino ako tvrdiš da si demokrata, ali dugo možeš vladati samo ako ne radiš to za šta se zalažeš

Prvo, posmatraj izbore kao način da ojačaš. Tempiraj izbore dobro: česti i vanredni izbori mogu pomoći da uhvatiš opoziciju na prepad i da te glasaju kad si najpopularniji. Ponudi biračima nešto novca ili im oprosti podebeo dug za struju, mnogo je načina da dobiješ glasove, a da malo daš. Ponekad razmisli da ponudiš nešto novca ljudima da ne glasaju (znaš da bi glasali za tvoje protivnike). Pomaže i da označiš opoziciju kao sumnjivu, seksualno devijantnu, nelojalnu državi…

2. KONTROLIŠ MEDIJE, POBRINI SE DA IMAŠ VIŠE GLASOVA, KOJI SVI GOVORE ISTO I IMAJ SVOG PSA SA OTPADA (METAFORA ZA NEKOG SPREMNOG DA NEŠTO BRANI SVIM SREDSTVIMA).

Mediji su bitni kako bi čuvao vlast kod kuće. Više ne moraš da ih imaš u vlasništvu, kao oni prije tebe. Ipak, par medija je ekonomski održivo i najbolji način da ih kontrolišeš je da se oglašavaš samo kod onih koji lijepo izvještavaju o tebi (ne zaboravi, ti si glavni oglašivač). Mnoge novine i TV stanice vjerovatno drži neka zapadna medijska kompanija koja više cijeni profit od standarda, ili sumnjivi lokalni biznismen kome sigurno možeš iskopati neki neplaćeni porez. Novinari nekad mogu da budu nesnosni i najbolji način da se postaraš da se dobro ponašaju je da im malo zaprijetiš, ne javno, samo pritisni par njih. Većina njih će se zadovoljno sami cenzurisati.

3. PRIČAJ O EU I KAKO ŽELIŠ DA PRISTUPITE, ALI NEKA BUDE VRUĆE-HLADNO.

Možda ne brineš ili ne razumiješ EU i to je u redu, ali moraš željeti da pristupiš EU. Bez ovoga ne bi mogao da budeš izabran jer svi glasači žele članstvo u EU. Nadalje, mogao bi da budeš ostavljen u mraku ako ne podržavaš EU, jer formiranje vlade zahtijeva pečat odobrenja od EU. Tako, želi Evropsku uniju, ali ubaci malo dvosmislenosti. Biti previše pro-evropski ovih dana je kao da se previše trudiš oko nekog ko te neće. Zato, baci malo sumnje na projekat.

4. PRIČAJ O BORBI PROTIV KORUPCIJE I REFORMAMA. PRIČAJ I PRIČAJ I UHAPSI NEKOLICINU.

Ko podržava korupciju? Niko. Zbog toga nema bezbjednije teme za kampanju o kojoj možeš stalno da pričaš. Dobro je da se postaviš kao neustrašivi borac protiv korupcije i predstaviš svakog korumpiranog kao protivnika tvoje vladavine, tako bacajući sjenku korupcije preko opozicije.

Naravno, teško je opstati na vlasti ako ne tolerišeš nešto korupcije. Pobrini se da imaš povremene rezultate, nešto hapšenja i suđenja. Vodi računa da su hapšenja bitnija od presuda. Uhapsi i par svojih ljudi, tako ćeš izgledati ozbiljnije. Izvještaji o skromnom životu pomažu, obaveza objavljivanja imovine se može uzeti sa određenom dozom kreativne slobode.

5. RIJEŠI PROBLEM SA SUSJEDIMA KAKO BI TE HVALILI I KREIRAJ PAR DA BI BIO POPULARAN.

Evropska unija i oni spolja vole da se slažeš sa susjedima, zato treba naći vremena da ih posjetiš, ne samo zato što možda imaju bolje rizorte na moru; pričaj o regionalnoj saradnji, kako svi dijelimo evropsku budućnost… Sad, novi ili stari problem sa susjedima su korisni kod kuće. Oni skreću pažnju sa drugih pitanja, daju ti priliku da “okupljaš oko zastave”. Ništa bolje za rast popularnosti od malo sukoba sa susjedom. Mada, postizanje balansa između zadovoljavanja onih spolja i hranjenja domaćeg sentimenta ovdje je ključno.

6. BIRAJ RAZLIČITE STRANE PRIJATELJE, NEKI ĆE TE VOLJETI ZBOG ONOGA ŠTO JESI, NEKI ZBOG ONOGA ŠTO TVRDIŠ DA JESI.

Evropska unija je tvoj najveći investitor, donator i budućnost, ali ne fokusiraj se samo na nju. Flertovanje sa ostalima će učiniti da EU bude malo ljubomorna i da više obrati pažnje na tebe. Plus, možeš da ponašaš kao da si svoj čovjek. Isto je bitno razmotriti to što ostali investitori i donatori često imaju manje tereta. Tako neke resurse možeš da iskoristiš da se pobrineš oko domaćih političkih usluga.

Vučić, Dahlan i Đukanović

Vodi računa i o tome da te možda koriste, pa budi spreman da te napuste kad ih više ne bude briga.

7. UNAJMI SVOJE GLASAČE, OTPUSTI PROTIVNIKE.

Najbolji način da ostaneš na vlasti je da zaposliš svoje glasače, mnogo je poslova koje možeš da ponudiš, od savjetnika do čistačice. Jasno je da je pripadnost tvojoj partiji ono što je bitno, ovo će ti pomoći oko podrške i glasova. Mnogi tvoji službenici će regrutovati desetine glasača samo da zadrže posao. Tvoje protivnike uvijek možeš da otpustiš, iz državne administracije ili sa privatnih poslova (ipak, ti vjerovatno kontrolišeš najveći dio finansiranja u državi), ili da otpustiš njihove očeve, majke, sestre, braću. Mnogo je načina da ih natjeraš da dva puta razmisle o tome šta će reći o tebi.

8.VLADAVINA PRAVA, TVOJA PRAVILA, TVOJ ZAKON.

Stranci će pričati i pričati o vladavini prava. Za ovo, dragi balkanski prince, preporučujemo više akcionih planova i strategija. Ipak, u stvarnosti, bitno je da osiguraš da je zakon dovoljno komplikovan da ne može biti univerzalno primjenjivan, već da uvijek postoji sjenka nezakonitosti, koja se može koristiti kad je to potrebno. Demonstranti mogu biti kažnjeni strogo što su zaustavili saobraćaj, a druga mala pravila će ti pomoći da ih podsjetiš da je tvoj zakon ono što vlada.

9. NEMOJ IMATI IDEOLOGIJU, TO MOŽE SAMO DA TI ŠKODI.

Nemoj da imaš jasnu ideologiju, ovo te samo obaveže oko određenih pozicija što može da napravi problem kasnije. Fokusiraj se na šire ciljeve, kao što su Evropa, sloboda, prosperitet i drži se podalje od previše konkretnih ambicija.

Sad, u tvom je interesu da se učlaniš u evropsku ili internacionalnu familiju partija, kao što su Socijalistička internacionala ili Evropska narodna partija kao pridruženi član ili posmatrač. Oni će ti dati malo međunarodnog legitimiteta i ublažiti nešto potencijalnog kritizerstva iz inostranstva. Ali, ne miješaj ovo sa ideologijom, niko te ne glasa zbog ideologije, glasaju te zbog tebe i posla za njihovu tetku.

10. OBEĆAVAJ PROMJENU, ALI SE POBRINI DA SVE OSTANE ISTO.

Promjena je ono što svi žele, tvoji glasači su živjeli u ekonomskoj krizi 28 od proteklih 35 godina. Hoće da se situacija poboljša, tako da nemoj da obećavaš da će stvari ostati kakve jesu, već nacrtaj sliku kako će biti.

Međutim, promjena je riskantna. Zato ne mijenjaj ništa, promjena je lako obećanje, ali riskantna stvarnost. Sad, promjena znači konstantnu kampanju. Vodi svoju kancelariju, kao da se kandiduješ za nju. To će učiniti da izgledaš energično, bićeš spreman za prijevremene izbore i učiniti da izgledaš kao da si još u opoziciji i kada nisi. Mijenjanje sastava vlade, promjena politika, objave velikih planova su dobri načini da se priča o promjeni.

Dragi balkanski prinče.

Vladanje je kao ples na ivici vulkana. Možeš vladati jedino ako tvrdiš da si demokrata koji podržava EU integracije, ali dugo možeš vladati samo ako ne radiš to za šta se zalažeš. Drugi će dovesti druge na vlast i možda te uhapsiti. Zato moraš hodati na tankoj liniji između onoga što govoriš glasačima i Evropskoj uniji, dok radiš nešto drugo. Sa srećom, ima nekih kojima ide dobro, sa malo vještine, mogao bi da se pridružiš klubu.

Autor je direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzizetu u Gracu, Austrija (blogs.lse.ac.uk)

Preveo: S. KOSOVIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")